Vraždy aristokratek

Vraždy aristokratek https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/347218/mid_vrazdy-aristokratek-MaV-347218.jpg 4 54 16

Dáma z popela série

< 3. díl

Královna Viktorie, stále truchlící po svém dávno zemřelém manželovi princi Albertovi, nachází útěchu v záhadném palácovém sloužícím Johnu Brownovi, který se věnuje okultním vědám a baví smutnou královnu vykládáním tarotových karet. Královna pozve majitelku pohřebního ústavu Violetu Harperovou na jednu z těchto seancí, během níž pan Brown naznačí, že v brzké době zahalí Buckinghamský palác roucho smrti. Violeta, pro kterou je smrt denním chlebem, tomu nevěří, dokud se jeho tajemná předpověď nezačne vyplňovat. Za záhadných okolností začnou umírat mladí přátelé královniny dcery, ale také jeden ze skupinky „londýnských moralistů“, bojujících za zrušení zákona o prostituci. Violeta svádí závod s časem, aby odhalila pravdu dřív, než vrah znovu udeří. Když má odhalení vraha na dosah, uvědomí si, že si tím může kopat svůj vlastní hrob…... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Pro ženy
Vydáno: , Brána
Originální název:

A Virtuous Death , 2014


více info...

Přidat komentář

martina.culik
01.11.2020 3 z 5

Předchozí díly obsahovaly více zajímavých informací o pohřebnictví ve viktoriánské době, což byl důvod, proč jsem po této sérii sáhla.
Příběh jako takový byl zajímavý, ale trochu mě rozčilovalo, že Violeta vlastně nic moc nedělala a vše se dozvěděla spíše náhodou než vlastním úsilím. Alespoň takový pocit jsem z toho nabyla.

Sarah01
15.10.2020 3 z 5

Začala jsem tedy až poslední knihou ze série a tak nějak mě příběh i zápletka nenadchly. Zlákala mě zprvu ta viktoriánská doba, ale nakonec mi připadalo, že život nebyl nic moc, ani pro tu šlechtu, a královská rodina mně byla hodně nesympatická. I ty smuteční zvyky mi přišly až nemístné. Každopádně jako poučení se to hodilo. Jen nevím, jestli se pustím do těch dalších knih ze série.


moudivlacek
14.10.2020 3 z 5

Violeta se zas potýká s problémy královské rodiny. A samozřejmě se zaplete nejen do vyšetřování vražd, ale i do soukromých problémů nejen královské rodiny, ale i vysoké šlechty. A zjišťuje, že to, že je někdo vysoká šlechta, nezabrání tomu, aby neměl problémy a trápení jako spodina. A možná je to o to horší, že se nemůže s trápením někomu svěřit. Je tu stará známá dvojka ze Scotland Yardu.
Příběh je trochu slabší než předešlé díly, ale úplně bych ho nezatracovala.

essene
13.03.2020 3 z 5

Dobře se četla,líbila se mi.

Haduwig
15.10.2019 3 z 5

Detektivní zápletka je bohužel trochu přitažená za vlasy a navzdory Violetině úsilí jsem moc nedoufala, že bychom se mohli dobrat pravdy. Je škoda, že se trochu vytrácí to tajemno spojené s faktem, že Violeta je funebračka, ostatně, už se jedná o třetí díl, takže je to trochu pochopitelné. Co mi vadí o trošku víc, je vykreslení královny Viktorie jako dost do sebe zahleděné a neschopné panovnice, to si asi nezasloužila. Přes všechny mé výtky je to příjemné oddychové čtení na jedno použití.

Jessybelle
14.10.2019 4 z 5

Kniha se mi líbila, měla šmrnc, zase nový námět... Určitě se dopídím k dalším dílům.

mariva
19.02.2019 3 z 5

Nečetla jsem předcházející díly, ale kniha se dá číst samostatně. Líbilo se mi propojení na skutečné historické postavy, jinak to byla taková průměrná historická detektivka.

kuky921
24.11.2018 3 z 5

Knížka se dobře četla, ocenila jsem i poznámky autorky na konci knihy o skutečných osobách a událostech.

CAM
29.07.2018 5 z 5

Majitelku pohřebního ústavu Violetu jsem si oblíbila již v prvním díle. Tentokrát se děj odehrává přímo v královském prostředí královny Viktorie. Kniha je čtivá, zajímavá a opět překvapivý závěr.

vvvecna
19.03.2018

dobře napsaná kniha z historie a z prostředí pohřebnictví.Doporučuji knihu těm kteří se zajímají o historické romány - čte se úplně sama. Ikdyž první díl je nejlepší z celé serie

Majdule
09.01.2018 3 z 5

Trochu zvláštní příběh, u kterého jsem si dlouho nebyla jistá, zda se mi líbí stylem i rodící se zápletkou. Nakonec se však nečetl špatně. Je psán civilně, což je příjemné, ale chvilkami kniha působí trochu amatérsky. Ostatně hlavní postava je amatérská vyšetřovatelka a zdá se, že autorka docela přesně vystihla její jednání odpovídající vyšetřování laika a svázaného okolnostmi i postavením. Myšlenkové pochody hrdinky jsou zkratkovité a neuspořádané, těká od tématu k tématu. Vlastně je to velmi trefné a velmi lidské.
Samotné téma pohřebnictví a příprava mrtvých jsou čtenářsky dobře vytěžitelné, ale autorka se na ně (k mé lítosti) téměř nesoustředila. Nejspíš proto, že je to již třetí díl série (což jsem při zapůjčení knihy nevěděla).
V historických reáliích i následných poznámkách působí autorka věrohodně.
Celkově kniha nebyla špatná, jen jí trochu chyběla šťáva. V budoucnu ale určitě zkusím první díl.

cérka
07.12.2017 4 z 5

Jsem stále okouzlena viktoriánskou Anglií, Violetou, dvorem a královnou Viktorií. Při čtení si připadám jako můra polapena světlem lampy a ne a ne se odtrhnout. Pokračování životních příběhů Violety se nicméně proměnilo z historického románu na historickou detektivku a tajemno pohřebnictví se s každým dalším pokračováním pozvolna vytrácí. Uvítala bych více propracovaný charakter některých postav, možná by na mě potom samotné vyprávění nepůsobilo v některých pasážích tak trhaně. Samotné vyvrcholení příběhu a odhalení vraha by si také zasloužilo alespoň o dvě kapitoly více. Jsem zvědavá, zda se dočkám dalšího pokračování a knihu řadím k těm odpočinkovým :-)

PavlínaAlžběta
02.12.2017 5 z 5

Tato kniha bylo první seznámení s autorkou. Upřímně mě na první pohled zaujala obálka a po přečtení anotace, jsem si knihu hned objednala. Z počátku jsem se zalekla mnoho postav a mnoho jmen. Autorka ale tento problém vyřešila hned v titulní části knihy, kde je seznam postav a jejich rolí. Ať šlo o samotnou královnu Viktorii, její rodinu, aristokraty, komorníka, až po sluhy. Kniha nás zavádí do viktoriánské doby a to přímo do zázemí královské rodiny, kde se odehrávají různá tajemství, ale především zvláštní úmrtí šlechtičen spjaté s královskou rodinou. Královně Viktorii její komorník vykládáním karet sděluje, že se bude dít něco tajemného a hrozného. Hlavní hrdinka Violeta, majitelka luxusního pohřebního ústavu a zřizovatelka pohřbů, letitá přítelkyně královny má za úkol všechna tajemství odhalit. Do děje je zapleten i spolek žen boje za ženskou národní ligu za zrušení Zákona o pohlavně přenosných chorobách a celkové za práva žen, detektivové ze slavného Scotland Yardu a další postavy z královského služebnictva, včetně jejich životů. V knize je popsána i situace za doby královny Viktorie co se týče chudinských dělníků a jejich práv. Kniha je čtivá, napínavá a Violeta je velmi sympatická postava. A vyřešení všech tajemných úmrtí a všeho tajemna co se odehrává kolem??? To si přečtěte, nebudete zklamáni.

cmelda26
01.12.2017 4 z 5

Celkem slusna detektivka

orinka3
15.09.2017 5 z 5

Zajímavá četba o zajímavé ženě s nevšedním povoláním v pohřebnictví. Královna Viktorie zde vystupuje v roli neústupné, rigidní panovnice, které dělá její rodina velikou starost. Děj se odehrává za nepokojů ve Walesu, do záhadných vražd zasahuje ideové vření. Poněkud úsměvně zde působí učení Karla Marxe, pod jehož vlivem se tu rodí anarchie. Ano, i tak naivně se dalo bojovat proti útlaku. Kniha je kvalitní četbou pro ty, kdo mají rádi poněkud spletitější příběhy se spoustou postav. Ani zde nechybí vkusně zakomponovaná láska v různých podobách.

XenasChakram
14.08.2017 5 z 5

Kniha je bavila. Mám ráda čtení z viktoriánské doby. Violetu mám pořád ráda.

Autorovy další knížky

2015  76%Dáma z popela
2016  75%Uloupené tělo
2017  74%Vraždy aristokratek
2010  70%Panenka pro královnu

Kniha Vraždy aristokratek je v

Právě čtených2x
Přečtených70x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených4x
Knihotéce97x
Chystám se číst49x
Chci si koupit16x
dalších seznamech1x