Dáma z dobré rodiny

Dáma z dobré rodiny https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/417769/bmid_dama-z-dobre-rodiny-IN0-417769.jpg 4 53 21

Alva Vanderbiltová, žena v rukavičkách, která změnila svět. Alva Smithová a její dvě sestry přijíždějí na konci 19. století do New Yorku. Po válce Severu proti Jihu jim nezůstalo nic jiného než dobré jméno. Seznámí se s Williamem Vanderbiltem – jeho rodina má velké jmění, ale newyorská smetánka je mezi sebe jako zbohatlíky nepřijímá. V naději, že svazek bude oboustranně výhodný, se Alva a William vezmou. Svůj díl Alva splní – dostane rodinu Vanderbiltových do skupiny „horních 400“ podle počtu hostů, kteří se vejdou do plesového sálu rodiny Astorů, a dokonce překoná královnu společnosti – samotnou paní Astorovou. Alva se pomocí rodinného jmění zasazuje o výstavbu několika důležitých budov v New Yorku i Newportu, kde má rodina rodinné sídlo, slavně také zakládá Metropolitní operu – poté, co je Vanderbiltovým upřeno privilegium pronajmout si lóži v Akademii umění. Rodinný život Alvy a Williama ale zdaleka není tak zářivý jako ten společenský. Poté co Alva zjistí, že je jí manžel nevěrný s její nejlepší přítelkyní, rozhodne se k radikálnímu kroku a požádá o rozvod. V této době naprosto šokující rozhodnutí je pro ni existenčně i společensky riskantní. Alva i z této bitvy vychází vítězně, a dokonce se znovu vdá – za dobrého přítele svého bývalého manžela Olivera Belmonta. Její inteligence a odhodlanost ji nakonec zavedou do hnutí sufražetek. Stane se jeho významnou členkou, zasazující se mimo jiné za volební právo žen. Román Dáma z dobré rodiny s nebývalou bravurou popisuje nejen výjimečnou ženu, ale také energií překypující města New York a Paříž během Pozlaceného věku přelomu století. Je to příběh ženy, která se nenechala utlačovat dobou, ale radši ji měnila. A která vtipně naplnila vlastní heslo: „Poprvé se vdej pro peníze, podruhé z lásky.“... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Biografie a memoáry

Vydáno: , Metafora
Originální název:

A Well-Behaved Woman: A Novel of the Vanderbilts , 2018


více info...

zdenaR
zdenaR
07.01.2024 4 z 5

První kniha od autorky, velmi se mi líbila.
Mám ráda rodinné ságy.

markej
markej
19.09.2022 5 z 5

Alva Vanderbiltová byla americká mecenáška, filantropka, milovnice architektury, žena, která se zasadila o vznik Metropolitní opery, a bojovnice za ženská práva a za volební právo žen.
Zprvu jsem si říkala, že mi ten příběh moc inspirativní nepřipadá: Alva se cílevědomě vdala pro peníze, protože nechtěla strádat a toužila se postarat o své sestry. Vzala si jednoho z nejbohatších Američanů, měla tři děti, vedla zdánlivě dokonalý život, přesto nebyla v manželství s povrchním, rozhazovačným a lehkovážným Williamem spokojená. Pak nastal zlom a Alva si musela vybrat, zda skousne potupnou nevěru, anebo si zachová svou sebeúctu. Zvolila si to druhé a vyplatilo se. Od tohoto bodu už se mi knížka líbila moc a vřele ji doporučuju.
Tohle dílo pojednává především o vztazích mezi muži a ženami, je výpovědí o americké vyšší společnosti přelomu 19. a 20. století, nemusíte se bát, že by se tam příliš řešily nějaké politické nebo teoretické otázky, to vůbec ne, je to vyloženě společenský román.
Knížka je jednou z mnoha z edice Beletrizované životopisy, tohle je moje první ochutnávka a už mám připravený celý seznam, který si z téhle řady hodlám přečíst... :-)
Hodnocení: 4,5 ⭐ z 5 ⭐


vlkcz
vlkcz
03.11.2021 4 z 5

Inspirativní život obdivuhodné ženy. Autorka přiznává, že nejde o životopis, ale příběh životem inspirovaný. I proto, že ženám se historie moc nevěnuje a to, co víme, jsou spíš poznámky na okrajích životopisů mužů. Občas je hrdinka na ránu, ale jinak si ji člověk (i muž) celkem snadno oblíbí. Místy se vyskytuje matoucí množství jmen, ale to je u románů se širokým záběrem očekávatelné.
Zajímavá kniha.

adela5732
adela5732
09.09.2021 4 z 5

Úžasná kniha, opravdu mě nadchla. O Alve Van. jsem z počátku ani nevěděla. Po knížce mě však její život natolik zaujal, že jsem dohledávala další informace na netu, a nejen o ní ale celé rodině a přátel. :)
Kniha je krásně napsaná, životopis který vás vtáhne do děje. Z počátku jsem se bála že to bude román plný lásky a naivity. První kapitola mě však vyvedla hned z omylu :D
Doporučuji všem kteří u čtení chtějí relaxovat a zároveň získat užitečné informace o životě žen na přelomu 20. století

Katka2382
Katka2382
30.07.2021 5 z 5

Kniha se moc pěkně četla.Jen mi trochu mrzelo,že tam nebylo věnováno moc prostoru boji o ženská práva.Jinak se člověk dozvěděl ledacos zajímavého ze života americké smetánky.

lucifess
lucifess
07.03.2021 4 z 5

Velmi mě baví číst o době minulé a pronikat tak do do způsobu dřívějšího života.
Žena je méněcenná, nemá dost rozumu, aby bez manžela byla vůbec schopna žít sama nebo se o sebe postarat, mohla vůbec studovat a vykonávat nějaké "mužské" povolání jako být lékařka, právnička či architektka. V rámci společenské konverzace je nemyslitelné, aby žena vyjadřovala svůj názor na politiku. Naprosto nemyslitelné.
Mužská nevěra je přeci běžná, protože je to jejich přirozenost. Ženská nevěra ale nepřipadá v úvahu. Rozvod vlastně neexistuje a rozhodně ne ve vyšší společnosti.
Jsou zde popisovány i cesty a způsoby chování NY smetánky, jak je těžké se do ní dostat a zároveň se zde i udržet. Kdo a co určuje, že bude společensky vyvolený a kdo opovrhovaný.
Sňatky pro peníze nebo společenskou prestiž.
Doba je to určitě zajímavá a být v tomto období mužem je každopádně lepší, být bohatý muž s vyšších kruhů je rozhodně výhra s jackpotem.

darinakovacova
darinakovacova
03.03.2021 5 z 5

Dáma z dobré rodiny. Konečně se dostávám postupně i k dárkům z loňska. Tahle kniha je obohacující. Od stejné autorky jsem kdysi četla Z jako Zelda (rozuměj Fitzgerald), která trpěla bipolární poruchou.

Hlavní hrdinka Alva se snaží v USA v posledním čtvrtletí 19.století hlavně dobře vdát, což se jí sice splnilo, ale šťastný a láskyplný její život opravdu dlouhá léta nebyl. Obrat nastává až tehdy, když se rozhodne kvůli manželovým nevěrám rozvést, což se dřív rozhodně nenosilo a spadla z vrcholu společenského žebříčku zase pěkně dolů. Konečně poznala však pravou lásku (opět dalšího milionáře:-) aspoň na pár let a po jeho smrti se stala bojovnicí za ženská práva. Skutečný příběh ženy, který podává čtenáři její slabší i silné stránky, navíc poutavou a čtivou formou.

Opatov
Opatov
20.12.2020 4 z 5

Poněkud trpký příběh o urputné snaze proniknout do horních pater americké smetánky. Spojení dobrého jména a majetku. Tento smysl života platí po generace, štěstí bohužel není podstatné.....

soukroma
soukroma
14.09.2020 3 z 5

Z téhle knihy jsem hodně roztrpčená: tak předně jsem se z ní o hlavní hrdince, Alvě Vanderbiltové, vlastně nedozvěděla v podstatě nic, zejména ne to, proč by měla být ta žena, "která změnila svět", jak tvrdí slibně slogan na obálce. První čtvrtina je o tom, jak uháněla až uhnala jednoho z dědiců průmyslového impéria (který se ale záležitostem tohoto impéria věnoval s tak malou chutí, že při první příležitosti se z jakýchkoli povinností vymanil - vůbec se tedy nedozvíme o tomto železničním impériu zhola nic), a to nepříliš čestně. Poslední čtvrtina je zase věnovaná její úporné snaze provdat dceru co nejvýš to šlo, tedy mezi anglické šlechtice. Tyto dva počiny považovala za svoje největší životní úspěchy. Mezitím se utvrzovala tím, že je skvělá, má mimořádný vkus, je na výši a diví se, proč ji Astorovi nemohou vystát; mohla by dělat pro Ameriku mnohé, ale proč by se něčemu věnovala - umění je jen pro bohaté, no a chudých je zase moc a těm všem nepomůže ani se svým nepředstavitelným bohatstvím, takže se nejraději bude věnovat sháněním nového, lepšího, většího pozemku, na kterém si nechá postavit větší, výstavnější, dražší, ... palác, co třeba americký Malý Trianon. Samozřejmě všemu rozuměla a instruovala dvorního architekta, bez jejího vedení by to prostě nezvládl.
Jak byla představená v knize, tak mi šíleně lezla na nervy - neuvěřitelně sebestředná, bez základních morálních kvalit, povýšená, přehlíživá, zpupná, a to jen proto, že se prostě bohatě provdala a peníze doslova mohli přehazovat vidlemi. Přitom pořád chtěla do "lepší společnosti" a dělala kvůli tomu psí kusy, stejně lstivé a celkově vzato naprosto zbytečně - zase jen utrácení peněz pro utrácení peněz, dělání dojmu a přetvářky.
Žádné mecenášství, žádná podpora čehokoli, žádný nápad na dobročinnost, pouze v závěru na pár stránkách se přichomýtla k sufražetkám. Jen hromadit majetky (těch paláců neslýchaných vně z i z vnitřku), cest a urputná snaha dostat se co nejvýš, mezi nejbohatší se vnutila, takže zbývá mezi šlechtice, což se jí povedlo až prostřednictvím dcery, jejíž manželství byla úplná katastrofa (přestože jejím manželem byl bratranec Winstona Churchilla). Utvrdila se v tom, že je prostě nejlepší na světě, že jí manžel(ství) nevyhovuje, tak se ještě bohatě rozvedla. Na wikipedii o ní není zmínka ani jako o Vanderbiltové, ale jen pod jménem druhého manžela.
Z knihy jsem se tedy nedozvěděla pranic pozitivního, zejména proč vlastně o sobě měla takové mínění s ohledem na původ, to mi chybělo, stejně jako jakékoli zajímavosti z doby - Alva se pramálo zajímala o dění v zemi, průmyslový i kulturní rozvoj, ale čekala jsem nejen alespoň ždibec informací o stavbě domů, modernizaci, mj. elektrifikace, elektřina a telefony do domů, o rozvoji New Yorku, kde většina jejich paláců byla postavena, nebo třeba americké Světové výstavy či nová Socha svobody (ta aspoň byla zmíněna ještě před dokončením, jednou). Nic takového tam nebylo - autorka prostě tyhle "technikálie" a realitu přeskakovala mílovými skoky a setrvala pouze u témat rodinných a romantických, prostě červená knihovna. Škoda, mohlo to být i zajímavé, takhle mne skoro přesvědčila o "ničemnosti" všech Vanderbiltů. Více a objektivněji jsem se o všech dozvěděla z wikipedie než z celé 450 stránkové knihy. 50%

P.S. Pořád mi leží kniha v žaludku - autorka neudělala svou práci, a to ani rešeršní, ani pisatelskou - ve většině případů by mi to mohlo být jedno, ale v tomto případě negativně ovlivnila můj názor na rodinu Vanderbiltů jako takovou, přestože se to asi vůbec nezakládá na skutečnosti (jedna z těch, které jsem prostě neměla číst; a pokud jsem kdy uvažovala o Zeldě od stejné autorky, tak tu pouštím definitivně z hlavy, stejně jako jakoukoli další autorčinu tvorbu, od níž se budu držet dál)

Pozn.: vřele souhlasím s komentářem orinka3, mluví mi z duše

verculka
verculka
06.08.2020 4 z 5

Velice zajimavý životopis ješte zajimávější ženy. Občas je ale text melodramatický a inklinuje spíš k červené knihovně. Ale i tak, paní Alva vedla velice zajímavý život.

JeKa
JeKa
03.08.2020 5 z 5

Románové zpracování životního příběhu Alvy Vanderbiltové rozhodně stojí za přečtení. Autorka velmi čtivou formou popisuje fungování americké smetánky a její snahy proklouznout mezi britské aristokratické kruhy. Alva jako hrdinka je výjimečná a přesto uvěřitelná, příběh dramatický a poutavý. Četlo se jedním dechem.

terinkha
terinkha
03.08.2020 5 z 5

Kniha, která poskytuje úžasný vhled do konce 19. století v bohaté vrstvě americké společnosti. Alvu jsem obdivovala, líbilo se mi, že nejde s proudem, že si stála za svými názory, nebála se zahodit konvenční myšlení a její boj za ženská práva byl opravdu neskutečný.
Další malý střípek z historie, o které jsem toho tolik nevěděla.
Pět hvězd za dokonalý popis doby, příjemnou čtivost a hlavně za román na motivy života Alvy, která byla ženou s velkým Ž.

tereza1198
tereza1198
31.07.2020 4 z 5

Kniha byla velmi zajímavá. Američané se vymanili z vlivu krále jen proto, aby si vyrobili vlastní vrstvu aristokracie. Tyhle vlivné prominentní rodiny se brání proniknutí kohokoliv nového. Alva se to snaží zaujmout vyšší místo ve společnosti, kde jen bohatství nestačí. Staví domy, angažuje se v charitě, snaží se omlouvat manžela a vdát - prodat dceru za nejlepší nabídku. Viděla jsem dokument Dolarové princezny o manželstvích britských šlechticů s bohatými Američankami. Alva tam byla vykreslena jako manipulátorka a zlá žena. Tak jsem ráda, že jsem četla knihu, kde byla vykreslena trochu jinak.

orinka3
orinka3
14.06.2020 3 z 5

Jestliže si půjčuji životopis o ženě, která se tolik zasloužila o výstavbu v New Yorku a položila základy hnutí za svobodu žen, pak nečekám, že budu číst červenou knihovnu. Neříkám, že tam pár stránek o jejím budovatelském úsilí nebylo. Pohříchu jich bylo ale na to téma dost málo. Především přiznávám, že postava Alvy, tak, jak ji pojala paní autorka, mi sympatická nebyla. Vulgárně řečeno, jde o prospěchářku, která, aby zajistila sebe i své sestry, udělala všechno možné, jen aby se bohatě provdala. Její vyvolený manžel se k ní sice choval slušně, leč své manželské povinnosti podával tak, že ona je jen trpně snášela. Já prostě neuvěřím, že dámy té doby byly tak nepoučené! I v prudérní společnosti nevěstě před svatební nocí podali jistě lepší vysvětlení, než o plotu a kůlu. Při jeho letoře se mu dá těžko zazlívat, že hledal potěšení jinde. Tajná láska k Oliverovi se táhne celou knihou, Alviny starosti o vhodnou společnost pro sebe i své děti zabírají hodně stránek. Pokrytectví, faleš a povýšenost high society mě taky neuchvacuje. Čili hodnotím jako přínos, že se Alva pustila do budování pamětihodných staveb a zasloužila se o zkulturnění města, ale její charakter mi obdivuhodný už tolik nepřipadá. Sorry.

menalinda
menalinda
10.06.2020 3 z 5

Hezké,klidné.Alva odvážná žena,ale kniha ve mne nezanechala tolik,jako Zelda.

marimari
marimari
14.04.2020 5 z 5

První kniha od této autorky a líbila se mi! Mám ráda knihy se skutečnými postavami, určitě si přeštu i další!

Danka22
Danka22
27.02.2020 4 z 5

Od autorky jsem četla Z jako Zelda, proto mě moc nepřekvapila její další kniha. Opět si zvolila příběh neprávem opomíjené ženy, která se držela radou: první manželství je pro peníze, druhé z lásky. Osud ji připravil několik zkoušek, ale ve finále nedopadla na svoji dobu vůbec špatně. Nebudu dál prozrazovat. Dozvěděla jsem se o spoustě zajímavých osobnostech z vyšších kruhů a jsem spokojená. Zároveň to bylo příjemné nahlédnutí na postavení ženy, která byla z bohaté rodiny. Přesto si ji dostatečně nikdo z blízkých nevážil.

iceVS
iceVS
24.02.2020 5 z 5

Nádherný životopisný román. Knihu jsem přečetla téměř na jeden zátah, ten příběh byl opravdu poutavý. Jenže...
Poutavý a přesto ve mně nic moc nezanechal (tedy mimo skvělého popisu tehdejších reálií a osobností), vím, že už se ke knize nepotřebuji nikdy vracet. Nemám důvod číst znovu o ženě, pro kterou byly peníze a společenské postavení víc než její přátelé; víc než lidé, kteří jí pomohli; víc než její vlastní já. Úplně nemám potřebu té přehlídky luxusu a zároveň nářku nad životním osudem.

Výhradu mám ke slovnímu spojení - "uštědřil jí něžné pohlazení". Pod uštědřením si představuji zakončení nějakého citového projevu, uštědřil jí facku, uštědřil jí třeba i divoké políbení - ale něžné pohlazení mi zkrátka nesedí. Nějaká další drobná zakolísání tam ještě byla, ale vcelku je ta kniha téměř dokonalá.

maryzka
maryzka
28.12.2019 5 z 5

Oba komentáře jsou zajímavé a vystihující podstatu této knihy. Ale když jsem o tom přemýšlela v čase, kdy jsem to četla tak jsem si vytvořila něco jiného co by se dalo o tom říct:
1- Manželství bylo ( je ) zaopatřovací ústav.
2- Trochu tato kniha připomínala dokumentární pořad .. . Bohaté americké princezny: pořad o tom jak anglická šlechta se zasnubovala s americkým bohatstvím
3- Je možné, že tato jména, která jsou zde připomenuta - jejich potomci možná ještě žijí- sice jsou možná v ústraní, ale také připomínají některá jména z období 30.let- 50.let, které jsou popsány v jiných knihách i v soudobých novinách.

iška
iška
04.11.2019 5 z 5

Opět zajímavý životopis. Donutil mě k vyhledání dat o osobách, které zde vystupují a to hodnotím vždy kladně.