Dáma s hedvábnou maskou

Dáma s hedvábnou maskou https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12467/bmid_dama-s-hedvabnou-maskou-9lf-12467.jpg 4 67 15

Penitence Hurdová a mor vstoupili do Londýna téhož dne, léta páně 1664, kdy léto bylo nejteplejší, na jaké si současníci pamatovali. Penitenci bylo osmnáct a nesla si kabelu pošitou korálky. Mor přicestoval ve zvířecí srsti a byl stejně starý jako hřích. Penitence, přísně vychovaná v americké puritánské rodině se díky vrtošivému osudu ocitá v londýnském nevěstinci v Psím dvoře, kde ji zaměstnají jako švadlenu. Vír jejího osudu se začne otáčet jako zběsilý. Do domu naproti se přistěhuje šarmantní herec. Penitenci, která koktá, a proto skoro nikdy nemluví, se posmívá, ale navrhne jí, že ji začne učit mluvit. Ukáže se, že Penitence se přestane zakoktávat, když si nasadí hedvábnou masku a hraje roli... Ďábelsky napínavý děj románu čtenáři nedovolí knihu odložit dřív, než dojde k poslední stránce.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Pro ženy , Historické romány

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Vizard Mask , 1994


více info...

Přidat komentář

cukrovka
15.10.2023 4 z 5

Velmi zajímavý příběh. I přes trochu nudný začátek je knížka čtivá. Na životním příběhu Penitenc, která byla vychovaná v Americe v rodině puritánů a přijíždí za tetou do Anglie, se dozvídáme kousek z historie Anglie 17.století - přes velkou morovou epidemii v Londýně až po boj o anglický trůn. Nejsme ochuzeni ani o romantiku.

alekis
02.08.2023 5 z 5

Vražda knihy v přímém přenosu! Obálka a název "napovídají" o čem asi tohle bude. Navíc zařazení do šuplíku "pro ženy"!
Nečíst! Obejít širokým obloukem! Jen hloupé husičky s růžovým gelem namísto mozku mohou vzít zavděk tímto škvárem!

Teď již vážně a co možná krátce: osmnáctiletá Penitence, koktavá puritánka, připluje z nějakého důvodu a s nějakým cílem z Nové Anglie do Londýna. Krátce potom nastane morová epidemie... a mnoho a mnoho dalších událostí. Než na konci románu opustíme Penitenci o něco starší, přečteme si toho opravdu hodně. A stojí to za to. Některé okamžiky, když napovím - třeba hledání tajné místnosti a jejího skrývaného obyvatele zparchantělým oficírem, jsou vskutku dramatické!

Proč se vzrušovat nad horory a krvavými kriminálkami, když stačí, kromě skvěle utkaného fiktivního příběhu, výlet do dějin, v nichž se střídají politické a náboženské převraty, války mezi državami a jejich vládci, výlet do dějin posetých mrtvými...
Drsné časy... tehdy i nyní... a přece přátelství a láska mezi lidmi žijí stále... a doufám, že budou žít napořád!
Odhaduji, že romantika tam je, ale tak 1 - 2%. Tak nevím... Jak se rozhodnete, čtenářky a čtenáři? :-)


georginaa
10.06.2022 3 z 5

Pod maskou můžete být kýmkoliv, někdo se cítí bezpečně a někomu to dodá sebevědomí. To se přesně stalo Peni, bez masky koktala, byla jak uzlíček nervů, moc toho nenamluvila a když si nasadila masku, jako by se v ní něco rozpoutalo a dokázala sebevědomě mluvit bez zaškobrtnutí. Je to zvláštní román se zvláštním příběhem , ale tak to Diana prostě umí.

gossipavlina
03.02.2022 5 z 5

Nenechte se odradit velkým množstvím stránek. Např. do karantény je kniha jako dělaná.
Perfektní historický román, s romantickou linkou. Přerod Pen, to je velmi zajímavá proměna osobnosti.
Mor, život šlechty, politické hrátky, ale i život lúzy a boj o život. Děje se toho tady opravdu hodně. Není čas na to se nudit.
Doporučuji.

Belanna
30.09.2021 3 z 5

Nebýt vleklého úvodu, neměla by tato kniha chybu. Životní cesta Pen, její víra, odhodlání a přerod, Anglie v 17. století, historické události a poměrně velké množství postav je poutavě zasazeno do tohoto rozsáhlejšího románu.
Autorka opět perfektně vykreslila dobovou atmosféru i charakter postav. Nezapomněla ani na lásku a romantiku.

Tess.96
04.08.2021 5 z 5

Tato kniha se bez pohyby zařadí mezi mé nejoblíbenější knihy. Příběh mě naprosto pohltil, zaujal a nemohla jsem se od knihy odtrhnout, takže kniha vlastně dodržela to, co slíbila. I když jsem se děsila tolika stránek, tak nebylo proč. Ani mi nepřišlo, že je to tak dlouhé, opravdu to rychle uteklo a po dočtení jsem se do knihy chtěla začíst znovu.

allyce
08.11.2018

Nebudu hodnotit hvězdami, nebylo by to objektivní. Věřím, že si kniha své čtenáře/ky najde a našla (podle pochvalných komentářů níže). Mě nezaujala, bylo to trápení.

Evaho73
12.10.2017 4 z 5

Rozsiahly historický román rozdelený do piatich častí, ktorý vypovedá o prerode spočiatku zatvrdilej puritánky s rečovým hendikepom na schopnú sebavedomú ženu často bojujúcu za svoj holý život a životy svojich blízkych. Na pozadí príbehu životnej lásky sú vykreslené viaceré historické udalosti ako bola morová nákaza alebo neúspešné Monmouthové povstanie, kde si robil nároky na anglický trón nemanželský syn kráľa Karola II. Na tomto románe som si uspokojila svoj čitateľský apetít a právom ho zaraďujem medzi mnou doporučené knihy, ale aby som bola objektívna 1* sťahujem za trochu zmätený úvod.

akdar72
28.04.2017 5 z 5

Četla jsem od autorky sérii o Adélii, která se mi moc líbila. Tato kniha se jí také povedla.

Babo
29.08.2016 4 z 5

Kniha se mi líbila. Byla to taková návštěva , naštěstí jen přes stránky knihy , v době,kdy v Londýně řádil mor . A autorka čtenáře nijak nešetřila velice živým popisem smrti a utrpení.
A když už se zdálo,že je po morové zkáze , objevil se další problém. Boj mezi protestanty a katolíky.
A jak už to bývá , láska kvete v každé i té nejkrutější době , takže i láska je linkou,která se vine celou touto tlusťoučkou knihou .

munka
26.07.2016 5 z 5

Kniha ma odrádzala pre veľa strán, ale nakoniec som neodolala. Začítala som sa a nepustila ju z rúk pokiaľ som nebola na konci. Určite si od tejto autorky ešte niečo prečítam.

jaja1989
17.04.2015 4 z 5

Kniha z dob moru.
Kniha byla hezká, ale je z těch co si přečtete jen jednou.

Topolka
06.01.2015 5 z 5

Tak jsem s "botičkou" prožila vánoční svátky. Příběh se mi moc líbil, i když hlavní hrdinka mě několikrát pěkně namíchla. Až po přečtení celé knihy jsem zjistila, že od Diany Norman jsem četla i jiné knížky (sérii s Adélií) a i ty se mi moc líbily. Doporučuji.

DasaN
30.05.2014 4 z 5

Zajímavá kniha s originální zápletkou, jak se koktavá puritánka stane známou herečkou. Pěkně vykreslený průběh morové epidemie.

weewa
25.10.2013

Jedna z knížek co mi naprosto přirostla k srdci. Pěkná, čtivá a naprosto mi nedovolující jí odložit až do doby, než jsem jsem zjistila jak to s "botičkou" dopadne. I když musím uznat, že mě chvilkama ta její paličatost pěkně štvala. :-)

Štítky knihy

Anglie mor 17. století masky

Autorovy další knížky

Diana Norman
britská, 1933 - 2011
2009  83%Vykladačka smrti
2010  85%Labyrintem smrti
2012  85%Město stínů
2011  88%Relikvie mrtvých
2011  88%Vrahova modlitba

Kniha Dáma s hedvábnou maskou je v

Právě čtených3x
Přečtených102x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených10x
Knihotéce121x
Chystám se číst62x
Chci si koupit10x
dalších seznamech3x