Dalila

Dalila https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/162082/dalila-162082.gif 4 21 5

Ve Svaté zemi probíhají krvavé boje mezi Izraelity a Filištíny. Z vůdce Izraelitů, zdánlivě neporazitelného Samsona, se stal symbol jejich vzdoru, a Filištíni – zdatní válečníci – si zoufale přejí odhalit tajemství jeho moci. Žádoucí, svéhlavou a lehkomyslnou Dalilu už nebaví žít nudným životem zdrženlivé panny. Chce víc, a když dostane lákavou nabídku, nedokáže odmítnout. Jenže úkol, který ji čeká, nebude snadný. Dalila se dozvídá udivující skutečnost; něco takového netušila. Ale jakmile je uveden do pohybu sled událostí, běh dějin by mohl změnit už jen zázrak…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , BB art
Originální název:

Delílah , 2011


více info...

Přidat komentář

mistrikova
09.07.2023 5 z 5

(SPOILER) Jak píše Leona333: starý biblický příběh o Samsonovi a Dalile. Ona byla Izraelitka a on také. Nicméně v té době (kdy vládli Filištíni) byli Izraelité bráni jako méněcenný národ a vznikaly třenice, Izraelité byli utlačováni. Zápletka podobná těm, které můžeme vídat v současných filmech: vášnivá láska s překážkami, zradou, odpuštěním. Spisovatelka se tématu ujala velmi hezky a jako historická fikce se kniha příjemně četla.

Leona333
10.08.2020 5 z 5

Z pohledu dnešní doby a moderního člověka..., by se tento starý biblický příběh mohl zdát dosti nereálný, než se jej ujmula a přepsala Eleanor de Jong.
Příběh, kniha je velice čtivá. Jsou v ní dobře zachycené a popsané lidské charaktery a samozřejmě spousta emocí. Rozpolcenost, láska, naděje i krutost...
Klidně bych přidala jednu hvězdičku za pěkný popis prostředí a tehdejších zvyklostí.


Malinali
03.03.2019 5 z 5

Velmi čtivé, po celou dobu napínavé, akční.. Kniha mě velice bavila. Bude se mi po Dalile stýskat.

paulinschildie
01.05.2017 5 z 5

Jako první jsem od autorky četla Jezábel, která se mi moc nelíbila, takže jsem váhala, jestli mám číst i Dalilu, ale nakonec jsem se odhodlala a jsem z Dalily nadšená. Autorka skvěle popsala vnitřní pochody hlavní hrdinky. Dalila nebyla prvoplánově zaškatulkovaná do prohnané pohanky bez mravních zásad a ani nebyla kýčovitě zidealizovaná jako nejspravedlivější žena na světě. Je to kniha, při které čtenář přestane vnímat biblické příběhy černobíle, neboť motivace k zoufalým činům nemusí být nutně prohnanost, ale spíš beznaděj a neschopnost najít jiné východisko.

Dani3
13.11.2014 5 z 5

Věčný příběh Samsona a Dalily, který všichni známe….i když autorka ho pojala trochu jinak.

Kniha zachycuje střety mezi Izraelity a Filištíny. Hlavní hrdinka, Dalila, se narodila jako Izraelitka, ale po smrti jejího otce si její matka bere za muže Filištína. Dalila se tak ocitá na pomezí mezi těmito dvěma světy. Na jedné straně se zavázala pomoci Filištínům porazit Samsona a na druhé straně jsou její city k němu. A právě její láska k Samsonovi se mu stane osudnou…..

Kniha je velmi čtivá, plná emocí a zvratů. Autorka skvěle popisuje duševní rozpoložení Dalily při její snaze Samsona zachránit a zároveň splnit její úkol.

Autorovy další knížky

2013  76%Jezábel
2013  88%Dalila

Kniha Dalila je v

Přečtených34x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených2x
Knihotéce49x
Chystám se číst24x
Chci si koupit3x
dalších seznamech2x