Dalí

Dalí https://www.databazeknih.cz/img/books/81_/81327/bmid_dali-WRS-81327.jpg 5 22 5

Jedna z nejskandálnějších a bizarních postav umění 20. století je zde představena prostřednictvím životopisně zaměřeného textu malířova přítele a katalánského rodáka. Neopakovatelnost Dalího talentu dokládá 68 reprodukcí, doplněných dokumentárními fotografiemi, ukázkami z literárněteoretické tvorby a především doslovem Aleny Nádvorníkové (členky Surrealistické skupiny v Československu od roku 1972), který podává pomocnou ruku čtenáři, surrealismem téměř nedotčenému.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Biografie a memoáry

Vydáno: , Odeon
Originální název:

Salvador Dalí , 1985


více info...

Přidat komentář

xulij01
17.08.2023 5 z 5

Solidně zpracovaná monografie jedné z nejkontroverznějších postav umění. Většina lidí si ho vybaví coby malíře, ale on byl velmi nadaný i literárně, navrhoval šperky, kostýmy, divadelní scény, vytvářel sochy, takže byl opravdu všestranným umělcem. Celkově knížka obsahuje 40 barevných celostránkových reprodukcí (na rozdíl od textu jsou na kvalitnějším papíře, některé jsou i na dvě stránky). Většina z nich je ve slušné kvalitě. V textu najdeme dále 30 černobílých reprodukcí (tady je už kvalita horší) a 8 fotografií.

Knížka se snaží zachytit veškeré klíčové aspekty tvorby tohoto velkého umělce. Mapuje vývoj jeho umělecké tvorby, kdo ho nejvíce ovlivnil, jak byl přijímán veřejnost atd. Velkou výhodou je, že v publikaci najdeme i citace samotného umělce, na konci knížky je dokonce obsaženo i pár ukázek z jeho literárního díla a na několika stranách je v datech shrnut jeho životopis. Celkově bych hodnotil 90 %.

Belanna
11.09.2022 5 z 5

Knihu jsem si pořídila v době, kdy jsem tohoto umělce chtěla více poznat a hlavně pochopit.


1amu
29.09.2019 5 z 5

Jsem velkým příznivcem tohoto génia. Tato kniha vyšla u nás až v roce 1991 a koupil jsem si ji za pouhých 140.-Kčs ! Vzhledem k tomu, že obsahuje všechna významná mistrova díla, byla to spíše láce. Mistr Salvador (1904-1989) se dožil požehnaného věku a potěšil velké davy svých příznivců. Líbí se mi v knize publikovaná díla od počátků let dvacátých XX.století Perokresba "Dívka zezadu" asi nejvíce, tak jeho vrcholný surrealismus, ( viz "Atomová Léda" či "Klekání"- je na obálce této knihy, ke kterému jej přivedl v Paříži André Breton), a který již ve svých kresbách nikdy neopustil, nutno dodat ale "svým způsobem".
Dalí byl vždy exot, vždy vybočoval z řady. Již na Vysoké škole krásných umění byl nejprve vyhozen z části výtvarného umění, jednoduše proto, že ignoroval nového vedoucího katedry, kterého všichni kolegové považovali za neschopného. Jako mluvčí opustil provokativně onu "inauguraci". Složil zkoušky na obor mluveného slova. U první zkoušky dostal otázku "šťastná náhoda". A Dalí ? "Lituji, ale odmítám odpovědět, znám toho daleko více než zde oni 3 pánové zkoušející. Nenechám se od nich dále zkoušet." Následoval další vyhazov. Odjíždí do Paříže, kde začíná od nuly. Ale mentora mu dělá Pablo Picasso. Ten mu půjčí peníze na cestu do USA. Odjíždí do NY v r.1934 a rázem se uchytí, ovšem v úplně jiném oboru. V reklamě, začíná s úpravou výkladních skříní, reklamními plakáty, vzory kravat, látek a modely dámských šatů. Bretton jej ihned nazve "Avida Dollars", čili Dolarový Hamoun, později jej vyloučí ze surrealistického spolku . Dalímu je to jedno, v USA se prosadil a má tam otevřenou cestu k malování obrazů. Pro USA jsou obrazy zjevením, něco úplně jiného, originálního, než doposud znali. Sám umělec vysvětluje: "Člověk se zde měří podle výše svého konta" - no a to u Dalího potěšitelně roste. Stává se celebritou.... nejen o tom je tento interesantní lidský příběh.

ArwenAragorn
13.06.2019 5 z 5

Dobře pojatá kniha o mém oblíbeném a kontroverzním malíři.

WEIL
30.06.2011 5 z 5

Vývoj a hlavní díla S. Dalího.

Štítky knihy

Salvador Dalí, 1904-1989

Autoři knihy

Cesáreo Rodríguez Aguilera
španělská, 1916 - 2006
Salvador Dalí
španělská, 1904 - 1989

Kniha Dalí je v

Přečtených29x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce37x
Chystám se číst8x
Chci si koupit5x
dalších seznamech1x