Daleko od stromu

Daleko od stromu https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/415293/bmid_daleko-od-stromu-6cr-415293.jpg 4 116 30

„Někdy si členové rodiny vzájemně ubližují. Potom si ale pofoukají rány a jdou zase dál. Společně. Možná si myslíš, že jsi vlk samotář, ale tak to není. Máš nás, ať chceš nebo ne, a my máme tebe.“ Když dá šestnáctiletá Grace své dítě k adopci, rozhodne se, že je načase, aby se toho dozvěděla víc o své biologické matce. Matka se možná ukáže jako nepolapitelná, ale Grace po cestě za svými kořeny objeví dva nevlastní sourozence, o jejichž existenci neměla dosud tušení. Patnáctiletou Mayu adoptovali bohatí rodiče a zdá se, že žije v dokonalé rodině – pokud tedy pominete její matku alkoholičku a skutečnost, že Maya mezi svými příbuznými trčí jako kůl v plotě. Gracein starší bratr Joaquin takové štěstí neměl. V osmnácti letech ho posílají z jedné pěstounské rodiny do druhé – vždycky si proto dává pozor, aby k ničemu a nikomu nepřilnul, protože o vše zase brzy přijde. Když se tito tři sourozenci setkají, konečně zakusí pocit sounáležitosti, ale hrozí, že tajemství, která si tak bedlivě střeží, vyplavou na povrch… Pro fanoušky Johna Greena, Rainbow Rowellové a Nicoly Yoonové. Daleko od stromu je drsným, podmanivým příběhem o tom, co to znamená mít rodinu.... celý text

Literatura světová Romány Pro děti a mládež
Vydáno: , King Cool
Originální název:

Far From the Tree , 2017


více info...

Přidat komentář

Markéta:)
17.04.2024 3 z 5

Asi jsem nebyla cílovkou této knihy. Četlo se pěkně, ale znovu bych se do knížky pustit nepotřebovala.

Nelasp
15.03.2024 5 z 5

Toto bylo moc milé, pohladilo na duši. Žádné extra zvraty, nebo velké rozuzlení, jen velice citlivý popis příběhu 3 sourozenců, kteří byli každý adoptováni/v pěstounské péči, jejich hledání vztahu jak mezi sebou samými, tak s rodinami, v nichž vyrůstali a celkově jejich hledání vlastního místa ve světě a identity.


Přečti_si
30.12.2022 4 z 5

Tuhle knihu jsem koupila na základě doporučení ve chvíli, kdy byla za 99 korun. :D Sice jsem porušila svůj cíl měsíce ledna NIC si nekoupit, ale to nevadí. :D Stála za to. V knize se toho zásadně moc neděje, žádné obří zvraty. Mapuje život tří biologických sourozenců, jejich pocity, jejich adoptivní rodiny, psychická traumata a hledání biologické matky. Příjemná knížka, hezky se četla, postavy mi byly všechny moc sympatické.

micha-ella
08.11.2022 3 z 5

Hezká knížka. Kéž by se k sobě děti v pubertě takto chovaly, přišlo mi to až moc romantické. A bohužel, většina rodičů, kteří opustí své děti, to udělá ze zcela jiných důvodů.

BetyN.
31.07.2022 4 z 5

Kniha Daleko od stromu pro mě byla příjemná jednohubka, kterou jsem díky čtivému stylu psaní a nenáročnosti příběhu přečetla za pár dní. Hlavní hrdinové mi byli sympatičtí, ráda jsem s nimi strávila čas a dozvěděla se o jejich zajímavým osudech. Kniha otevřela celou řadu aktuálních témat (adopce, rodinné vztahy, první lásky, přátelství, alkoholismus, terapie), ale přesto nepůsobila nějak tíživě, naopak příběh ve mně zanechal pozitivní pocity a dobrou náladu, protože obsahoval hlavně naději. Avšak kniha zůstala v rovině oddechovky, nezdála se mi úplně realistická, ale myslím, že to byl záměr a já si to užila. 3,5*

Make20
11.07.2022 3 z 5

Tato kniha se četla velmi snadno. Samotný příběh mě velmi zaujal, ale nesouznila jsem s hlavními hrdiny. Spíše mi dost lezli na nervy, jejich chování jsem často naprosto nechápala. Věřím, že mládež bude s touto knihou spokojená. Já už se však k této autorce příště vracet nebudu. Dávám proto jen 3 hvězdičky.

haannyys
30.04.2022 3 z 5

Milý příběh. Příjemně se čte, snaží se přiblížit rozporuplné pocity hlavních hrdinů. Trocha patosu nevadí, nepotřebuji u každé knihy řešit otevřené konce nebo citově trpět.

dzeta
02.04.2022 2 z 5

Téma zajímavé, ale asi ne můj žánr. Dočetla jsem ji, na konci děj plynul docela rychle. Až moc oukej!

karolina0511
14.03.2022 5 z 5

Vřele doporučuji!
S hlavními hrdiny jsem se zžila prakticky okamžitě. Díky mistrnému způsobu spisovatelština vyprávění si nejen musíte všechny tři hlavní hrdiny zamilovat, ale naprosto jim propadnete a se zatajeným dechem s nimi prožíváte každou vteřinu jejich příběhu. Soucítíte s nimi, přejete jim jen to dobré a věříte v ně a jejich sílu.
Spisovatelka zde velmi citlivě pojala období dospívání ve všech jeho směrech a dokázala se do každé postavy skvěle vžít a věrohodně popsat pocity každé z nich.
Knihu jsem přečetla během pár dní (mít víc uceleného času, zhltla bych ji klidně najednou), námět je velmi zajímavý a poutavý. Stále se zde něco děje. Pořád jsem na příběh myslela a chtěla ve čtení pokračovat, zároveň jsem se ale bála konce, až se budu muset s Grace, Mayou a Joaquinem rozloučit. Bohužel ten čas nastal a já posledních asi třicet stran skoro přes slzy neviděla na písmena. Nemyslete si však, že se jedná o smutnou knihu. Naopak. Byly to slzy dojetí. Dojala mne odvaha, síla a láska.
Pokud si chcete přečíst knihu, která ve Vás zanechá nádherné emoce, rozhodně doporučuji!

Amy27
06.03.2022 4 z 5

Osudy tří biologických sourozenců se jednoho dne propletou a na čtenáři je, aby se s každým z nich seznámil. Každý má za sebou jiný život, a to velmi specifický... Kdo z nich trpěl/trpí více? Kdo to díky adopci "vyhrál"?

Kniha byla velmi čtivá, ale přišla mi dosti jednoduchá a až moc naivní. Nicméně... Dojem jsem z ní měla výborný a dozvěděla se zase něco více ze světa adopce a pěstounství. Kapitoly byly dlouhé tak akorát a děj příjemně utíkal a gradoval.

mončičák42
25.02.2022 4 z 5

Kniha s krásnou obálkou a chytře zvoleným názvem v sobě skrývá velmi citlivě napsaný příběh tří dospívajících sourozenců, z nichž každý se vyrovnává s problémy, které jsou závažné. Čtenářům ukazuje, že když má kolem sebe člověk milující rodinu či přátele, vše se zvládá lépe, než když je na to sám.

Kekik
27.01.2022 4 z 5

Úžasný příběh tří sourozenců napsán velmi čtivým stylem, ale občas autorka tlačila na pilu. Snažila se některé situace vyhrotit až moc, a zároveň aby vše bylo zalité sluncem. Přesto se jí poměrně věrohodně podařilo vykreslit chování teenagerů. Kniha určitě není jen pro mladé čtenáře. Nám, o trochu dospělejším, také má co předat.
Od autorky si ráda přečtu další knihu.
Čtenářská výzva 2022: Téma číslo 11. Kniha, která má na obálce strom.

Stephaniee
30.08.2021 4 z 5

Moc hezké čtení. Lehce napsané, takže se to čte opravdu rychle.

Marki019
17.08.2021 2 z 5

Zjistila jsem že tento žánr není vůbec moje krevní skupina. Nemohla jsem se do knihy zabrat. Jinač je to zajímavý příběh sourozenců.

Agatha84
08.08.2021 2 z 5

Nevím, jestli bych se do knihy pustila, kdybych si dopředu zjistila, že se bude jednat o žánr YA. Už dlouho nejsem cílovou skupinou tohoto typu, možná právě proto mě příběh tří sourozenců nepřesvědčil.
Mohla bych teď připojit výčet všeho, co bylo podle mě špatně, ale mám takový pocit, že na to v tomto případě nemám právo...
Co si však neodpustím :-) Rozhodně bych autorce doporučila strávit více času s puberťáky, aby se mohla ujistit, že skutečně nedisponují takovou mírou sebereflexe. Jo a ještě; už nikdy nechci vidět tolik nadbytečných "oukej".

Buchtičkajani
30.07.2021 4 z 5

Moc hezká knížka, která vás donutí přemýšlet . Vážné téma, ale citlivé zpracované. Doporučuji.

lukyli154
27.07.2021 5 z 5

Věděla jsem, že ta knížka bude dobrá, ale že až takhle...wau. Silný příběh tří sourozenců, kterým po celou dobu fandíte. Neskutečně čtivé, stránky mi mizeli před očima. Silné, dojemné.

Trolice
16.07.2021 5 z 5

To je tak nádherná kniha! Je mi líto,že už mám dočteno. Vtáhla mě do děje už od prvních stránek a těšila jsem se na každou chvíli,kdy ji znovu otevřu. Má v sobě tolik lidskosti a lásky k rodině. Budu doporučovat dál.

sgjoli
06.07.2021 4 z 5

Tuhle knihu jsem nemohla vůbec odložit, jak moc se mi zaryla pod kůži! Vlastně jsem původně neměla moc velká očekávání, ale vůbec nevím proč, protože tohle mne fakt bavilo.
Daleko od stromu je neuvěřitelně lidský příběh o důležitosti rodiny a mezilidských svazků obecně. Ústřední trojice hrdinů toho za svůj mladý život dostala naloženo dost a čtenáře to během čtení kolikrát nutí se zamyslet nad svou vlastní rodinou a být vděčný v případě, že má kolem sebe milující lidi. Jde o knihu, v níž postavy hledají své místo na zemi, hledají sebe sama, učí se přijímat lásku a důvěřovat nejen svému okolí, ale i sami sobě.
Tenhle román je neuvěřitelně čtivý, svižný a hlavně velmi autentický a realistický. Autorka píše velmi přirozeně, plynule, umí se vžít do svých hrdinů, vyjádřit jejich emoce a napsat uvěřitelné rozhovory, které nejsou plytké, ale které naopak mají hlavu a patu a skvěle posouvají děj kupředu.
Tohle jsem si prostě užila se vším všudy, sedlo mi to do nálady a je úplně jedno, že věkem už dávno nejsem cílová skupina. Zasloužené lepší 4 hvězdy a za sebe určitě mohu doporučit.
Jedna hvězda ubraná, jelikož chci/musím být objektivní - prostě jsem v životě četla knihy, které byly prostě ještě o kus lepší. Ale to určitě neznamená, že tahle kniha je špatná, to rozhodně ne. Ve svém žánru to je určitě velmi nadprůměrný titul, který si tu pozornost zaslouží.

capar
26.06.2021 4 z 5

Osudy lidí jsou nevyzpytatelné. Na příběhu se krásně rozkrývá, že každá mince má dvě strany, zejména co se vztahů mezi lidmi týče, o to víc v náhradnní rodinné péči...