Daleká cesta za domovem

Daleká cesta za domovem https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/40204/bmid_daleka-cesta-za-domovem-JAK-40204.jpeg 5 377 92

Daleká cesta za domovem série

1. díl >

Příběh skupinky králíků, kteří se vydávají na dalekou cestu za novým domovem a za svobodou. Celý příběh je o skupince odvážlivců, kteří vytuší smrtelné nebezpečí a opustí svůj domov. Vydají se na dalekou cestu do neznáma. Spousty nepřátel, mnoho nebezpečných situací a jejich vlastní bezbrannost v nelítostném a drsném světě jim nedodá ani chvilky klidu. Když se přátelé dostanou na místo, které by mohlo být jejich novým domovem, zjistí, že i přes zdánlivé bezpečí se jedná o smrtelnou past. Když se jim podaří uprchnout a vybudovat nový domov, čekají je další obtíže, jaké si jen stěží dovedeme představit. Ale hrdinové příběhu i přes vlastní bezbrannost vítězí díky své prohnanosti nad každým nebezpečím a nepřítelem. 3. vydání.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Dobrodružné , Romány

Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Watership Down , 1972


více info...

Přidat komentář

Vidlička
29.01.2024 5 z 5

"Milujte zvířata, bůh jim dal počátek myšlenky a pokojnou radost, neprotivte se myšlence boží. Člověče, nevynášej se nad zvířata, jsou bez hříchu, kdežto ty ve své vznešenosti poskvrňuješ zemi svým příchodem na ni a necháváš za sebou ohavnou stopu." Dostojevskij: Bratři Karamazovi

"Na světě je strašně zla."

"Všechno zlo pochází od lidí," řekl Cesmína. "Ostatní elil dělají jen to, co dělat musí, a Frix je řídí, tak jako řídí nás. Žijí na zemi a potřebují jíst. Kdežto lidé si nedají pokoj, dokud nezničí celou zemi a nevyhubí všechna zvířata."

"Jahodník se mi snažil pomoct, jak to jen šlo. Moc hezky promluvil o slušnosti a solidaritě, které jsou zvířatům vlastní. 'Zvířata se nechovají jako lidé,' řekl. 'Když musí bojovat, bojují; a když musí zabíjet, zabíjejí. Ale nelámou si hlavu vymýšlením, jak jiným život ztížit a jak jim ublížit. Zachovávají si vždy svou důstojnost a zvířeckost.'"

Pro děcka dobrodružný příběh o králících, chvílemi poměrně drsnějšího charakteru; pro dospěláky filosofický traktát, chvílemi poměrně drsnějšího charakteru. Nabitý informacemi. Úžasné pro obě skupiny.

Jankaa
06.09.2023 5 z 5

Asi od třetiny jsem tušila, že tohle bude srdcovka. Po dočtení to vím jistě.
Dlouho mě takhle knížka nedostala do kolen. Atmosféra, napětí, příroda a obrovské přátelství a já napjatá jak kšandy. Nevím, co víc dodat. Skvělá knížka.


Covid2020
04.06.2023

Moje partnerka se pustila do čtení knihy a když jsem to jen omrkl řekl jsem co to čteš za blbost. Pak mně o tom něco řekla a zjistil jsem že je to úžasná kniha. Žádný příběh z historie, žádná detektivka atp.
Hodnota knihy tkví v tom že působí velmi pozitivně na psychiku, zahání stres atp. Příběh většinou probíhá podle představ čtenáře,nakonec vždy dobře dopadne a to je balzám na lidskou duši. Je to něco jako nervák Harry Poter, ale mnohem klidnější a čtivější. Knihu hodnotím velmi pozitivně.

Obscurus
24.05.2023 5 z 5

Knihu som objavil pár rokov dozadu, keď som pracoval v kníhkupectve. Moc som jej ale vtedy nevenoval pozornosť a to bola obrovská chyba. Tentokrát som sa k nej dostal skrz hudobný projekt Fall Of Efrafa, ktorý v 3 albumoch interpretuje práve tento príbeh a bolo to pre mňa skvelé pozadie k čítaniu.
Samotná kniha je neskutočne strhujúca. Tým ako je písaná veľmi jednoducho, je možné sa do príbehu hlboko ponoriť a hltať kapitolu za kapitolou dlhé hodiny. Aj keď je to kniha zaradená do detskej literatúry, príbeh, osudy, pocity hrdinov sú veľmi dospelé a hlboké. Pri čítaní som sa dostával aj do momemtov strasti, bezradnosti a smútku, čo práve podtrhávala hudba spomínaná vyššie. Je to presne ten typ príbehu, ktorý vás pohltí a nepustí až kým sa nedostanete na koniec, ktorý som ale nechcel aby prišiel.
Toto si počas svojho života prečítam Ešte niekoľko krát. Odporúčam každému

LukasB.453
06.04.2023 5 z 5

proč mi o tom nikdo neřekl? kniha, ve které si najde své každý od osmi let do sešlosti věkem. je to odysea, tolkienovský příběh, filipika proti konzumní společnosti i totalitě a manažerská příručka v jednom. "sílflej hraka" se stalo mým oblíbeným vyjádřením aktivního nesouhlasu.

magnolia
25.01.2023 4 z 5

Ke knize jsem se dostala až nyní, v hodně dospělém věku, na doporučení dcery, také již dospělé - půjčila mi svoji vlastní. Vybavuji si animovaný seriál, z něhož mi utkvěla králičí jména podle stromů. Tady to byla jména odvozená od názvů stromů, keřů, květin i jinak, vždy zajímavě. A k tomu ta "králičí" slova! K těm by se mi tedy hodil slovníček, některá jsem dokonce ani přesně nerozklíčovala (a jiná dlouho z hlavy nedostanu). Je to taková hra se čtenářem, fantazie pracuje, nejen u popisů počasí, krajiny, obydlí a mnoha dramatických situací. A některé jsou opravdu drsné a já bych se bez těch nejdrsnějších i obešla. Líbilo se mi, jaký je dán důraz na snahu dorozumět se a dát možnost k vyjádření názorů ostatních, na odvahu a převzetí odpovědnosti a na vůli pomáhat, co to jen jde. Pěkné to bylo, poučné a na konci i dojemné. (Ale přiznám se, že jsem byla silně napnutá samotným příběhem, a tak jsem králičí pověsti a legendy přeskakovala).

Cojekomupotom
11.12.2022 5 z 5

Stručně a jasně jedna z deseti nejlepších knih, které jsem kdy četl. Doopravdy krásný. "Navzdory" tomu, že jisté scény (popis zániku kolonie) jsou vážně větší horror, než naprostá většina takzvaných horrorů. Nádherný, skvělý, úžasný. "Nepochopíte to, když jste tam nebyli."
P.S.: film byl slabý odvar, ale pro ilustraci docela ušel; "starý" seriál z dob mého dětství coby verze pro děti též, díky němu jsem od mala znal a miloval český název a v sedmadvaceti se dostal i ke knize (našel jsem ji v knihách na rozebrání, byla to nejlepší věc, co mě za ten rok potkala, myslim to vážně, a že to bylo po všech stránkách jedno z mých nejlepších životních období, zpětně vzato); zato pro Netflixáckou adaptaci nedokážu najít lepší výraz, než hraka, za to, jak to zprznili. Prostě si to přečti.

slunicko1958
27.10.2022 5 z 5

Do čtení této knížky se mi ani trošku nechtělo, protože ke skutečným králíkům jsem nikdy kladný vztah neměla. Teď jsem ráda, že jsem se překonala a mohla si užít nádherný příběh.
V králičím světě to chodí stejně jako mezi lidmi. Najdete zde králíky laskavé, milé, přátelské, empatické, moudré, statečné, obětavé. Jsou ochotní pomáhat i jiným zvířatům. Žijí však mezi nimi také králíci ješitní, zlí, mstiví, zákeřní, panovační, diktátorští, sobečtí. Říkala jsem si, že to nesmí končit jak u lidí, že přece aspoň v té králičí kolonii musí dobro a láska zvítězit...
Moc se mi líbilo také nádherné líčení krás přírody a ilustrace.
Díky tomuto milému románu jsem změnila na králíky názor, ale doma je stále nechci. Ani zakrslíky! Ani náhodou! Přece bych je nenechala žít v zajetí!

Legens
13.06.2022 5 z 5

V této knize najdeme jeden z asi nejpádnějších argumentů pro demokracii oproti autoritářským režimům. Je to krátce před koncem knihy, kdy Tlauli říká větu: "Můj vrchní králík mi přikázal bránit tuto chodbu." Kdo jste četli, chápete, kdo jste nečetli čtěte, stojí to za to, je to vynikající skvělá kniha.
P. S. Film jsem neviděl a ani vidět nechci. Mám pocit, že by to můj čistý dojem z knihy mohlo narušit.

jerisno
03.02.2022 5 z 5

Vynikající "ušatý" příběh, zpodobněný jako chytrá a dokonalá alegorie lidské společnosti. A také hluboký, skoro jako králičí nora. Knihu jsem si zakoupil a přečetl až v pokročile dospělém věku a byl jsem velmi potěšen způsobem, jakým pan Adams celý děj vystavěl. Také český překlad si zaslouží absolutorium. Když jsem mezi známými utrousil, že čtu knihu o králíkách (popřípadě králících), obočí většinou letěla udiveně vzhůru a rty vykouzlily "chápavý" úsměv. Opravdu ale nečekejte nějakou dětskou vyprávěnku.
Myslím, že se později objevil i animovaný seriál, který hodnotit nemohu, zahlédl jsem jen útržky, ale animace se mi nezdála z nejhorších.
Kniha nabízí dobrodružství, napětí, přírodní poetiku, hravost i otázky k zamyšlení. To není málo ! Vřele doporučuji.

hetzerjoke
21.12.2021 5 z 5

DEA EX MACHINA!
Nad hodnocením nemá cenu váhat. I kdyby knížku tisíckrát odsuzovali jako pohádku pro malé děti, já na ni nemůžu najít jediného záporného rysu. Vše je skvěle vyvážené, děj má spád, mnoho silných emotivních momentů (konec!) i úseků, nad kterými se lze velmi dospěle zamyslet (blyštivý drát). Postavy jsou uvěřitelné a mají každá svou specifickou osobnost, díky čemuž si čtenář může najít svého oblíbence a nefandit pouze ústřední dvojici bratrů. To nejlepší pak na konec - jazyková stránka. Úchvatné, košaté, poetické věty, za které by se nestyděl ani Tolkien (k jehož pánu prstenů je Daleká cesta za domovem právem připodobňována).

Zojka
05.05.2021 5 z 5

supr čupr knížka. to napínavé vás nutí číst dál a tak se to hezky čte. mě se i to líbilo to že je to jako z opravdového života králíků.

zelena_zabicka
21.03.2021 5 z 5

Mně se na téhle knize líbilo nejvíc to, že ačkoli se svým zp. jedná o podobenství na lidskou společnost, že se tu králíci stále chovají jako králíci: bojí se, jsou opatrní, bobkují, hrabou,... I jejich přístup k ramlicím je ryze králičí (rodit mladé a hrabat nory). Též bylo příjemné, že tu nevystupoval jeden hl. hrdina, ale o tuto roli se děli hned víc adeptů. Nikdo tu nebyl vylíčen jako neporazitelný, neohrožený, který všechno vyřeší,... ale naopak se všemi králičími slabostmi. Za mě super čtení!

Knišíl
09.02.2021 3 z 5

Přemýšlel jsem poměrně dlouho, jak toto kraličí dobrodružství vlastně hodnotit. Pamatuji si totiž na to, že jsem jako dítě viděl filmovou adaptaci z roku 1978, a tenkrát to pro mě byl nevšední zážitek a asi navždy mi zůstanou určité záblesky z tohoto filmu v paměti. Moc jsem si však nepamatoval, jak to vše skončí a o čem přesně to vlastně bylo, než jsem začal číst knihu, tak jsem akorát věděl, že to bude o cestování, králících a že to možná ani není dětská kniha. Všechny tři věci se mi potvrdily. Skutečně jde o jakéhosi hybrida, který se chvíli tváří jako kniha pro děti, jindy jako kniha pro dospělé. I když Adams tvrdil, že psal pro své dcery a že se za jeho příběhem nemají hledat paralely s naším světem, tomu skutečně věřit nelze. Myslím, že knihu ale děti číst mohou také, možná však některé alegorie úplně nemusí pochopit, na druhou stranu, možná je ono čisté dětské čtení, které může být mile naivní, možná vůbec nejlepším způsobem, jak si tuto knihu užít. Osobně jsem na text příliš mnoho koukal jako na alegorickou cestu, kdy mě často napadalo, že Pětík je prorok a Lískáč Ježíš a jejich cesta je exodem z Egypta, Čistec je římský utlačitel nebo komunistický tyran atd. Bohužel největší problém jsem měl se stylistickou stránkou díla, obsahově ji nelze nic moc vytknout, kniha je nabita událostmi a příběhy a to rovnou na dvou rovinách (aktuální příběhy Lískáče a spol. a mytologické El-Hreránovy příběhy), popis kraličího života není až tolik z antropomorfizován a Adams se ani nebojí být někdy dosti krutý, páč ona příroda také nic neodpouští. Avšak stylistická rovina textu mi úplně nesedla, zdali to bylo způsobeno překladem nevím, ale některé věty mi přišli krkolomné či úplně zbytečné, když bylo popisováno zřejmé a vyplývající z předchozího textu. Možná Adams chtěl ulehčit začínajícím čtenářům čtení či co, ale podle mě by text prostě mohl být zkrácen o některé zbytečné pasáže. Bohužel mi přišly i některé dialogy uměle roubované a nesmyslné, ale jak píšu, možná je to vše pouze snaha ulehčit čtení dítěti, protože jinak je Daleká cesta celkem dějově komplexní a má vícero vrstev vyprávění. Každopádně nejsem si zcela jist, zda Adams věděl pro koho píše, a možná právě z toho plyne mé rozhořčení, pro děti se píše nějakým způsobem a pro dospělé zase maličkou jiným. Zde se to celkem střídá a já vlastně nevím jako čtenář, jak mám k textu přistupovat, což je zřejmě asi jen můj osobní dojem, ovšem stojím si za tím, že kniha je to dobrá, ale nakonec přece jenom mi zůstane v paměti spíše její filmové zpracování. Možná kdybych knihu četl jako dítě před filmem, bylo by tomu naopak.

D.V.Spudil
27.01.2021 5 z 5

Kdysi jsem to četl a teď to znovu čtu se svou slečnou a připomínám si, jaká je to nádherná knížka plná moudrosti. Leč připouštím, že je to poměrně komplikovaně, respektive věty jsou dlouhé a rozvité, ale stojí to za tu námahu.

Dáma s hrnstjm
23.01.2021 5 z 5

Kniha mile překvapila, po letmém nahlédnutí mi přišlo, že ji budu číst tak dva měsíce a moc se mi do ní nechtělo... ale byl to opravdu napínavý a dobrodružný příběh, bez hluchých míst. Ve jménech králíků jsem se občas ztrácela a třeba ty jejich bitky jsem si asi neuměla úplně představit, ale jako celek je to opravdu fajn kniha.

petrarka72
18.01.2021 5 z 5

Veliká krása. Epos o Velikém králíkovi, jehož duch dlí v mnoha králičích tělech. Putování po zemi i vodě za snem o bezpečném domově, mnoho dobrodružství při jeho hledání a vytváření, jeho obrana a kýžený obyčejný život. Lískaran, Hlavoun, Pětík, Ostružník, Pampeliška, přátelský racek a loajální hraboš, ale i Čistec a Hvozdík nebo El-Hréran a Černý králík z Inlé mi dlouho nevymizí z paměti. Ano, tohle je kniha, ke které se člověk jednou za čas rád vrátí...

majc
17.01.2021 5 z 5

Milovala jsem ten animovaný seriál, co kdysi dávno běžel v televizi. Králíčci Lískáč, Hlavoun a Pětík mi uvízli v paměti až do dospělosti, a racek Kehár mi vždy přišel děsně otravný. Když jsem se později dozvěděla, že tento seriál je podle knihy, bylo mi jasné, že tu knížku musím mít!
A včera jsem ji dočetla a už teď vím, že si ji zase přečtu znovu za pár let (nebo možná měsíců?). Opravdu mě chytla. Četla se dobře, není napsána nijak složitě ani komplikovaně a zajímavosti ze života králíků mě těšily.
Líbily se mi jména králíčků odvozena od různých rostlin, králičtina jakožto jejich oficiální jazyk a samozřejmě příběhy o El-hréranovi, které krásně doplňovaly celou králičí "kulturu".

Mylně jsem očekávala, že se bude jednat o roztomilou pohádku. Dobrodružné putování králíků je místy drsné, a králíkům v podstatě nejde o nic jiného, než o přežití. Králíci jsou přirození, nejsou moc polidštění a hlavně, každý z nich má svůj ojedinělý charakter.

Ani slovy asi nedokážu vyjádřit, jak mě tahle knížka nadchla. Myslím, že se stala oficiálně mou nejoblíbenější knížkou a dokonce uvažuju, že si pořídím zakrslého králíčka a pojmenuju ho Lískaran. :D

InaPražáková
24.11.2020 5 z 5

Jedna z nejlepších letos čtených knih. Králíci jsou polidštění tak akorát, aby si mohli povídat a vymýšlet lsti, jinak přírodním způsobem žijí okamžikem, a co je nad jejich chápání, zapomenou. Přesto je Daleká cesta bohatý román bližší Pánovi prstenů než Lišce Bystroušce (jen se nebere tak vážně). Dramatická pouť a hledání místa pro život, snaha zajistit pokračování rodu, boj s fanatickým nepřítelem, prokazování dobra slabším, lsti hodné Odyssea, hrdinské boje a odvážné podniky. Velké a v několika obměnách probírané téma svobody proti poddanství, které ale poskytuje bezpečí nebo hmotné výhody - a není to tak černobílá pře, jak by dalo čekat, i pro osobní kouzlo a nasazení diktátora má vypravěč zčásti pochopení. Báje o El-hréranovi, prapředkovi všemi mastmi mazaném, jsou další úžasný střípek.
Navíc každý králík je jiný a věřím, že různí čtenáři mají za svého nejmilejšího různé ušáky. Odvážný a rozumný Lískáč je stejně důležitá část kolonie jako věrný, nepoddajný bojovník Hlavoun (plný uznalého obdivu ke všem, kteří jsou ještě zdatnější než on, i když to jsou cizinci nebo dokonce nepřátelé), věčný optimista Zvonek nebo Pětík se svým šestým smyslem.
Četla jsem bez dechu a z "ještě jedna kapitola" se pravidelně stávalo "tak ještě hodinu... nebo dvě, to dospím". Menší děti by místy mohly mít špatné sny, ale všem od osmi do sta velmi doporučuju, tenhle příběh za to stojí.

LauraSýrová
25.10.2020 4 z 5

Příběh se na internetu prezentuje trochu jinak - žádné přehnaně násilné vykořisťování králíků lidmi nečekejte. V realitě je to spíše králičí hrdinský epos, do něhož lidé zasahují jen okrajově. Richard Adams úžasně popsal svět divokých králíků - vymyslel jim vlastní jazyk (lapine), kulturu a zvyklosti aniž by králíky příliš antropomorfizoval. Naopak působí dost věrohodně, a tak hlavní hnací motor králíků není žádná touha po lásce či pomstě, ale prosté přání rozšířit kolonii.
Ne každá kapitola byla terno, ale byla jsem neustále ohromená tím, co se mi to vlastně dostalo pod ruku (králičí fantasy - jinak bych to nenazvala), že mi to ani tolik nevadilo. Přečteno za pár ni Frix :D