Ďáblův slovník

Ďáblův slovník https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/395686/bmid_dabluv-slovnik-895-395686.jpg 4 31 6

Původně začal Bierce toto své dílo publikovat v nepravidelných intervalech v jednom týdenním časopisu, kde "vydrželo" téměř čtvrtinu století (1881-1906). Autor do tohoto svého opusu vložil především svůj neobvyklý pohled na tehdejší společnost, jemuž dominoval jízlivý, uštěpačný a mnohdy až cynický tón. Jeho hesla, okořeněná sžíravou dávkou skepse i pesimismu, mají i dnes svou aktuální platnost. Biercův svébytný výrazový slovník lze i dnes pro jeho břitké a úsečné myšlenky považovat za nadčasovou sbírku, která nezaměnitelným způsobem pozoruje život i svět kolem sebe a dokáže z něho vytěžit poučné poznámky, jež jsou přínosem i pro další generace.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Humor , Učebnice a slovníky

Vydáno: ekniha , Městská knihovna (Praha)
Originální název:

The Devil's Dictionary , 1911


více info...

Lady.Lucrezia
Lady.Lucrezia
04.10.2020 4 z 5

Cynikova bible

Michal_CB
Michal_CB
07.04.2020 5 z 5

Genialní kniha, kterou by měl znát každý milovník ironie a slovních hříček


potoo
potoo
21.06.2018 4 z 5

Skvělé a mnohdy stále aktuální cynické dílko, které vidí neplechu a přetvářku naprosto za vším a zábavnou formou Vám vysvětlí, jak věci skutečně jsou.
Ukázka… MODLIT SE: Žádat o zrušení zákonů vesmíru jménem jediného prosebníka, jenž sám doznává, že toho není hoden.

Sněžková
Sněžková
31.05.2018 5 z 5

Kniha pro každého tvora, který má v krvi alepoň trochu sarkasmu a dokáže se zasmát (nehen) sám sobě. I když vznikala už dávno, mnohá hesla jsou aktuální a ještě dlouho budou.
Díky tomu, že je to „slovníkové“ vydání, od A do Z, není potřeba číst knihu postupně. Stačí zkrátka někde otevřít a věřte mi, že se od ní hned tak neodtrhnete.

PAVEL z BRNA
PAVEL z BRNA
24.09.2013

Tahle kniha je opravdu výjmečná. Autor byl hluboký znalec lidské duše a aktivit,které vypadají ušlechtile,ale hlubiny člověka vypráví o něčem jiném než ústa. Nad takovým slovníkem se ze srdce zasmějete. Jako například-MAMON: Bůh hlavního světového náboženství. Jeho ústředním chrámem je svaté město newyrské.

shenandoah
shenandoah
18.09.2011

Malá ukázka:
Člověk - Živočich natolik ztracený v nadšených úvahách o tom, co si myslí, že je, až přehlíží vše, čím by nepochybně být měl. Jeho hlavním zaměstnáním je hubení všech ostatních živočichů, jakož i svého vlastního druhu, jenž se nicméně zmnohonásobuje tak neochabující rychlostí, že zamořuje celou obyvatelnou zemi včetně Kanady.