Ďáblův deník

Ďáblův deník https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/324424/bmid_dabluv-denik-fbL-324424.jpg 3 10 4

Teprve v roce 2013 byl znovu nalezen deník nacistického ideologa Alfreda Rosenberga, jednoho z hlavních Hitlerových spolupracovníků. Autoři listují zapomenutými stránkami, které byly tak dlouho ukryty před světem, a jejich prostřednictvím líčí období zrodu nacismu i holocaustu a popisují dramatické poměry ve Třetí říši za druhé světové války. Z neotřelého vyprávění, které je zároveň detektivním pátráním po ztraceném deníku i pozoruhodnou historickou publikací, vystupuje postava jednoho z nejhorších válečních zločinců v nových, osobních a znepokojivých konturách.... celý text

Literatura faktu Historie
Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

The Devil's Diary: Alfred Rosenberg and the Stolen Secrets of the Third Reich , 2016


více info...

Přidat komentář

rumund
11.01.2024 3 z 5

Pravda očekával jsem od této knihy úplně něco jiného a trošku něco víc. Deník Alfreda Rosenbergera to rozhodně není, spíš výčet historicky většinou známých věcí a faktů.

onRock
19.02.2021 3 z 5

Mám pocit, že autori knihy nevedeli celkom presne čo chcú povedať. Veľmi zavádzajúci je názov knihy - pretože táto sa takmer vôbec nezaoberá denníkom Alfreda Rosenberga. Prvá časť knihy je suchopárnym čítaním o tom ako sa denník podarilo nájsť a zvyšok knihy je len stručnou históriou povstania a pádu nemeckého nacizmu. Sklamanie, napriek získaniu pár užitočných informácií.


LordByron
19.05.2020 1 z 5

Veľké sklamanie... Čakal som denník, alebo aspoň jeho stručne prerozprávanie.. Miesto toho som dostal nudné omielanie všeobecne známych vecí a žalôb. Podanie bolo naozaj absolútne neobjektívne a to aj na pomery toho, že ide o knihu o nacistovi a zločincovi proti ľudskosti.. Neraz som mal dojem, že miesto z prameňov autori čerpajú takmer až pomaly z Wikipedie a ze len parazituju na aspoň trochu známom mene a na chytľavom názve.

winer12369
04.05.2020 3 z 5

Pokud se u nás chcete dozvědět něco o polozapomenuté postavě Alfreda Rosenberga, tak narazíte na nedostatek čtiva. Nacističtí pohlaváři jsou vděčné téma, ale přední pseudofilosof zůstal jaksi stranou. Doufal jsem že to "Ďáblův deník" napraví. ALE i když se kniha může na první pohled zdát, že je na tuto skoro až tragikomickou postavu zaměřena, není to pravda. Velký prostor dostává jeden z žalobců a obecně známá historická fakta. Je škoda, že si autoři k sobě nepřibrali historika zaměřijícího se na toto období. Také by bylo fajn, kdyby se objevilo více citací z deníku nebo přímo přepsané části, těch je ale poskromnu. Plus za snadné čtení, nicméně spíše jsem zklamán z tématu se dalo vyždímat mnohem víc.