Ďáblova lest

Ďáblova lest https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/215576/mid_dablova-lest-215576.jpg 4 236 66

Runa, Šímová a Sumara série

1. díl >

Studentka archeologie jen náhodou unikne podivné smrti a je nalezena v posttraumatickém šoku. Zakrvácený oděv a tajemné magické symboly, které jí kdosi namaloval na tělo krví, nasvědčují, že nepůjde o obvyklý kriminální případ. O pomoc při vyšetřování je proto požádán znalec satanských...

Přidat komentář

janina66
18.12.2023 2 z 5

Já jsem vyslechla audio. Toto téma knihy opravdu nemusím, a tím pádem se mi to ani nelíbilo.
Jen jsem si vzpoměla, že jsem to viděla zfilmované v podání Vojty Dyka s I. Trojanem. I tehdy jsem si na konci řekla, sakra co to bylo?
Jednu * za skvělou načtenou knihu.

baji42
10.09.2023 4 z 5

Celkem napínavý a čtivý příběh, i když je tam na můj vkus trochu moc toho nadreálna.


Lenka4
07.09.2023 3 z 5

U filmu se divák může bát při vizuálních efektech a rychlý střih mu nedovolí hlubší zamyšlení. Kniha hrůzyplné sny nevyvolá, při hlubším zamyšlení vyjde najevo povrchnost a nedotaženost děje a zcela chybějící psychologie postav.

DuncanIdaho
28.07.2023 5 z 5

Příběh je rychlý, poutavý a bez zbytečných kudrlinek okolo. Jen se mi zdá, že události probíhali moc rychle. Pochybuji, že by vyšetřování šlo v reálu tak rychle. Čtení to bylo ale hezké.

Lele61
23.07.2023 4 z 5

Svižně napsaný napínavý příběh s tajemstvím a určitým historickým přesahem, jak je u Arnošta Vašíčka zvykem. Znalec náboženských sekt a magických symbolů doktor Runa pomáhá celkem bezradné policii při řešení série záhadných rituálních vražd. Celá věc souvisí s knihou Ďáblova bible a především s jedním listem, který z ní byl kdysi odstraněn. Román je známý i z povedeného televizního zpracování.

yossarianxxii
20.02.2023 4 z 5

Ve světě je známý Erich von Daniken, u nás Arnošt Vašíček. Několikrát jsem byl na jeho přednáškách a autorském čtení a mám ho rád.
Krom knih o záhadách se věnuje i psaní románů plných odkazů a šifer.
Tak jako u Dana Browna řeší tajemství profesor Langdon, tak u Arnošta Vašíčka
objasňuje záhady doktor Runa. Jde o zajímavý příběh, kde se historická fakta a fikce propojují a výsledkem je Ďáblova lest.
Kniha se čte velmi dobře a lze ji přečíst za jeden den.
Na motivy románu natočila Česká televize třídílnou minisérii, kterou režíroval Jiří Strach s Ivanem Trojanem v hlavní roli. Dále uvidíme Jiřího Dvořáka a Annu Geislerovou v roli vyšetřovatelů.
Kniha je dostupná i v audioverzi, kde se čtení ujal Tomáš Jirman.

Dalgiona
19.02.2023 5 z 5

není špatné čtení i když 3 dílný film natočený podle této knihy, je možná o trochu lepší. Ale kdo ví? :o)

toni-az
29.01.2023 3 z 5

Dějově celkem zajímavé, i když trochu překombinované. Postavy celkem sympatické, kniha poměrně čtivá. Jen tedy mi to z nějakého důvodu přišlo takové jakoby amatérské. Časem mi došlo, že to bude asi zaprvé tím, že je děj strašně rozsekaný do malinkých částí, které se střídají, jako noční můra šíleného střihače seriálů. Zadruhé úplně ploché postavy.

Hlavní padouch odhalen asi v půlce knihy, ti vyšetřovatelé byli strašně tupí, že jim to nedošlo.

ctenar2846
27.07.2022 4 z 5

A proto se Satan stal matematikem...

Jako proč ne? Četlo se to samo, každou chvilku nějaká záhada, rébus, nápověda nebo vodítko. Kdybych to měl k něčemu přirovnat tak je to taková česká Šifra mistra Leonarda.
Opravdu zajímavá kniha na jedno odpoledne.

lachtan77
14.03.2022 5 z 5

Viděl jsem už několik dokumentárních pořadů od pana Vašíčka a když se mi do ruky dostala tato knížka bylo jasné, že ji přečtu. Navíc jsem se na to těšil, protože co se týká záhad a tajemství je Vašíček ten nejpovolanější. Navíc mám pocit, že se ten chlap tomu věnuje a nebude to nedomyšlený za vlasy přitažený krvavý příběh. To co jsem čekal jsem taky dostal, Vše do sebe dokonale zapadalo až jsem měl chvílema nutkání si číselné srovnání s písmeny ze staré hebrejštiny ověřit stejně tak odkaz na dvojčata. Nakonec jsem to samozřejmě neudělal a dál hltal každé slovo.

ninano
06.01.2022 4 z 5

Televizní zpracování se mi líbilo přece jen o něco víc. Ale na druhou stranu jsem ráda za každý takový tuzemský počin.

Kubajzz
29.11.2021 4 z 5

Viděl jsem to v TV a poslechl si taky jako audioknihu. Líbilo se, bylo to napínavé, mělo to spád. Určitě doporučuji.

Trudi806
03.11.2021 3 z 5

Tady jsem trochu bojovala. Zfilmovaná série je nedostižná, no a ona ji vlastně nedostihla ani kniha. Škoda. Asi to prostě nebude má literatura, Browna vyloženě dost nemusím, tohle je dost variace na něj. Anebo mi už jen chyběl moment překvapení.

Amneris
03.06.2021 5 z 5

Před lety jsem viděla stejnojmenou trilogii v režii Jiřího Stracha a byla jsem nadšená jak námětem, tak hereckým obsazením. Kniha víceméně kopíruje sérii, ale i tak jde o milé čtení, hlavně styl psaní pana Vašíčka mě hrozně baví.

Kochy84
02.04.2021 2 z 5

Viděl jsem seriál a vzpomínám si, že mě neurazil. Ale jak teď konstatuji, mohl za to spíš um Jiřího Stracha než pana Vašíčka. Ta knížka je vážně špatná. Krátké kapitolky, postavy, které třeští oči a čtenář má přemýšlet nad tím co je tak vyděsilo, hledání symbolů všude a ve všem, místy jsem měl pocit, jako když Zdeněk Troška viděl nějakou italskou bláznivou komedii a řekl si, že to přece zvládne natočit taky. Tak to samé si asi řekl pan Vašíček, když dočetl Dana Browna.
Na druhou stranu, právě toho Browna se taky letos chystám zopakovat a jsem sám docela zvědavý, jestli to taky tak moc zestárlo jako tohle.

Atrament
17.12.2020 3 z 5

(SPOILER) Kratičká knížečka, jejíž četbou jsem strávil snad méně času než shlédnutím solidního seriálu s výborným Trojanem. Krátkost a žurnalistická stručnost knížce bohužel škodí, námět by si zasloužil poněkud důkladnější propracování.

Příběh je hodně přitažený za vlasy, a plný různých fabulací a prapodivných teorií (proroctví útoku na dvojčata v 'ďáblově bibli' bylo už hodně za hranou stejně tak poslední věta knihy), které jsou specialitou pana Vašíčka. Všechny ty religiózní a gematrické teorie jsou samozřejmě k smíchu, ale když se nad to člověk povznese, tak dostane svižně odsýpající zábavnou jednohubku na jedno odpoledne.

Pozor spoiler!!!!
Pořád mi vrtá hlavou jaký smysl dává, aby na sebe ďábel neustále vymýšlel takové ultrasložitosti jako v této knížce, kdy pomůže mnichovi vytvořit Codex Gigas, přičemž do knihy propašuje magický čtverec, který je potřeba vyplnit krví 36ti obětí, jež je třeba vybrat na základě toho jaké číslo vyjde sečtením číslic jejích jmen a teprve potom může ovládnout svět. Proč ten svět nemůže ovládnout normálně bez této překombinované záležitosti?

Ale je mi jasné že se pohybujeme na půdě náboženství a tam se moc logiky očekávat nedá... :)

Mimochodem v Plzni svého času existovala, možná ještě pořád existuje, kapela Sorath...

trudoš
06.11.2020 2 z 5

Šíleně uspěchaná okultní detektivka, která operuje s tolika postavami, že by se i ansámbl Národního divadla zastyděl. To ani nezmiňuji různé změny času a prostředí, jež pouze umocňují celkové zmatenou osnovu. Mít to o pár desítek archů víc, člověk by měl čas se přizpůsobit, ale při dvaapadesáti kapitolách na sto osmdesáti stranách moc prostoru na hrdinství zkrátka není. A je to škoda, protože Arnošt Vašíček se snaží sdělit mnohé, aniž by přitom působil dojmem šílenějšího dvojčete Ericha von Dänikena. Jen to neumí zakomponovat do uvěřitelné zápletky. Většina záhadologických zajímavostí má tak zástupnou roli omáčky, která u hlavního chodu být vůbec nemusela. Holt nadšení pro věc literární řemeslo nenahradí. Taky je, mimo jiné, legrační fakt, že přestože doktor Runa vystupuje v příběhu jako odborník na náboženské symboly, většinu vysvětlování mají na starosti vedlejší figury.
PS – Velice vtipná je analogie zkratky www coby nástroje ďáblova, označeného jeho číslem (viz hebrejská abeceda).

kamila5406
03.09.2020 2 z 5

Kniha průměr nijak mě nenadchla

jankaander
16.06.2020

Já nedocetla, neni to můj šálek......

Ales.BD
10.06.2020 3 z 5

První jsem četl Ztracenou bránu a ta se mi zdála lepší. Tady autor na můj vkus příliš tlačí na pilu. Místo doslovného vysvětlování bych ocenil více tajemna. Jinak svižné a docela zábavné.