Ďáblova hora

Ďáblova hora https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/231402/bmid_dablova-hora-231402.jpg 4 239 82

Benny Griessel série

< 1. díl >

Návrat z války pro vojáka nikdy není snadný. A totéž platí i pro Thobelu Mpayipheliho, který se snaží znovu zapadnout do moderní Jihoafrické republiky. Aspoň že má svého milovaného syna, který je pro něj současně pojítkem se šťastnější minulostí. Jenže pak se z jeho syna stane pouhá položka na dlouhém seznamu zavražděných a zneužívaných dětí a Thobela najednou nezná nic než zoufalství... a chladnou touhu po pomstě. Tak se zrodí zabiják zvaný Artemis. Policie na jeho případ nasadí člověka, který si nemůže dovolit selhání. Bennymu Griesselovi hrozí, že přijde o všechno – o práci, rodinu i sebeúctu – a tohle je pro něj poslední příležitost, jak se z té žumpy vyhrabat. Pak se však Benny setká s Christine, mladou matkou z Kapského města, která se živí jako prostitutka. A stane se něco tak děsivého, že svět už pro Bennyho, pro Christine ani pro Thobelu nikdy nemůže být stejný jako dřív.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Thrillery

Vydáno: , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

Infanta , 2004


více info...

Přidat komentář

ZuK1
25.01.2024 4 z 5

Pro nás dost neobvyklé prostředí Jihoafrické republiky a v něm se prolínají tři samostatné příběhy, které se v závěru této čtivé a napínavé knížky propojí.

Musím se však připojit ke komentářům kritizujícím korekturu. Myslím, že jsem se ještě nikdy nesetkala s knížkou ve které by bylo tolik pravopisných chyb a překlepů. Za to však autor nemůže, proto jsem to v hodnocení knížky nezohlednila, i když mi to při čtení dost vadilo.

Česneksmedem
25.07.2023 5 z 5

Na tuto sérii mně dal tip Marlowe (díky, kámo!). Zpočátku jsem poněkud klel nad neustálým střídáním tří linií příběhu. Naštěstí jejich rozdílnost ulehčovala orientaci. Prostředí Jihoafrické republiky je rozhodně nezvyklé a Deon Meyer se nevyhýbá ani choulostivým vztahům mezi rasami nebo alkoholizmu. Docela jsem se pobavil u jména John Afrika.
Je to celkem drsné čtení, přesto tuto knihu doporučuji a těším se na další díl.


broskev28
02.07.2023 5 z 5

Konečně jsem se dočkala prvního dílu jihoafrické série a jsem moc ráda, že můj nepříliš nadšený komentář předkrmové jednohubky Žena v modrém plášti už je minulostí. Ďáblova hora byla zouplna jiný kafe - Benny Griessel tady figuruje jako výborný detektiv s téměř neomylným instinktem, takže případ samozvaného vykonavatele spravedlnosti jsem přečetla jedním dechem a jsem nadšená.
Soudím, že jsem narazila na další výbornou detektivní sérii, teď si to chci ověřit v dalších dílech. Jen se obávám, že pokračování série nebude mít - stejně jako první část - odpovědného korektora, takže se připravuju na nejhorší. Hanba nakladatelství MOBA, ještě že to autor nevidí!
Děkuju za pochvalné komentáře, především uživatelům Metla, trudoš, marlowe.

Arwen777
21.05.2023 4 z 5

Zásada "Nerozečítej další sérii" opět vzala za své, když na mě v knihovně vykoukl tento titul, který jsem měla v sledování zde na databázi. A ačkoliv jsem si na sebe upletla bič, nelituji toho.
Asi největší devízou je originální prostředí Jihoafrické republiky, ačkoliv zas až tolik informací jsme se ještě nedozvěděli. Doufám, že si to autor nechává do dalších dílů. Ale náznak vztahů bílých a "barevných" tu byl, nesmyslné pověry, pro nás exotické národnosti. Místo jednoho příběhu tu máme tři, které se střídají, chvílemi až nepřehledně, aby se na konci mohly propojit. Postavy zas tak originální nejsou, opět jeden detektiv bojující s alkoholem, na druhou stranu se jim při tomto povolání ani nelze divit... Prostitutka vyprávějící svůj příběh a bývalý voják na cestě pomsty.
Příběh je čtivý, dobře napsaný a rozhodně se jedná o jednu z těch kvalitnějších detektivek. Až na to zde již zmiňované množství překlepů a chyb.
Doporučuji.

Atlantis
28.04.2023 4 z 5

Ďáblovu horu jsem četl tak nějak na samospád. Ze všech těch postav mi vyloženě sedl jen hlavní detektiv a nechci říct, že jsem se nudil, ale celkově mi byl děj tak nějak jedno. Nepomáhá tomu ani velká nevyrovnanost formy, jakou je text psán - třetina knihy skáče mezi postavami jako kamzík, další se soustředí jen na jednu z nich. Pokračování se vyloženě nebráním, ale taky pro něj hned nepoběžím. 3,5*

mataj
29.03.2023 5 z 5

Zajímavé prostředí Kapského města, kde se odvíjí příběh, který se skládá jako puzzle. Tři dějové linky a tři hlavní postavy - policista, mstitel - zabiják a mladá matka, která se živí jako prostitutka. Každý z nich má své vlastní démony a jejich snaha se jim postavit a vyřešit životní problémy je postupně svede dohromady. Autor ve vyprávění přeskakuje mezi nimi a vytváří poutavý příběh.

mol378
26.03.2023 5 z 5

Sákryš, to byla složitá a na pozornost docela náročná četba, zajímavá, napínavá, překvapivá. Popravdě - několikrát jsem se musela vracet, abych si utřídila souvislosti. Plno tajemství, která se pomaličku rozkrývala _ a skoro všechno bylo jinak. Motiv zločinu a trestu, oprávněnosti rozhodnutí vzít spravedlnost na sebe, s tím související možné přešlapy - a co teď vnitřně s tím. Lži, manipulace. Závěr možná znamená, že leccos dopadlo ještě jinak, než v prvním plánu vypadalo. Překvapivě dobrá kniha.

čef
19.03.2023 5 z 5

Vlastně jsou to tři příběhy, které se v závěru propojí a všechno do sebe zaklapne. Hrdinové podléhají svojí umanuté vášni alkoholu, sexu a nenávisti k těm, kteří zabíjejí děti. Všichni tři jsou mistři v tom, co dělají a přestože jsou v zoufalé situaci, nepadají až na dno, ale bojují.
Nádherný detektivní román z Jihoafrické republiky s mnoha zajímavými prvky.

allebra
05.03.2023 4 z 5

Ke knize jsem se dostala díky Čtenářské výzvě. Četlo se dobře, ráda bych si časem přečetla i pokračování.

Standa24
31.12.2022 5 z 5

Knihu jsem přečetl hlavně kvůli čtenářské výzvě 2022 - kniha od afrického autora. Byl jsem ale příjemně překvapen, tři dějové linky se postupně více a více propojovaly, nechybělo napětí a hlavně originální dějiště příběhu - JAR. Hlavní hrdina mi kvůli problémům s alkoholem trochu připomínal HH. Když bude příležitost, rád si přečtu pokračování.

Pavlnka
16.12.2022 4 z 5

Zajímavé, taková klasická detektivka. Jestli si přečtu i další díly ještě uvidím, i když by mě zajímalo, jak se to s Bennym bude vyvíjet dále.

TaLu
15.12.2022 4 z 5

Příběh se rozmotává ze tří stran. V postavách zmatek nebyl, je jasné o kom se zrovna píše.
Nezvyklé prostředí Jihoafrické republiky bylo zajímavé. Ani bych tam žít nechtěla. Safari to není, i když o džungli ve vztazích jde. Rozhodně to byl zase trochu jiný styl vyprávění, napětí nechybělo, takže si další knihy série ráda přečtu. Kéž by zdrchanému policistovi vydrželo předsevzetí a pevná vůle.

Gi-Gi
19.08.2022 5 z 5

jako u spousty tady přečteno v rámci Výzvy. Jiný kraj, jiný mrav, ale fakt se mi to líbilo, bylo to jiné, ale četlo se to dobře....

Warty
07.08.2022 3 z 5

Nebylo to špatné, ale něco tomu chybělo. Hlavní detektiv, alkoholik s osobními problémy taky není zrovna originální. Ale případ byl zajímavý, i když trochu přitažený za vlasy.

terimila
22.07.2022 4 z 5

Ke knížce mě přivedla Čtenářská výzva a nebylo to vůbec špatné. Děj sice nebyl tak strhující, jak bych od thrilleru čekala, takže jsem se tím prokousávala docela dost dlouho... ale pořád mě to motivovalo číst dál, takže dobrý. Bylo zajímavý nahlédnout do úplně jiné společnosti, která je nám sice něčím pořád blízká, ale zároveň hodně odlišná...
Tři proplétající se příběhy byly dobrým tahem, člověka držely v mírném napětí tím, jak se sbližovaly a nakonec setkaly. Z postav a hlavních linií mě jednoznačně nejvíc zaujal Benny, tomu chlapovi hodně držím pěsti, aby se mu povedlo dát si ten podělanej život do pořádku. Thobela... no, chápu, ale vlastně jsem nevěděla, co si o něm myslet. A Christine... ta překvapila. A ještě mě zaujal závěr s Carlou. Nevímproč mám pocit, že tohle ještě není dořešeno a že překvapení nekončí.
No, pokud někdy zrovna narazím v knihovně na další díl, tak po něm asi sáhnu, ale na prioritním seznamu to není. Odpovídá to tomu, že jsem po celou dobu váhala mezi 3 a 4 (nakonec dávám 4 za to překvapivé rozuzlení jednotlivých příběhů).

ZuzanaZ83
19.07.2022 4 z 5

Velmi zajímavě napsaný thriller. Děj velmi často přeskakuje mezi třemi hrdiny, ze začátku je to matoucí, ale je to vlastně jako prostřihy ve filmu a rychle si na to zvyknete. Zároveň je pro mě zajímavé prostředí Afriky, změna oproti tradičnímu Švédsku, Norsku, Anglii nebo USA.
Na tohoto afrického autora jsem narazila v rámci čtenářské výzvy a jsem ráda, že o něm vím. Určitě chci pokračovat s dalšími knihami.

Wladimirski
01.07.2022 5 z 5

Ke knize mne přivedla čtenářská výzva 2022 - kniha od afrického autora - a jsem tomu nesmírně rád. Poznal jsem tak spisovatele, kterého jsem okamžitě zařadil mezi oblíbené a těším se na další knihy. Tak moc se mi Ďáblova hora líbila!
Rafinované, energické, napínavé, výborně propojeno více vývojových linek, a to tak, že všechny současně mne držely v napětí a očekávání dalšího. Krimi thriller jak má být, od první do poslední stránky.
Zajímavé postavy a jejich osudy.
Nakladatelství MOBA si ale zaslouží výtku za mnoho překlepů a gramatických chyb, to si tedy autor nezasloužil!
Knihu doporučuji.

jitka7326
02.06.2022 2 z 5

První setkání s autorem v rámci Čtenářské výzvy. Některé pasáže byly zdlouhavé. Policistovi alkoholikovi se slabou vůlí jsem fandila stejně tak Christine.

jfialova
31.05.2022 4 z 5

Detektivka ze zajímavého prostředí Jižní Afriky, pro mě absolutně neznámého. To příběhu určitě přidalo minimálně jednu hvězdu, protože Londýna a severoevropských měst už bylo dosti. Nějak mi moc neseděl nahuštěný děj samotného vyšetřování a jen velmi okrajově popsané okolnosti života Thobely, kde si čtenář musí mnohé domýšlet. Místy mi připadalo, že čtu již několikátý díl série, a proto jsem trochu mimo. Další díl určitě zkusím.

Atanone
19.05.2022 5 z 5

No tak tohle se mi hodně strefilo do vkusu. Napínavé až do konce.

Štítky knihy

Afrika detektivní a krimi romány Jihoafrická republika jihoafrická literatura

Autorovy další knížky

Deon Meyer
jihoafrická, 1958
2015  85%Ďáblova hora
2018  90%Horečka
2015  89%13 hodin
2016  83%7 dní
2017  87%Kobra

Kniha Ďáblova hora je v

Právě čtených5x
Přečtených314x
Čtenářské výzvě102x
Doporučených20x
Knihotéce158x
Chystám se číst194x
Chci si koupit15x
dalších seznamech5x