Ďáblík

Ďáblík https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/166856/dablik-166856.jpg 3 34 13

Třináctiletý Matti uposlechne tajemného volání svého rodu a začíná naplňovat svoje poslání – boj proti Zlu, představovanému náhle oživlými ďáblíky. V paralelním snovém světě prochází rituálním zasvěcením a stává se šamanem. Pomáhají mu jeho dva věrní kamarádi, krásná Malin, do níž je tajně zamilován, a Simon s darem jasnozřivosti. Pak přicházejí i další pomocníci – záhadný dědek s darem zastavovat krvácení a kouzelný šamanský nůž. Naprosto netradičním způsobem se dostaví i magické zvíře, které stojí po boku každého šamana. Kdo zvítězí – mladý šaman, nebo ohavná horda nelítostných ďáblíků?... celý text

Sci-fi Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Blodsugarna , 2011


více info...

Přidat komentář

PosPol
08.11.2023 1 z 5

Ufff, to byl zase jednou bizár. Mám dočteno a i když kniha nemá ani 200 stran, čas se vlekl jak sopel! Ve zkratce - kluk najde jakousi podivnou hmotu, z té cosi podivného roste, vzhledem asi jako žába a netopejr. Jednomu tvorovi ukousne hlavu, sežere ho, pak ho vysere a voilá! Domácí mazlíček je na světě. Ne, podruhé už číst opravdu nemusím. Jednu hvězdičku dávám za brutální konec, který mě jako jediný bavil. Je to pro čtenáře od 12 let, nejsem si jistá, jestli je to vhodné čtení, ale rozhodně by to, především kluky, stopro bavilo.

bradovav
24.04.2023 odpad!

Obálka: 2*
Hlavní postavy: 3*
Děj: 1*

#kniznistafeta @booklover_maya

Opět se mi potvrdilo, že krása štafet je v tom, že se mi do ruky dostanou knihy, které bych úplně minula. Nejinak je tomu kniha Ďáblík, kterou vyslala @booklover_maya a které moc děkuji za možnost zapojit se.

Dle knižních zařazení jde o knihu, která je určena mládeži. Za mě určitě ne! Kniha je temná, nechutná a místy opravdu dost ujetá - tak třeba hlavní hrdina sní jednu bytost a následně jí vykadí v jiné podobě do záchoda a pak se s ní spřátelí. Ano, já to říkám - ta kniha je ujetá a autor nemohl být plně při smyslech, když ji tvořil.

Hlavním hrdinou je kluk ze sedmé třídy, který neustále popíjí kafe a poflakuje se mimo domov. Děti, které se v knize vyskytují pijí také alkohol a jejich rodiče o nich nemají absolutně přehled. V knize se objeví také šikana, vražda a smrt v několika podobách.

Co nemohu knize upřít je, že až na cizí názvy se četla dobře. To ovšem nezmění můj celkový dojem a já osobně už od autora určitě nikdy nic číst nebudu.

Celkové hodnocení: 1* z 5*


SputnikV
09.07.2021

snad nejpůsobivější strašidelná kniha, kterou jsem četl, tak uvěřitelná

Tereza457
27.11.2020 5 z 5

Vůbec jsem nevěděla co čekat, když jsem si přečetla zadní stranu knihy. Ale musím říct, že mě mile překvapila. Četlo se to úplně samo, děj byl trošku zvláštní, ale nemám co vytknout. Pěkné čtení.

Kniha2006
03.12.2019 3 z 5

Moc pěkná kniha.

ArtepKu
21.12.2017 4 z 5

Knihu jsem dostala a začala ji číst, aniž bych pořádně tušila, o čem je. Příjemně překvapila a na každou další chvíli, kdy ji budu číst, jsem se těšila. Našlo by se pár míst, kterým by prospělo lepší propracování, hlavně závěr mi přišel takový urychlený, ale celkový dojem z knihy byl příjemný.

Devil-Ivet
10.04.2017 2 z 5

Na Ďáblíka jsem byla zvědavá. Četla jsem Muž, který zemřel jako losos a to se mi moc líbilo. Bohužel tahle kniha byla zklamáním. Nebavila mě, ani nic nedala...

Falquar
26.03.2017 3 z 5

Pro cílovku (10-13 let?) snad dobrá, krásně drsná, "dospělá" záležitost; co se staršího čtenářstva týče, líbit se může těm, co nemají v rámci fantasy moc načteno, anebo jim nevadí dějová linka nenápaditě sledující zažité, ba mnohdy klišovité šablony žánru. Až na dva neokoukané prvky (ďáblíky a švédsko-finské kulisy) jde totiž o počin snadno zaměnitelný s tucty podobných a často zdařileji napsaných příběhů.

Aniday
03.05.2015 4 z 5

včera jsem ji koupila úplnou náhodou a od včera jsem se od ní nedokázala odtrhnout... na každé straně nepředvídatelný průběh událostí mě prakticky mrštil až do samého konce...

Hombre
03.02.2015 3 z 5

Část komentu kopíruju z Vodní apokalypsy :) Jakoby si Niemi zkoušel postupně různé žánry. Losos - detektivka, Ďáblík - dětská literatura, Vodní apokalypsa - katastrofický thriller. Bohužel, pro mě už právě přijetím nějakého schématu (a to jsem z výše zmíněných knih pokaždé cítil) ztrácí na originalitě a stává se předvídatelný. Ďáblík je příjemně ponurý, ale pocit něčeho mimořádného, jako u Popmusic z Vittuly, se, bohužel, nedostavil.

anibeni
03.04.2014 4 z 5

je to taková zvláštně tajemná kniha.... čte se dobře, je zajímavá, napínavá, místama i celkem strašidelná...
Jen bych jí teda nezařadila do kategorie fantasy, na mě to dělalo spíš dojem takového nějakého skoro až hororu...

mySaints
09.12.2013 4 z 5

Kniha je to sice o dětech, ale nemusí být jen pro ně. Teda já být děcko, tak z toho mám ošklivé sny. :) .. To, jak Matti vytahá z jednoho ďábla vnitřnosti a pak si na něm "pochutná" mi tedy hezké sny nepřineslo ani teď.. a to co se stalo potom...:D Vyrobit si medvědo-psa tímto způsobem je velmi originální, ovšem já už bych pak jen myslela na to, odkud vlastně vypad. :) Takové se mezi laponskými potomky šamanů vypráví příběhy nebo je to jen Niemiho čirá fantazie?
... Niemiho mám velmi ráda už od doby, co jsem četla Popmusic z Vittuly a nyní mě opět nezklamal, hlavně díky všudypřítomnému tématu švédsko-finské komunity. Jen opravdu doporučuji knihovníkům přesunout tuto knihu do oddělení pro dospělé! ;)

Morsie
27.06.2013 4 z 5

Náhadou to je skvělá knížka! Já ji koupila svojí malé neteři a jen tak jsem mrkla na pár stránek... no a nakonec jsem ji přečetla celou. Ten příběh mě úplně dostal. No asi jsem nedospělá, ale spíš si myslím, že je to hodně kvalitní knížka. Říkám si, že to číst jako malá, měla bych strach, kde na mě nějaký ten rarach vyskočí. Každopádně mně se ten příběh opravdu líbil, nijak uhozený, tedy v mezích fantasy možností, smysluplný, poutavý a čtivý. Silný nadprůměr co se dětské knihy týká :)

Štítky knihy

švédská literatura

Autorovy další knížky

Mikael Niemi
švédská, 1959
2019  74%Vařit medvěda
2003  89%Popmusic z Vittuly
2010  69%Muž, který zemřel jako losos
2014  66%Vodní apokalypsa
2013  69%Ďáblík

Kniha Ďáblík je v

Přečtených49x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených1x
Knihotéce20x
Chystám se číst14x
Chci si koupit1x