Ďábel z Vinohrad

Ďábel z Vinohrad https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/107519/dabel-z-vinohrad-107519.jpg 5 3 2

Dlouholetý člen divadla Semafor Jiří Datel Novotný (herec, svého času i tajemník Jiřího Suchého a tiskový tajemník divadla) vytvořil knížku vzpomínek na Jiřího Šlitra, iniciátora vzniku a zřejmě nejlepší éry divadla Semafor. V knížce zachytili své úvahy a postřehy např. Jiří Suchý, Jiří Voskovec, Jan Werich, Miroslav Horníček, Jiří Menzel, ale třeba i Oldřich Nový. Jiří Suchý o Šlitrově prvním vystoupení říká: „Já byl ochotnej hrát jako lev, jenom abych připoutal pozornost na sebe, aby si lidi co nejmíň všímali Šlitra. S tím jsme začali hrát. Řekl první větu tím svým způsobem a ozval se ohromnej smích. Řekl druhou a měl potlesk. Když řekl třetí větu, měl jsem pocit, že uletí střecha divadla, tak to tam burácelo. Při čtvrtý jsem věděl, že musím velice přidat, abych mu stačil. Pak jsem si to rozebíral doma. Říkal jsem si – ti lidi si jistě řekli, že je to člověk vzdělaný, s akademickým titulem, tak on to jen hraje, že nic neumí. Mysleli si, že je to taková mistrná figura, a hrozně ho brali.“ A tuhle postavu Jiří Šlitr vybrousil k dokonalosti. Všichni, kdo se s Jiřím Šlitrem sešli, vydávají svědectví o jeho mnohostranném talentu a nevšední pracovitosti. Jeho kresby putují po výstavách a jeho písničky se zpívají dodnes.... celý text

Přidat komentář

Damato
21.01.2019 5 z 5

Tak , přečteno - a vám všem doporučím, pokud se chcete na světě chvilku usmívat přečtěte si tuhle knížečku a po čtení nebudete poslouchat nic jiného než Šlitra, Suchého, Burianovou... prostě Semafor budete mít doma pořád a bude vám i při poslechu krásně po těle.

WEIL
30.12.2011

Jiří Šlitr uměl napsat text, uměl kreslit zábavné vtipy, uměl i zahrát na piano, měl šarm a byl by i dobrým hercem, pokud by nezemřel poměrně mlád.


Štítky knihy

vzpomínky Semafor (divadlo) Jiří Šlitr

Autorovy další knížky

Jiří Datel Novotný
česká, 1944 - 2017
2002  93%Ďábel z Vinohrad
2001  95%Závidím
1990  30%Semafor ve stávce
2010  100%Bartoň Lidice Beneš

Kniha Ďábel z Vinohrad je v

Přečtených8x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce9x
Chystám se číst2x
Chci si koupit2x