Ďábel

Ďábel https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/214935/bmid_dabel-214935.jpg 4 149 53

Kdo vraždí nevinné stopaře? Je americký šerif skutečně ochráncem zákona a nedostudovaný kazatel ctnostným mužem? Jak silná je touha po spravedlnosti a jakou roli hraje v našem životě náhoda? Výjimečné krimi, thriller a velký americký román, který zobrazuje osudy několika bizarních postav, propojené ve strhující příběh z drsného amerického venkova, v němž nechybí ty nejhorší zločiny, jakých je člověk schopen.... celý text

Přidat komentář

Aymira
28.02.2024 5 z 5

Před časem jsem viděla film, který je jeden z těch, jež vám zůstanou dlouho v paměti. A tak jsem si při čtení mohla představovat nevinnou chlapeckou tvář Toma Hollanda, nebo slizkého reverenda Roberta Pattinsona. Další, co mi utkvělo v hlavě, je skličující a beznadějný život snad všech postav tohoto příběhu.

Zavítáte do typických městeček a vesnic Ohia a Západní Virginie, kde doslova chcípl pes a všichni kolem jsou burani. Navíc v atmosféře 60. let v období vietnamské války.

Příběh sleduje několik linií, každá se věnuje jiné postavě, až se na konci všechny spojí. Nebudu prozrazovat, zda vás čeká happyend, protože to je koneckonců na subjektivním posouzení. Pro mě to třeba happyend byl.

cube6
11.01.2023 4 z 5

Dočteno a následně i dokoukán film, který se taky docela povedl.
Autor do této knihy dokázal vložit slušný panoptikum. Je to taková přehlídka morální malomocnosti amerického buranova prosáklého chlastem, krví, chudobou, zoufalstvím a křesťanským fanatismem... trochu jako pohádky pro děti, než se objevil pan Disney.

Hodnocení : 8/10


mirec88
14.10.2022 5 z 5

Toto bol veru silný thriller. Po rovnomennom filme som si myslel, že už ma nemá čo prekvapiť, ale veru ma tam dosť veci prekvapilo, najmä vykreslenie a psychológia postáv, samotná zápletka a tá náhoda. Inak film sa dosť verne drží knihy, čo kvitujem. Výborná, ale strašná kniha. Niektoré výjavy ma budú mátať aj v snoch. Slabším povahám neodporúčam.

Archie
05.10.2022 4 z 5

Bizarni postavy, vidlaci, jizanska gotika. Bylo by to asi o nicem, kdyby ony zvracene postavicky nemely sve zvracene motivace a cele to nebylo ve sve syrovosti neprijemne pritazlive. Mozna prave nizsi pocet stran a absence nejake romanopisecke pribehove omacky, cini knihu pocitove nalehavou a nekompromisni.

Olous1
30.07.2022 5 z 5

Tak to bylo opravdu drsné,jen pro otrlého čtenáře. Teď budu muset jít na trochu klidnější knihu.80%.

Wladimirski
15.04.2022 4 z 5

Moje druhá kniha od Pollocka, již dle hodnocení jsem tušil, že nebude tak dobrá jako Nebeská hostina. Jistě Pollock není čtení pro každého, jeho knihy jsou drsné, naturalistické, mnohdy vulgární a syrové. Ale i takový styl psaní může mít hlubší myšlenku, symboliku, obraz určité časti společnosti, jistou vypovídací hodnotu, být sondou do lidských duší. To se v Nebeské hostině podařilo sice o trochu lépe, ale ani Ďábel není nezajímavou knihou. Byl jsem zvědav, jak se jednotlivé dějové linie protnou a ten závěr skutečně gradoval.

petrarka72
23.08.2021 5 z 5

Fascinující, makabrózní, kruté. Obávám se, že identifikačních postav je tam několik... alespoň postav se záblesky lidskosti, které člověk uzná za pochopitelné. Užila jsem si , pravda, lehce zvráceným způsobem každý řádek. Ale film rozhodně vidět nechci...

tonysojka
17.05.2021 2 z 5

Přehlídka zvrhlosti,krutosti,násilí a beznaděje.Tohle čtení není pro starého Tony sojku.Předpokládám,že cílem napsání byla autorova snaha ukázat Ameriku bez pozlátka a iluzí.Jenže to já už dávno vím,četba mě nepřekvapovala,jen znechucovala.Subjektivně hodnotím nízko,objektivnost přenechávám literárním odborníkům.

Sallka
23.01.2021 5 z 5

Kniha stejně výborná jako film. Doporučuju.

Yummymoon
18.09.2020 4 z 5

Výtečně napsaná jižanská gotika. Mozaikovitej styl vyprávění mi ohromně sedí a všechny postavy mi přišly skvěle vykreslený... nicméně pro pátou hvězdu mi chybí nějakej větší přesah a něco, kvůli čemu bych se chtěl k tý knize znovu vrátit.

jelad
02.09.2020 2 z 5

Ďábel na začátku zaváněl velkým generačním románem jako od Johna Steinbecka – ale k Na východ od ráje má nakonec sakra daleko. Pollock vytvořil jednoduchý osudový mechanismus – lidem se stanou špatný věci a budou špatní, rodiče zemřou na svou naivitu – a jejím následkem umřou i děti – silnější a násilnější vítězí. Chápu destrukci systému a hodnot v době okolo a po Druhé světové válce – ale zasadit zlý lidi do zlé doby nestačí. S žádnou z postav se nedá ztotožnit, ani ji se zaujetím sledovat – autor nedokázal vykreslit psychologii aktérů. Buďto jde o vraždící a sexuální maniaky, nebo o naivní chudáky. Finální propojení hlavních postav navíc působilo dost těžkopádně a násilně. O „velkém americkém románu“, který kniha nese v popisku, nemůže být řeč.

Jap
10.07.2020 5 z 5

Četlo se to dobře. Pollock se s tím nepárá. Jestli je tolik zvláštních figurek mezi náma, pak potěš . . . . .

wicca.w
30.04.2020 5 z 5

Mě se prostě tenhle styl psaní a pochopitelně i obsah líbí. Bylo to moc výborné, stejně jako Nebeská hostina. Hlavní hrdina Arwin je sympaťák, držela jsem mu palce.

hanzmb
13.04.2020 4 z 5

Pro mne trochu zklamání. Asi byla chyba nejprve číst fantastickou Nebeskou hostinu a pak teprve tento sice zajímavý, ale ničím mimořádným nevynikající thriller. Není to špatné, určitě se nudit nebudete, ale pochybuji že bych si na tuto knihu ještě po 1/2 roce vzpomněl. Jinak to s tou drsností není tak hrozné, jak by mohlo vypadat z mnohých komentářů.

Schary
26.01.2020 5 z 5

Sice nerada, ale musím dát plný počet hvězd. Knížka je totiž brutálně čtivá. A proč tak rozporuplný úvod, to proto že množství mrtvol a vražd je na můj vkus moc vysoký.

lancelot
23.08.2019 5 z 5

Kniha je ponurá a i dost zvrácená, ale četla se dobře. Vývoj postav a příběh byl zajímavý a napínavý. Uf, člověk je rád, že jsem zatím takové lidí nepotkal. Souhlasím s názory "Rodaw" a "Roubas"

maxim248
27.06.2019 5 z 5

Úžasné..dlouho jsem se u knihy tak dobře nepobavil!!

SilvieSisinka
21.03.2019 4 z 5

Zvrácené napínavé... Bavilo mě to velice. Zajímavě propojeny příběh.

Terezka17
01.10.2018 5 z 5

Knížku jsem otevírala s obavami, ale kdyby to bylo možné tak přečtu jedním dechem. Velmi poutavé a v závěru i 'hezky' propojené. Moc jsem se bavila a vždy když jsem si myslela, že se objevila nějaká kladná postava, tak udělala něco, čím mi to vyvrátila. Zvrácené, ale mě kniha naprosto dostala.

TessKa2402
23.09.2018

Já tedy byla z knihy naprosto unešená. Přečetla jsem ji během tří dnů a opravdu jsem příběh hltala jedním dechem. Přijde mi jako fajn oddechovka s úžasně zvrácenými příběhy. O napětí se dá mluvit asi pouze v posledním odstavci knihy, ovšem to přiblížení k hlavním postavám je dechberoucí. Nemyslím, že prioritou autora bylo pouze poukázat na zvrácenosti nejhlubší lidské mysli, ale také poukázal na to, jak snadné je tyhle lidi milovat. Kromě Theodora a šerifa nevím totiž o nikom, kdo by mi svým způsobem nepřirostl k srdci.