Kufr plnej drog a prachů

Kufr plnej drog a prachů https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36674/bmid_kufr-plnej-drog-a-prachu-hWD-36674.jpg 4 21 7

D.C. Quartet série

2. díl >

Thriller odehrávající se ve Washingtonu kolem roku 1976. Jeho hrdiny jsou kamarádi Marcus Clay, majitel obchodu s gramodeskami, a Dimitri Karras, příležitostný obchodník, pouliční basketbalista, flákač a prodavač marihuany. Oba se náhodou zapletou s bandou, kterou vede slizký černý frajer Wilton Cooper, jehož chrání křupanský zabiják Clagget. Clay s Karrasem se ocitnou v roli nechtěných dlužníků a vědí, že Cooperův gang bude peníze vyžadovat. První agresivní upozornění na sebe nedá dlouho čekat a při nájezdu Cooperovy bandy přijde o život jeden z Clayových prodavačů. S klidem a s rozvahou veterána vietnamské války připraví Clay plán na likvidaci Cooperova gangu. K plánu se přidá i váhající Karras a bratr zavražděného prodavače a další veterán vietnamské války Al Adamson. Akce je naplánovaná na 4. července, kdy mají ve městě proběhnout velké oslavy Dne nezávislosti spojené s mohutným ohňostrojem, v jehož rachotu se snadno ztratí střelba. Osudné střetnutí dává Clayovi i Karrasovi šanci na klidný život, v případě prohry ztratí všechno. Kufr plnej drog a prachů je napínavý, dokonale komponovaný příběh, v němž kromě dramatického děje čtenář najde také ozvěnu druhé poloviny 70. let – času silných aut, heavy metalu, funku, bot na vysokém podpatku a příšerných šokujících účesů. (pitaval.cz)... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Oldag
Originální název:

King Suckerman , 1997


více info...

Přidat komentář

hanzmb
30.07.2023 4 z 5

Tahle kniha se asi nedá zařadit do žánru detektivka/krimi. Nemá to žádnou zápletku, která by to naplňovala. I když mrtvol tam je požehnaně. Asi spíš thriller, lehce říznutý pokusem o psychologii. Pro vychutnání této knihy je navíc potřeba být fanda amerického rocku a jejich tv seriálů. Což není můj případ. Takhle i v těch 256 stránkách tam pro mě byla spousta nic neříkajícího balastu. Ten očištěný zbytek je ale na slušné úrovni.

kofejn
10.02.2021 5 z 5

Skvělá a svižná story a doporučuju pro všechny co mají rádi Pulp Fiction. ...jen mám dva menší problémy; první je zde uvedena knižní anotace, anotace má sloužit k tomu, aby věděl co má člověk čekat a ne k tomu, aby mu ve zkratce popsala celej děj. A druhej problém, proč překládat King Suckerman jako Kufr plnej drog a prachů?! Je to prostě King Suckerman - a je to nářez brácho.


kap66
05.01.2021 5 z 5

Nějak jsem vytušila, že papír a tužka budou k věci: jména postav a jejich charakteristika (Bobby Roy Clagget, ošklivec a debil), jejich zaměstnání (dealer, feťák, zloděj, vrah), vztah (tihle kupujou trávu od těchhle a tihle hrajou basket s těmihle) a - zcela proti duchu doby - i rasa; dost mi pomohly, abych se rozjela a ke konci frčela sjetá, za doprovodu filmu King Suckerman („Ten o tom pasákovi?“), ohlušená hudbou a střelbou. Ty bláho, to byl mazec. V tomhle ryze chlapském světě bylo ženských přibližně stejně tolik jako jakžtakž kladných mužských postav (1), zato ale tahle zfetovaná blbka krasavice (jak jinak, chlapi?!) - ne, víc neprozradím, přestože byste si i se znalostí děje (ona ta anotace je ukecaná dost) užili tu atmosféru. Pravděpodobně nejvíc vy, kteří máte normální zaměstnání i rodinu, nekradete, nefetujete, nestřílíte lidi a možná ani „kurevsky nemilujete D.C.“

Roubas
06.09.2020 5 z 5

Strhující ve své jednoduchosti a civilně mrazivé reálnosti. Což o to, divný svět a lidé to jsou, ale také jsou z masa a kostí, nedělí se na vítěze a poražené, ani hrdiny a šmejdy, jen si ze života ukrajují den po dni, občas hůř, občas líp, občas se střílí a občas jsou u toho drogy. Být takhle knížka více ukecaná a ironická, podezříval bych Tarantina, že na tom má podíl.
A to nemluvím o tom, jakou chuť jsem dostal hodit si někde na koš se železnou síťkou.

kalache
20.09.2016 3 z 5

...divnej svět a divní lidé...

trudoš
26.04.2015 5 z 5

Ten, kdo zná a miluje televizní seriál The Wire - Špína Baltimoru, si jistě i dohledával, kdo psal scénáře k jednotlivým epizodám. No a vedle několika pro mě neznámých tvůrců a jednoho skutečného borce jménem Dennis Lehane, je tam pod pár díly podškrábnut i washingtonský bard George P. Pelecanos. A není se čemu divit, protože pouliční noir blues je prakticky jeho druhou přirozeností.
Neskutečný je především autorův cit pro ztvárnění rozporuplných postav, jež nejsou ani špatné, ani dobré, ale prostě jen jsou. Pomalý začátek dává čtenáři čas plně se vžít do kulis velkoměsta, nebezpečnějšího než amazonská džungle. Zároveň se děj vyhýbá otřepaným motivům předurčených osudů, přesto nechává hrdiny pěkně drsně si vyžrat následky svých unáhlených činů. Přitom zápletka není ani tak o strhující akci, jako spíš o postupném budování napětí před blížící se kolizí, z níž vstávají vlasy v zátylku. Ve zkratce - těžko byste v současné thrillerové produkci hledali lepšího vypravěče „historek z podsvětí“.

little_bastard2
30.11.-0001 3 z 5

Fajn žánrovka.

Štítky knihy

pulp fiction

Autorovy další knížky

George P. Pelecanos
americká, 1957
2002  81%Řekni pravdu
2005  88%Odvrácená tvář města
2001  83%Kufr plnej drog a prachů
2006  85%Drsné město
2001  86%Sladké navždy

Kniha Kufr plnej drog a prachů je v

Přečtených23x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce50x
Chystám se číst7x
Chci si koupit1x