Zápasník sumó, který nemohl ztloustnout

Zápasník sumó, který nemohl ztloustnout https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/32197/bmid_zapasnik-sumo-ktery-nemohl-ztloustn-sRV-32197.jpg 4 64 15

Cyklus o neviditelném série

< 5. díl

Zápasník sumó, který nemohl ztloustnout se řadí mezi klenoty duchovní literatury. „Nevelký rozsahem, hluboký obsahem“, tak bývá označován tento moudrý zenový příběh, průvodce na cestě k sebe­poznání. Hlavním hrdinou je rozzlobený mladý muž, alergický na celý svět, který nevěří nikomu a ničemu, přestal chodit do školy, opustil svou rodinu a živí se pouličním prodejem na jedné rušné tokijské křižovatce. Zde jej jednoho dne osloví starý mistr tajemného bojového umění a buddhistický učitel Šomintsu, jenž nápadně hubenému chlapci vytrvale opakuje: „Vidím v tobě tlouštíka“. Ačkoli mladík zpočátku považuje mistrova slova za pošetilá a absurdní, postupně mu začne naslouchat, přijme starcovo pozvání na zápas sumó a toto setkání mu otevře dveře k novému životu a moudrosti, o nichž dosud neměl tušení. Vstoupí do mistrovy školy sumó, aby se stal zápasníkem. Ale jak se jím stát, když nedokáže ztloustnout…? Jak se zbavit vnitřních psychologických bariér? Jak uvolnit vnitřní zdroj síly a energie? Jak se naučit sebeovládání a zenové meditaci?Šomintsu se stane jeho rádcem a průvodcem na cestě k duchovnímu růstu a obrození. Mladý muž objevuje klíč k dospívání… a především k sobě samému.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Duchovní literatura , Osobní rozvoj a styl

Vydáno: , Rybka Publishers
Originální název:

Le Sumo qui ne pouvait pas grossir , 2009


více info...

dRobert
dRobert
22.08.2022 4 z 5

Oproti jiným autorovým knihám jen lehká duchovní pokroutka

zdenkacte
zdenkacte
09.02.2022 5 z 5

Pěkný příběh s klasickým new age poselstvím, od ostatních podobných jej ale odlišuje styl psaní, který se s ničím nemaže a jde přímo na dřeň a pak bych se taky odvážila tvrdit, že atraktivitě napomáhá nám neznámé prostředí zápasů sumo. Já jsem touto knihou objevila nového autora, určitě jdu na další jeho knihy.


Mercatino
Mercatino
10.02.2020 3 z 5

Jednoduché, přímočaré, elegantní. Jen mi v tom chyběl větší oheň, zanícení, motivace. Tyto a podobné knihy se již vytvářejí jako podle nějaké šablony. Těžký začátek-někdo se objeví-předá moudro-hlavní hrdina zápasí sám sebou-po těžkém boji dojde k osvícení-vše chápe a začíná žít tak jak si na začátku ani nedokázal představit-na věky věků.

MayaBu
MayaBu
06.08.2018 4 z 5

Taková feel-good jednohubka. Vedle jiných částí Cyklu o neviditelném není Zápasník až tak výrazný, nedojme vás až k slzám, ale má také svou vlastní moudrost a poselství.

meluzena
meluzena
14.07.2017 5 z 5

Jemná útlounká knížečka, která nenásilnou formou odhaluje moudrosti žití.
Když ve vás někdo věří (vlastně jen tak „mimochodem“, protože na vás nijak netlačí), můžete se rozhodnout, co chcete VY. A když dojdete do cíle, třeba zjistíte, že cílem byla cesta.

sadlo
sadlo
20.11.2016

První kniha od tohoto autora,kterou jsem od něj přečetla.To je před par lety.Je to autor,který mne zaujal natolik, ze vyhledávám další jeho útlá dílka.

EinAr
EinAr
11.10.2016 4 z 5

Příjemný a klasický příběh hocha, který si nevěří a mistra, který v něm vidí potenciál.

vlkcz
vlkcz
04.05.2016 5 z 5

Kniha patří do žánru titulů "Mnich, který prodal své Ferrari", "Muž, který chtěl být bohatý" a podobných.
Oproti těmto knihám má dvě ingredience navíc, a záleží na tom, jak se čtenář s tímhle kořením potká.
První spočívá v tom, že na rozdíl od většiny podobných knih, které vycházejí ze západní kultury a do exotických míst se hrdinové dostávají během své cesty, tady se celý příběh odehrává v Japonsku, i když je zde samozřejmě otázka autenticity popisovaného prostředí, když je autor Francouz.
Druhá přísada s tou první souvisí. Je jí zenové myšlení. A tady už záleží na čtenáři, jak mu vyhovuje.

"Učit se je příjemná věc. Méně příjemné je odnaučovat se."

Když učí mistr svého žáka meditovat a dává mu pokyn aby se pokusil nemyslet na nic, žák se ho ptá:
"Jako kdybych byl mrtvý?"
"Ne. Jako kdybys byl jarní květina nebo pták. Nemysli svým osobním vědomím, mysli jiným vědomím, vědomím světa, třeba jako rašící strom nebo padající déšť."

Manifest blech
Manifest blech
27.09.2015 2 z 5

Několik mouder jsem zde našla, ačkoli od tohoto autora se mi víc líbíla Arthur a růžová paní. Chvílemi jsem věděla, co se stane. Na zkrácení delší chvíle dobrá kniha.

Hanina61
Hanina61
31.08.2015 5 z 5

Mě tahle knížka naopak okouzlila. :-) Přesně jak píše "valentýna" - donutí Vás zamyslet se nad sebou samým, nad svým často umíněným a zatvrzelým postojem k životu, který lze vždycky změnit.

Pawlisman
Pawlisman
29.08.2014 3 z 5

Tato kniha mě trochu zklamala. Zařazena do škály sebezdokonalování a duchovní nauky. Ne e. Minimálně a spíše krátký příběh - povídka o najetí svého já a klidu skrze sport - sumo. Jedna z těch horších knih v této oblasti.

valentýna
valentýna
15.03.2014

Ač je kniha útlá, je nabitá moudrostí a donutí vás zamyslet se nad sebou samým.

Krisseliss
Krisseliss
17.12.2013 5 z 5

Každý z nás by v sobě měl vidět tlouštíka. :)

dobromilnebojsa
dobromilnebojsa
15.04.2013 5 z 5

Veľmi pekná knižka, útla rozsahom, bohatá obsahom. Ani slovo navyše, ale donúti zamyslieť sa. V knižke sú prístupnou a čítavou formou zachytené formatívne účinky utrpenia človeka v boji s vlastným egom spolu s hľadaním zmyslu života a odvahou priiznať si podstatu vlastnej osobnosti a individuálneho bytia. 5h

Márinka
Márinka
11.11.2010 5 z 5

Pokud se v naší knihovně objeví cokoli od Erica-Emmanuela Schmitta, neodolám. Nedávno k nám dorazil poslední díl z Cyklu o neviditelném (doufám, že i ten první jednou v Česku vyjde :o) o podvyživeném, a navíc velmi rozzlobeném, chlapci, ve kterém jeden stařec neustále "viděl tlouštíka". Jak už je ve Schmittových drobných textech zvykem, nejednalo se pouze o strádající tělo, ale především duši. Vždyť ve většině případů se vnitřní rozpoložení odrazí na našem zjevu, smýšlení, chování, ... Vím, že v životě nejde nic tak jednoduše, jak to vypadá na papíře, ale nechte se alespoň vyzvat k malému zastavení, zamyšlení...