Vetřelec

Vetřelec https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/31838/bmid_vetrelec-Td4-31838.jpg 4 22 5

Atevi série

< 2. díl >

Druhá kniha série Atevi. Před více než dvěma sty lety se hvězdná loď Phoenix ztratila na kolonizační výpravě. Po strastiplné pouti našla konečně obyvatelnou planetu. Ta však už své obyvatele měla… Nyní lidé žijí v křehkém míru s domorodými atevy. Obě rasy jsou však natolik odlišné, že jakýkoli přímý kontakt je omezen na jediného speciálně vyškoleného tlumočníka – paidhiho. To se ale brzy změní. Hvězdná loď, o níž se všichni domnívali, že zmizela navždy, se vrátila. Co příchozí z vesmíru chtějí? Kdo jim to má poskytnout? A kdo z nich bude mít největší prospěch? Ve světě, v němž neexistují slova „láska" a „přátelství" a kde je vražda legálním, byť trochu extrémním způsobem řešení sporů, paidhi Bren Cameron zjišťuje, že jeho skutečnými protivníky nejsou nevyzpytatelní atevové, ale nepřátelé velmi, velmi lidští. -- zdroj: legie.info --... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Triton
Originální název:

Invader , 1995


více info...

Přidat komentář

Luigi1
30.01.2024 5 z 5

Hvězdná loď Phoenix se v gakĺaxii stratila po strastipiném putování našli obyvatelnou planetu která ale už své obyvatele měla

ludek.n
09.04.2018 3 z 5

Po dočtení Vetřelce si říkám, jestli je toto ještě science-fiction. Spíš mám pocit, že se jedná o učebnici politologie pro nadstavbové studium mezinárodních vztahů. Fantastické prvky jako jsou cizí planetární systém, mimozemská rasa, vesmírná stanice či kosmická loď fungují jen jako berlička pro vyostření psychologicko-sociálního konfliktu dvou světonázorových filozofií. K ničemu jinému tu skutečně nejsou. Nemyslím si, že bych měl někdy problém s knihami, které nemají žádnou dějovou linii, ale knihy cyklu Atevi mí stále více připomínají grafický motiv obálek českého vydání, totiž bloudění v kruhu odnikud nikam. Jediný progres, který jsem ve Vetřelci zachytil je ten, že ústřední postava Bren Cameron už není takové jelito jako v prvním díle a ve světlých okamžicích má dokonce věci ve svých rukách, a to i přesto, že si na nohou nestojí dvakrát nejpevněji. Jen mě napadá, jestli to na 500 stran textu není trochu málo.


B4LU
13.12.2017 3 z 5

Úvodem: kniha není lepší než první díl (Cizinec), ale už jsem tak nějak věděl, co očekávat. Prostředí, ve kterém se příběh odehrává, je stále velmi zajímavé - máme zde křehkou rovnováhu mezi původním obyvatelstvem a lidskými přistěhovalci, přičemž do této situace přiletí domněle dávno ztracená lidská hvězdná loď. Kniha se dále zaobírá pouze diplomatickými a politickými pokusy tuto krizi zvládnout. Zkrátka, jak jsem říkal už minule - příběh výborný, vypravěčské tempo příšerné. Navíc s chybami v překladu.

tsal
06.05.2015 5 z 5

Vetřelec je atmosférou a vlastně i hlavní myšlenkou velmi podobný prvnímu dílu série. Brenovi myšlenky se opět točí kolem potíží s překladem, kolem přátelství a man'či, kolem jeho odloučenosti od Atevů, k nimž by chtěl mít blízko. Stále se také jedná spíše o komornější drama, v němž se většina věcí řeší debatami u stolu než divokými přestřelkami. Diskuze mezi postavami jsou vůbec největším lákadlem této knihy a já vedle nich ani nějakou akci, či dechberoucí dějový spád nepotřebuji. Jeden snídaňový rozhovor s Illisidi totiž vydá za tři války.

Knihu bych vzhledem k podobnosti s prvním dílem hodnotila stejně, ale jedna věc si vysloužila pár procent navíc - konečně se totiž začíná poodhalovat "lidská" stránka Brenovi blízkých Atevů a Tabini zde nevystupuje jen jako věčně nepřístupné božstvo, ale má i pár veskrze smrtelných momentů. Kdo by ho nemiloval?

yerry
04.01.2012 4 z 5

Dej priamo nadväzuje na predchádzajúcu časť. Technologické novinky, tajomstvá a akciu v tejto knihe nenájdete, teda s výnimkou posledných asi 50. strán, kedy dej vyústi do strhujúceho záveru. Čoho je v knihe viac ako dosť, to sú tvrdý pragmatizmus, myšlienky a úvahy hlavného hrdinu Brena Camerona, žijúceho medzi Ateviami. Román by som označil skôr za psychologický alebo soft science fiction. V tomto ohľade je písaný naozaj veľmi dobre, až do tej miery, že psychológia tu dostatočne vyvažuje čiastočnú absenciu deja.

Prvý diel sa mi zdal však trochu lepšie vyvážený, teda čo sa týka pomeru vykresľovania psychológie postáv a dejovej línie, preto i keď sa mi táto knižka tiež veľmi páčila, musím jej ubrať jednu hviezdičku a román hodnotím ako lepší priemer + ešte o niečo viac.

Autorovy další knížky

Carolyn Janice Cherryh
americká, 1942
2003  79%Cizinec
1993  78%Kesrith
1992  79%Stanice Pell
1995  81%Kukaččí vejce
1993  72%Brána Ivrelu

Kniha Vetřelec je v

Právě čtených1x
Přečtených26x
Doporučených1x
Knihotéce42x
Chystám se číst6x
Chci si koupit3x
dalších seznamech2x