Předchůdce

Předchůdce https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/31841/atevi-predchudce-31841.jpg 4 14 3

Atevi série

< 4. díl >

Je to už dva a půl roku, co se obě vlády planety atevů – lidská na ostrově Mosfeira a atevská v mocném aišidi''tatu – dozvěděly pravý důvod, proč se hvězdná loď Phoenix po dvou stoletích vrátila ke světu, který kdysi opustila. Nyní je raketoplán Šai-šan konečně dokončený a před atevy se otvírají brány vesmíru. Atevský vládce Tabini má však své vlastní plány a ty si žádají rozsáhlá jednání s kapitány hvězdné lodě. A tak Bren Cameron, tlumočník a diplomat, opouští planetu, na níž se narodil, a ujímá se složitých jednání na vesmírné stanici svých předků. Bren zasvětil celý svůj život tomu, aby porozuměl atevům – dokáže ale porozumět svým vlastním vzdáleným příbuzným? -- zdroj: legie.info --... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Triton
Originální název:

Precursor , 1999


více info...

Přidat komentář

Luigi1
31.01.2024 4 z 5

Bren Cameron opouští planetu aby se zúčastnil jednání na vesmírné stanici

ludek.n
12.04.2018 4 z 5

Předchůdce otevírá druhou atevskou trilogii, přičemž začíná přesně tam, kde první trilogie skončila. A jestliže jsem měl s prvními knihami cyklu problém s nadmíru vysokou dávkou politické instruktáže, jež šla tu více či méně na úkor dynamiky a napětí samotného vyprávění, tady se mi dostává odměny za výdrž. Jakoby se s opuštěním povrchu planety a přesunem do vesmírné stanice na oběžné dráze protrhly stavidla. Hned je tu spousta zajímavých momentů, které, byť sevřené klaustrofobickou atmosférou uzavřeného prostoru, dýchají, košatí a otevírají příběh do netušených dimenzí. Přistihuji se dokonce, že namísto dříve útrpného prokousávání se nudnými kapitolami politologie, čtu dlouhé pasáže Předchůdce se zatajeným dechem. Dokonce začínám chápat i celou složitou konstrukci atevské psychologie, a to i v těch polohách, které mi při předchozím čtení unikaly. Čtvrtá kniha Atevi mě prostě bavila.


yerry
04.01.2012 4 z 5

Po tom, čo sa pomery medzi Mosfeirou a atevskou pevninou ukľudnili, je Bren Cameron vyslaný novopostaveným raketoplánom na hviezdnu stanicu. Prichádza práve v čase, keď tu zúri boj medzi dvomi frakciami cechu. Podobne ako v predošlých dieloch, dej sa len pozvoľna rozvíja a vyústi do pomerne strhujúceho akčného záveru na posledných pár stranách. Ako to je u autorky v tejto sérii zvykom, príbeh je skôr psychologický nabitý diplomatickými finesami plných intríg.

Autorka ako keby sa držala zaužívanej šablony a postupov pri výstavbe deja, dopredu som očakával, kedy príde k zvratu a tak sa aj stalo. Akcia ako obyčajne na posledných 50. stranách. Prvý diel série ma nadchol, ale ak sa vpodstate ten istý postup opakuje aj v ostatných dieloch, teda s obmenou zástupcov protistrany a zmenou kulís, začína to trochu nudiť. Napriek všetkému, kniha je písaná dobre a ako produkt nemá chybu, akosi mi však uľpievia nejaká pachuť po tomto produkte, z tohoto dôvodu nemôžem dať s čistým svedomím najvyššie hodnotenie.

Autorovy další knížky

Carolyn Janice Cherryh
americká, 1942
2003  79%Cizinec
1993  78%Kesrith
1992  79%Stanice Pell
1995  81%Kukaččí vejce
1993  72%Brána Ivrelu

Kniha Předchůdce je v

Přečtených19x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce38x
Chystám se číst6x
Chci si koupit4x