Cudzie dieťa

Cudzie dieťa https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/486395/bmid_cudzie-dieta-cL2-486395.png 4 855 252

Krv nie je voda... Naozaj je to také jednoduché? Keď Pete Riley jedného rána otvorí dvere, netuší, že naňho čaká rodičovská nočná mora. Na prahu stojí neznámy muž, ktorý tvrdí, že Petov dvojročný syn Theo je v skutočnosti jeho. K nešťastnej zámene došlo podľa Milesa Lamberta v nemocnici, kde v ten istý deň porodila jeho žena Lucy aj Petova partnerka Maddie. Oba páry sú v šoku, no snažia sa nájsť cestu, ako prepojiť svoje rozdielne životy a stať sa trochu nekonvenčnou modernou rodinou. Až žaloba podaná na nemocnicu spustí oficiálne vyšetrovanie, ktoré vedie k prekvapivým odhaleniam. Ako veľmi môže jedna rodina veriť druhej? Alebo dokonca jeden partner druhému? Pete a Maddie sú odhodlaní urobiť pre ochranu svojho dieťaťa, čo bude treba. Aj nehrať podľa pravidiel.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Thrillery

Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Playing Nice , 2020


více info...

Přidat komentář

Pletynka
14.04.2024 5 z 5

Tohle byla pěkná nálož emocí. Dávám 11/10! Skvělá kniha. Moc doporučuji.

cleopatra11
31.03.2024 3 z 5

Velmi pěkný příběh, byl by z toho skvělý film.


lulucinax
22.03.2024 5 z 5

Děsivá představa. Zazvoní na vás chlápek a řekne vám, že váš dvouletý syn není váš, protože vám v porodnici vyměnili děti. Knihu jsem odkládala kvůli tématu a čekala až děti odrostou, abych to neprožívala až příliš. A dobře jsem udělala, protože se jedná o opravdu skvěle napsaný psychothriller, který nebudete chtít odložit.
Otec byl se synem na rodičovské. To se v knížkách často nevidí. Theo byl velmi živé dítě a bylo vidět, že na otce okolí pohlíželo spatra, že je jasné, že nezvládá výchovu dítěte, protože je muž. V druhé rodině se o výchovu víceméně starala chůva a angažoval se spíš také otec. Takže ženy byly upozaděny, velmi neobvyklé.
Můžeme vidět, jak se postupně na první pohled ze slušných lidí stávají lidé, které pro své dítě chtějí udělat maximum. Rozhodně doporučuji k přečtení. Od autora mám přečtené vše a tahle byla za mě nejlepší.

Stromy
01.03.2024 5 z 5

Špičková záležitost. Perfektní téma i zpracování. To je tak nadherný zážitek. Čte se jedním dechem. V průběhu děje musíte několikrát zcela zásadně změnit chápání děje i postav a to je třaskavě přitažlivé.

Ja.Yitka
09.02.2024 4 z 5

V první třetině knihy mě hrozně rozčilovalo skoro všechno a říkala jsem si, jestli to mám vůbec číst, když mi to tak zvedá tep ale pak už nešlo přestat. Průhledné a připravené chování kvůli budoucím tahanicím a soudu bylo jasné i čtenáři od počátku jednotlivými vstupy mezi kapitolami. Kdybych to bohužel v nedávné době nezažila u kamarádky, která se stále soudí o svěření péče, řekla bych že to je přitažené za vlasy, ale s lítostí musím říct, že právě tyhle hnusné šarvátky, slovíčkaření a každé gesto je právě to na čem se nejvíc točí právníci. Autor to vystihl velmi věrohodně. Druhá poloviny knihy byla trochu zrychlená, hlavně závěr mi přišel docela "hopem" ale jak mi někdy otevřené konce nevadí, v tomto případě jsem tak moc doufala v nějaký dobrý konec, že jsem byla hlavně ráda že už konec je a že to dopadlo jak to dopadlo :) Každopádně zajímavé téma, dobře uchopené, zajímavě a svižně psané, mohu doporučit.

wooloong
13.01.2024 4 z 5

Autor měl dost nastudováno ať už ohledně preenklampsie, tak záměny dětí ve světě, poporodní deprese i emocionálně ploché osobnosti. Těšily mě odkazy na Prahu a Českou republiku. Trochu mě překvapil ten zvrat u soudu, opravdu by tohle stačilo? No a konec se dal celkem čekat.

Tichéroky2023
06.01.2024

Tak za prvé tato kniha není o slušných lidech.
Ten název je závádějící, v originále Playing nice, to je více vypovídající, někdo dělá hodného, aby získal vaše dítě.

Nedoporučuji číst - matkám na mateřské dovolené, ženám, co se chystají rodit a vybírají si soukromou kliniku.

Je to opět tzv. page-turner. Donutí vás číst a číst a nechcete přestat a když knihu dokončíte, tak jste zklamaní, že je to u konce. Pro mě to byla asi nejlepší kniha od tohoto autora.

Termina
30.12.2023 4 z 5

Velmi rychle se začtete do děje a příběh Vás pohltí, ať už třeba jen ze zvědavosti, jak si autor s touto těžkou tematikou poradí. DÍK!

kob
18.12.2023 5 z 5

Moc mě tohle provařené téma nelákalo, ale byla jsem velmi příjemně překvapená a knížku jsem si opravdu užila.

Joyce24
17.12.2023 5 z 5

Kniha o záměně děti v porodnici před dvěma lety. To samo o sobě je nepředstavitelná tragédie. A když k tomu ještě přidáte psychopata v roli jednoho z rodičů, pak je to průšvih na druhou.

janmac
06.12.2023 4 z 5

Moc jsem nepochopila vysvětlení záměny, ale jinak se to cetlo/poslouchalo dobře.

čef
25.11.2023 5 z 5

Boj s psychopatem se nedá vyhrát bez ztráty květinky, ale život blízko něho je vrcholně nebezpečný. Takže jde o to, jak se všichni poperou o své děti, které byly v porodnici vyměněny a kdo skončí jako vítěz. Jedná se tedy o psychothriller velmi napínavý a plný detailů z porodů, péče o děti a psychických problémů z toho plynoucích, které se zejména ženám musí připadat hodně zajímavé.

Imis
23.11.2023 3 z 5

Moje 3. kniha od tohoto autora a bavily mě všechny. Jeho knihy se čtou svižně, děj rychle utíká a bývají napínavé od začátku do konce bez hluchých míst.

bafuskyBaf
04.11.2023 5 z 5

Tohle byla jízda...Četlo se to samo, téma hodně zajímavé - záměna dětí. Trošku psycho pravda, závěr bych čekala malinko jiný, ale i toto zakončení bylo dobré.

snimcibdim
04.11.2023 4 z 5

Jiné Delaneyho knihy (Dokonalá manželka, Ta přede mnou) jsou postaveny na nějakém nereálném základu, ale tady se autor posunul do úplně jiné ligy - o dost závažnější. Samozřejmě nemohu posoudit, nakolik věrohodně popsal právní systém Veké Británie v otázce péče o děti, ale celé to vyznívalo velmi uvěřitelně a poučeně a v některých pasážích jsem skorem zapomínala, že čtu (přesněji řečeno posluchám) populární thriller pro ženy. Nicméně Delaney mě vždy rychle připomněl, jaký žánr konzumuji: jednak už milionkrát omletým a tedy už triviálním psychopatem ve vztahu - a jednak také závěrem celého příběhu. Delaney sice zůstává bezpečně zakotven mezi autory populární beletrie, ale umí si najít zajímavé téma a umí vyprávět napínavě, i když mnoho věcí je dost předvídatelných. Přeci jen ze stokrát omletého psychopata už nic moc překvapivého nevymáčknete.
Posloucháno jako audiokniha a patří k těm lepším, zejména díky vícehlasému zpracování.

Toňula
02.11.2023 5 z 5

Hodně dobré..autor nám v krátkých kapitolách dávkuje napětí, které se stupňuje až k překvapivému konci. Rozhodně stojí za přečtení.

Naďa2411
29.10.2023 4 z 5

Kniha o záměně dětí po porodu u mne vzbudila mnoho emocí. Četla se velmi svižně, kapitoly se střídají s vyprávěním partnerů Maddie a Pete. Doslova jsem trpěla při vyšetřování a výpovědí hlavních osob. Bohužel musely vyplout i některé střípky z minulosti, které o boj o dítě moc nepomohly. Příběh je velmi napínavý a je až kruté, co dokáže sociopat, který kouká pouze na své potřeby. Je neuvěřitelné, jak se z milého člověka stane zrůda, bojující i "přes mrtvoly". Dlouho si budu pamatovat děj.

Allys
24.10.2023 5 z 5

O podobných příbězích jako pojednává tahle kniha se už napsalo toho víc, avšak přímo z pohledu obou rodin to bylo zajímavější.
Krátké svižné kapitoly šli rychle, kniha se četla plynule.
Celkově ta situace byla tak šílená (avšak takové věci se prostě dějí i ve skutečném životě), že místami vyvstávali různé otázky, na které určitě není jedna správná odpověď. Hlavní postavy vypadali zprvu velice slušně, časem se však ukázali různé skutečnosti, které jim na oblibě u čtenáře rozhodně body nepřidali.
Líbil se mi na beletrii docela podrobný rozbor psychopata, v rámci děje je možnost vidět diagnózu i v praxi. Velmi znepokojivý a napínavý příběh, místami plný beznaděje, určitě patří k autorově lepší tvorbě.

evin84
12.10.2023 5 z 5

Parádní kniha. Konec jsem asi čekala jiný ale i tak dávám 5*

EvaHrky
27.09.2023 5 z 5

Přečteno za jeden den, nemohla jsem se odtrhnout. Konec, jak už to tak bývá, trochu přitažen za vlasy, ale zážitku z knihy to neubírá.