Londýnští sirotci

Londýnští sirotci https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/480098/bmid_londynsti-sirotci-6wJ-480098.png 4 19 6

Čtyřka z Baker Street série

< 4. díl >

Sherlock Holmes je mrtvý! Alespoň to tvrdí britské noviny.… Během konfrontace s ďábelským Moriartym slavný detektiv spadl do propasti Reichenbachských vodopádů. Čtyřka mladých přátel z Baker Street je otřesena náhlou událostí, dojde k hádce a každý z nich se vydává vlastní cestou. Sami, zbaveni podpory svého bývalého mentora budou muset čelit nebezpečím a nástrahám, které se skrývají v zašlých čtvrtích Londýna… Aby toho nebylo málo, jejich nejkrutější nepřítel jim jde v patách. A jediné, co chce, je dostat se jim na kůži…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Komiksy , Pro děti a mládež

Vydáno: , Josef Vybíral
Originální název:

Les Orphelins de Londres , 2012


více info...

Přidat komentář

Ivan Kučera
18.12.2023 4 z 5

Pravdupovediac ma potešilo, že štvorka nejde na predsa len už jemne monotónnej vlne prvých troch dielov a namiesto klasickej kriminálnej zápletky na to ide inak. Sherlock Holmes je mŕtvy! To nie je spoiler, stane sa to na prvých stranách a informuje o tom anotácia na zadnej strane obálky. Zahynul počas súboja s „nejakým“ profesorom Moriartym, padnúc do „akýchsi“ vodopádov. A tak naši traja pátrači (+ mačka) osameli. Ich cesty sa rozídu. Každý sa odteraz bude musieť životom prebíjať ako najlepšie bude vedieť. Ale drsný Londýn konca 19. storočia nebol k osamelým deťom (a túlavým mačkám) prívetivý. Jednotlivé osudy našich hrdinov ma oslovili, dojali a zapôsobili na mňa (najviac príbeh „Charlieho“). Je síce prítomná aj ako-taká zápletka s navrátivším záporákom z trojky (Bloody Percy to tentokrát prekvapivo dáva na Two-Facea), ale páčila sa mi, keďže bola len vedľajšia a zbytočne neotravovala. Scenár je svieži a bavil ma. O to viac ma zarazilo občasné klišé (prebodnutá kniha, to ako vážne?), pár rušivo moderných prekladov (intoš) a divné momenty (to teda ozaj bolo priateľstvo na život a na smrť, keď sa rozišli hneď po Holmesovej smrti). Ľudský Watson pripadá stokrát zaujímavejší, ako egomaniak Sherlock, ale to asi nebudem sám. Nakreslené je to opäť nádherne (tie strešné zábery!).

sackettboy
05.01.2022 4 z 5

Vynikajúci diel, páčil sa mi ešte viac ako predchádzajúci.


Norri
01.12.2021 5 z 5

Pořád je to skvěle vyprávěné a skvěle kreslené. Sherlock Holmes zemřel ve švýcarských vodopádech a zdá se, že spolu s ním zemře i parta jeho dětských pomocníků. Děcka z ulice, které dlouho držely spolu, se rozhádaly a ve zlém se rozešly. Každý z nich teď musí v chudinských čtvrtích Londýna čelit svým vlastním nesnázím sám. Ještě ke všemu utekl z vězení Bloody Percy a chce se každému jednomu z nich pomstít. Čtvrtý díl je opět jiný než předchozí tři díly, ale pořád je stejně napínavý. Pořád mě to hodně baví.

MARTh
09.10.2021 5 z 5

(přečteno společně s Moriartyho nástupci) ....Parádní a svěží kresba, hezký příběh, moc jsem se bavil...tak nějak jsem si představoval krátký oddych před dalšími krimi od Jussiho Adlera Olsena :-)

bazyk21
15.09.2021 5 z 5

zajímavý příběh, nádherná ilustrace

GoodGames
07.09.2021 5 z 5

Čtyřka z Baker Street 4: Londýnští sirotci je výrazne temným dielom, ktorý už definitívne mení zameranie na dospelejšieho čitateľa. Aj keď sú tam hlavné postavy deti a je to celé pestrofarebné, nie je to detský komiks. Znovu sa jedná o veľmi svižný a pútavý diel, v ktorom sa tentokrát naši hlavní hrdinovia po hádke rozdelia a bude to pre nich poriadne nebezpečné, po krku im totiž pôjde ich starý známy. U mňa sa Čtyřka z Baker Street štvrtým dielom definitívne zaradila medzi najlepšie série, ktoré u nás vychádzajú.

Autoři knihy

J. B. Djian (p)
francouzská, 1953
Olivier Legrand
francouzská, 1968

Kniha Londýnští sirotci je v

Přečtených21x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce16x
Chystám se číst1x