Čtyři po půlnoci I. - Časožrouti / Skryté okno do skryté zahrady

Čtyři po půlnoci I. - Časožrouti / Skryté okno do skryté zahrady https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/17227/mid_ctyri-po-pulnoci-i-casozrouti-skryt-xxX-17227.jpg 4 913 101

Čtyři po půlnoci série

1. díl >

Povídky a novely série

4. díl

V Americe byla vydána kniha Čtyři po půlnoci, která obsahuje čtyři novely - Časožrouti, Skryté okno do skryté zahrady, Policajt z knihovny a Sluneční pes - jako celek. Vzhledem k rozsáhlosti děl je ale české vydání rozděleno do dvou knih. V této knize je novela Časožrouti a Skryté okno do skryté zahrady. První příběh vypráví o velmi záhadném letu, při kterém zmizí většina cestujících a piloti. Ze zbylých pasažérů je naštěstí jeden pilot, který se ujme řízení letadla a přistane s ním. Posléze zjišťují, že se ocitli v naprosto liduprázdném místě, kde nejsou vůně a zvuky, jen tíživé ticho vzbuzující strach. Ve druhém příběhu se seznamujeme s osamělým spisovatelem Mortem, jemuž vtrhne do života člověk, který tvrdí, že mu Mort ukradl příběh. Ale zdá se, že cizinec snad ani neexistuje, jako by byl jenom v Mortových představách.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Horory , Romány

Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

Four Past Midnight , 1990


více info...

Přidat komentář

JohnMiller
06.04.2024 3 z 5

Stephen King patrí v mojom pomyselnom rebríčku k z najzásadnejších autorom v mojom živote preto, lebo vďaka nemu - vďaka jeho dielam - som sa začal viac zaujímať o literatúru ako takú. Oslovil ma v rannej puberte a odvtedy som sa už literatúry nezbavil. K prvému zväzku Štyri po polnoci som sa dostal až teraz, skoro po 20tich rokoch. Jedinú skúsenosť s príbehmi v tomto diele som mal prostredníctvom televízneho spracovania Langolierov (1995), a ten som svojho času bral celkom pozitívne na to, že išlo o lacnejšie televízne spracovanie.

V tomto zväzku sa nachádzajú dve novely - prvá sú Langolieri: Ide o science fiction v ktorom sú ústrednou témou anomálie času a priestoru, pokus pochopiť jej zákonitosti - ktoré sa porušili - a cestovanie v ňom. Bavila ma na tom celom hlavne atmosféra, ktorá je veľmi podobná iným Kingovým dielam, ktoré sa zaoberajú porušovaniami zákonov času a priestoru. Postavy ma - ako vo väčšine jeho diel - bavili viac než dosť, akurát mi chovanie postáv neprišlo úplne reálne a to ma celkom odrádzalo od čítania.

Druhá novela Tajné okno, tajná záhrada ma bavila viac, vďaka psychologií, ktorú dokáže King tak jedinečne zachytiť, avšak pravudpovediac, príbeh bol na môj vkus priveľmi predvídateľný a mal som pocit, akoby som už od Kinga niečo podobné čítal. Ak by ste sa ma spýtali, že na čosa mi to podobalo? Čo mi to pripomínalo? Neviem či by som vedel adekvátne odpovedať - napadlo ma dielo Mysery, ale to vo svojej podstate nie je podobné natoľko aby som Tajné okno, tajná záhrada mohol nazvať plagiátom.

Mám z tohto záhadné pocity, možno až Déjá Vu, ale to nemení fakt, že u tohto autora mám rozhodne iných knižných favoritov.

Rade
27.02.2024 4 z 5

SKRYTÉ OKNO DO SKRYTÉ ZAHRADY
Viděla jsem nejprve film z roku 2004 s výborným Johnny Deppem a ještě lepším Johnem Turturro, a ač jsem se na ČSFD v komentářích dočetla, že to je vlastně docela nuda, pro mě to tedy - sama večer doma - nuda rozhodně nebyla. Závěr s lopatou byl horor jak vyšitý, a já si začala říkat, že plánovaný nocleh na chalupě bez rodiny není zase až tak dobrý nápad...
Knihu jsem si vlastně půjčila právě kvůli filmu, povídka byla poněkud jiná, možná méně hororová, ale ta tajemná strašidelná atmosféra a tušení maléru, to tu samozřejmě bylo, jak to King tak dobře umí. Autorův příběh nutil oproti filmu víc k přemýšlení a motiv plagiátorství tu měl silnější význam než otázka nevěry. Závěr byl, což mě těší, méně jednoznačný. I když změněná pointa filmu měla i přes ten hrůzostrašný ráz taky něco do sebe.
ČASOŽROUTI
Přečteno jaksi nadplán, až po Skrytém oknu, proto uvádím obě povídky (spíš novelky) v opačném pořadí, než jsou uvedeny v knize.
Takový netypický King, sci-fi čtení, nebo možná i trochu fantasy, o nejprve běžném letu z Los Angeles do Bostonu, který se změní v let do opravdu děsivého světa, ve kterém byste se nechtěli ocitnout ani omylem…
Tak trochu mi připomnělo americké filmy o skupince lidí, kteří se neznají, a nějaké katastrofické okolnosti je donutí spolupracovat a za společného úsilí i vzájemných střetů se probojovávají do bezpečí (co třeba takové Dobrodružství Poseidonu?, ale ono jich bylo víc...).
Chce to trochu fantazie a představivosti a... sakra, tak si říkám, kdyže to vlastně někam poletím...?

Obě Kingovy novelky jsou povedené, obě bavily i děsily, o něco víc se mi přece jen líbilo Skryté okno.


Apache
20.09.2023 3 z 5

Taky bych se místo čtyř po půlnoci spokojil se dvěmi v jedné knize. Jenže ta správná kombinace (Časožrouti + Policajt) bohužel nevyšla.

Luigi1
10.06.2023 4 z 5

Je to velmi zajímavé a krásně čtivé

alekis
20.04.2023 5 z 5

Dodatečný komentář ke druhé části knihy: Skryté okno...
Námět, ačkoliv perfektně zpracovaný, byl podle mého použit již víckrát předtím.
Příběh jako takový, překlad, vše OK. Děj je ovšem tak roztažený, nechci říct nudný, že tentokrát Kingovu reputaci nezachrání ani nádech tajemna a několik podivných událostí. Snad to trochu spraví jen konec, kde se dozvíme... vo co go.
Nezavrhuji, ani nedoporučuji. Být kratší o polovinu, mělo by to grády.
Nebudu ale snižovat celkové hodnocení knihy, časožrouti by se na mě možná naštvali... :-).

alekis
14.04.2023 5 z 5

Když čtenářka ochoří, svět se proto nezboří... :-)
Tento veršík už jsem na DK použila, ale protože opět platí, proč ho nevyužít znovu... :-)

Úvodem přiznám, že komentář se týká novely Časožrouti. Skryté okno jsem teprve načala. Hodlám doplnit, až přečtu, ale teď, dokud dojmy z Č. uvízly v paměti, jdu na to.

Jo, King je prostě King, a za to, jak jsem se mu dlouho vyhýbala ze strachu z hororů, mám odříkaného chleba dost velký krajíc, protože on je autor jemuž nelze odolat. Má tak velký záběr... že na něj má málokdo.
Seš dobrej, Králi!

V časožroutech, ač je tu neustále přítomno dusivé napětí, které s přibývajícími stránkami čím dál víc graduje, jde především o lidi a vztahy mezi nimi. To je to Kingovo umění, jeho parketa! Dokáže svým postavám dát tolik života, třeba s použitím jen pár informací z minulosti, plus popis jejich chování přímo v ději, že nelze než si to jen užívat a zírat.
Ve všech oněch několika jeho přečtených knihách (do "pravých" hororů nepůjdu ani omylem) jsem vypozorovala bystrým čtenářským okem to samé - svým postavám úderem do klávesnice vdechuje život... Takový americký kouzelník...

Pobavila jsem se a byla jsem napnutá jak šráky. Ale je to opravdu čtení, které vzbuzuje takové ty zvláštní pocity, tísnivé obavy, jak to bude dál, o co tam vlastně kráčí...
Prostě, časožrouti na mě zaútočili, napadli mě a chtěli mě úplně zrušit... Páni, co to tady pronáším za nesmysly! Zaútočily na mě viry, nemilosrdné potvory, s úmyslem odeslat mě ne do jiné dimenze, než asi přímo pod zem!
Nedám se a nenechám se zdeptat! I když, až na to, že aspoň můžu číst, jinak nemám vůli k ničemu. A aby mě zubaté příšerky vskutku nesežraly, což je v zavirovaných snech dost možné, prokládala jsem pochmurné příhody hrstky cestujících v letadle letícím do neznáma, čtením úplně jiné a podstatně veselejší knížky.

Ale King je Král a vo tým žádná! :-)

luksky
24.01.2023 4 z 5

Časožrouti - *****
Skryté okno - ***

FallenOne
11.12.2022 5 z 5

Tohle mě bavilo oboje. Časožrouti o něco víc, protože jsem je kdysi viděl v televizi a hodně mě to tehdy bralo. I Skryté okno jsem viděl dřív na plátně, ale přece jen mě knižně bavilo o ždibíček míň. Nicméně tady je to za plnou.

kilometr
21.11.2022 4 z 5

Tohle mě bavilo,hlavně pak Časožrouti. 58 přečtená " Kingovka" nezklamala. 70%.

evaval
04.02.2022 3 z 5

Povídka se četla dobře, co oceňuji na jakékoliv tvorbě Kinga je to, že nám autor dává nahlédnout do psychologie postav, do jejich dětství, předchozího života. Je pak lépe pochopitelné jejich jednání a chápeme, proč se rozhodují určitým způsobem. To je nejspíš to, co mi mnohdy u jiných knih chybí.

radus
14.12.2021 4 z 5

Přečetla jsem pouze Časožrouty a myslím, že to nebylo špatné. Pak jsem si pustila filmové zpracování a musím říci, že tam jsem bála více než u knížky, ale hlavně mě zajímalo jak budou vypadat ty příšerky :-) Knížka je pro mě vždycky lepší než film.

Sarka25
26.09.2021 3 z 5

Dnes jsem dočetla tuto povídkovou knihu a zrovna nadšená jsem z ní nebyla.
ČASOŽROUTI- ze začátku jsem si říkala co je to za blbost, ale pak me to chytlo a opravdu se me povídka libila hlave ten nápad je skvelej. Až jsem si chvilemi říkala že nikdy nepoletim letadlem.
SKRYTÉ OKNO- to me Teda vůbec, ale vůbec nebavilo. Až jsem v knížce I přeskakovala a dočetla jen konec. Ale na film se rada podivam treba me bude bavit vic než kniha.

Anushka1
04.09.2021 3 z 5

Přiznávám, že s touto povídkovou knihou jsem měla celkem problém. Vůbec jsem neměla chuť vzít knihu znova do ruky a začíst se do příběhů.

Povídka "Časožrouti" vypráví příběh o letu, při kterém většina pasažérů zmizí a ti, co zůstanou, se musí vypořádat s tím, že se ocitli ve světě, který je tomu našemu sice podobný, ale přesto tu něco nehraje. King se zde zabývá cestování časem a co se děje s naší skutečností jen pár desítek minut potom, co uplyne. Za mne je tato povídka tak na 3,5 hvězdy.

"Skryté okno do skryté zahrady" pojednává o spisovateli Mortovi , kterého navštíví tajemný cizinec a nařkne ho, že mu ukradl povídku. Mort se pak všemožně snaží dokázat, že je to lež. A vůbec si neuvědomuje, že vše kolem něj není takové, jak se to v jeho hlavě jeví. Tato povídka mi dala dost zabrat. Popravdě moc nemusím Kingova díla, kde se až extrémně babrá v lidském myšlení (např. Geraldova hra). A tady to byla vlastně celá zápletka příběhu. Co se děje ve spisovatelově hlavě a co je vlastně skutečnost. Proto dávám 3 hvězdy.

eraserhead
26.07.2021 3 z 5

Jedna ze "starších" Kingovek, které jsem ještě nečetl. Obě novely jsem však viděl dříve ve filmovém zpracování a ač jsou tedy obě literární předlohy lepší, než filmové adaptace, kvalitativně jsou na tom stejně. ČASOŽROUTI jsou mnohem slabší a nezáživnější než SKRYTÉ OKNO DO SKRYTÉ ZAHRADY. Č na mě působí jako rychlé zpracování náhlého nápadu "lidi přistanou letadlem na podivném místě", chybí mi tam hlubší ponor a zápletka. Postavy až čítankové, byť charakterově pestré. Ač má několik zářivějších částí, je to přesně ten typ příběhu, po jehož dočtení si řeknu jen: "A co jako?" SODSZ je ukázkovým psychologickým horrorovým thrillerem s dobrou a napínavou atmosférou (kterou filmová adaptace ani navzdory zajímavému obsazení nedokázala vystihnout), fungující i při, již trochu pozapomenuté, znalosti filmového zpracování. Ponor do nitra, notabene spisovatele, King umí. ČASOŽROUTI (1,5*), SKRYTÉ OKNO DO SKRYTÉ ZAHRADY (3,5*)

Martial
19.05.2021 5 z 5

Hustý...

Arlienen
07.02.2021 3 z 5

Po dlouhé době jsem se pustila do čtení knih pana spisovatele Kinga. Musím uznat, že styl psaní byl opět čtivý a napínavý. Jenže se najde i nějaké to ,,ALE". Něco mi tam chybělo u obou novel. Proto hodnotím 3,5 *.
U novely Skryté okno do skryté zahrady jsem měla takový pocit deja vu. Jako bych to už někdy četla. Nedalo mi to a musela jsem si to vyhledat. Podle této povídky byl natočen film s Johnny Deppem v roce 2004 - jmenoval se Tajemné okno. Bohužel jsem viděla film dříve, a proto jsem si asi úplně neužila samotnou četbu novely. Film mě připravil o všechna překvapení....

Disease
02.02.2021 5 z 5

King umí psát a umí dobře popsat chování lidí v mezní situaci, takže ani moc nevadí, že se tak trochu opakuje a Časožrouti jsou jakýmsi klonem Mlhy. Skryté okno je dobrá psychárna, asi si konečně dám i film.

zandu
01.11.2020 5 z 5

Kdysi jsem četla Osvícení, které se mi hodně líbilo. Dále jsem kdysi zkoušela číst x krát TO a bohužel jsem se nedokázala dostat přes pár prvních stran. A tak trochu jsem na pana Kinga zanevřela. A nyní jsem se dostala k jeho dalším knihám, nějak asi dozrál čas, a zrovna tato kniha byla výborná volba. Obě novely mě dokázaly do děje okamžitě vtáhnout. Přesto, že se tam vlastně nic moc neděje, děje se toho strašně moc. Přečteno se zatajeným dechem a pan King si u mě tímto opět otevírá dveře. A než se pustím do dalších jeho knih, určitě si přečtu i druhou část této sbírky Čtyři po půlnoci.

SeanFifield
23.05.2020 4 z 5

Časožrouti se mi líbili zfilmovaní. Proto jsem se pustil i do psané předlohy. Je to stejné jako filmový příběh, jen v době, kdy to bylo natočené ještě neuměli pořádně trikové scény. Námět velmi povedený a hororový.
Skryté okno jsem nejdříve četl až později jsem viděl film z Johny Deppem. Mám toho herce sice rád, ale do povídky by se mi hodil někdo méně výrazný. Příběh průměrný.

n.ezn.amy
07.05.2020 5 z 5

Výborné dvě novely, které dokazují to, že King je mistrem svého oboru. V povídce Časožrouti, kdy po přistání letadla na liduprázdném místě je úžasně popsaná děsivá a tísnivá atmosféra tohoto místa, která silně působí na psychiku pasažérů. A pro mě skvělá druhá povídka, ve které spisovateli Mortovi zaklepe na dveře jeho chaty cizinec, který jej obviní z plagiátorství a poté se v okolí začnou záhadné vraždy, kdy Mort si nemůže být jistý zda je páchá cizinec nebo dokonce on sám, ač tomu nevěří. Rozuzlení příběhu je více než překvapivé.

Štítky knihy

povídky letadla zfilmováno cestování časem spisovatelé horory letiště

Část díla

Autorovy další knížky

Stephen King
americká, 1947
1994  87%Řbitov zviřátek
2023  89%Pod kupolí
1993  90%Osvícení
2001  95%Zelená míle
2008  89%Svědectví

Kniha Čtyři po půlnoci I. - Časožrouti / Skryté okno do skryté zahrady je v

Právě čtených6x
Přečtených1 371x
Čtenářské výzvě41x
Doporučených31x
Knihotéce478x
Chystám se číst151x
Chci si koupit71x
dalších seznamech9x