Čtyři kapitáni - Velitelé fregat

Čtyři kapitáni - Velitelé fregat https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/201030/bmid_ctyri-kapitani-XVw-201030.jpg 4 141 25

Širé a zrádné jsou prostory Tichého oceánu. Jeho tajemné, neprobádané vodní dálky k sobě odedávna vábily mořeplavce všech zemí. První smělí námořníci se vydávali na dlouhé plavby, aby neznámé vody prozkoumali. Postupně lidé objevovali nové a nové země. Někteří hrdinové utonuli, jiní zahynuly v bojích a jen někteří zemřeli ve své vlasti. Svět ale nikdy nezapomene na čtyři odvážné kapitány: Jamese Cooka, Jeana La Perkuse, Ivana Kruzenšterna a Dumonta d´Urville…... celý text

Žánr:
Dobrodružné , Cestopisy a místopisy , Příběhy

Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

Voditeli fregatov , 1947


více info...

Rejpalova-ségra
Rejpalova-ségra
16.02.2024 5 z 5

Knihu jsem kdysi dávno četlo jako dítě. Po mnoha letech jsem ji našla v knihovně a s chutí opět přečetla. Tentokrát i s mapou, abych si vyhledávala jednotlivá místa. Překvapivé pro mě bylo především to, jak Rusové ještě na začátku 19. století neznali své východní pobřeží - v té době se tam dostávali pouze putováním přes pevninu.

bleekemolen
bleekemolen
16.02.2024 4 z 5

Kniha je určená pro dětského čtenáře a styl tomu odpovídá - Čukovskij píše následovně "Postava A šla na místo X, tam vykonala činnost YY." Navíc si můžete být jisti, že při zakotvení u každého obydleného ostrova se vzápětí objeví čluny s domorodci plně naložené banány, kokosy a v ideálním případě vepři. Po směnění za zrcátka, korálky a v nejhorším případě za ocelové sekerky se uspořádá společná hostina na oslavu věčného míru. Poté se něco zvrtne, postřílí se pár místních a pluje se dál. Vše se opakuje dokud zbývá posádka v dostatečném počtu. V opačném případě končí část věnovaná danému objeviteli.



Jo, abych nezapomněl, hrozně moc mě to bavilo.


Janadvorackova
Janadvorackova
13.08.2023 4 z 5

Znala jsem akorát příběh Jamese Cooka. Ty ostatní jsem neznala. Zajímavé, poučné, dobrodružné. Stojí za to.

MarcoPolo936
MarcoPolo936
20.04.2023 5 z 5

Knihy "KOD" Knihy Odvahy Dobrodružství byli vždy svým obalem, ilustracemi a příběhy naprostá pecka pro kluky a třebas i holky v oné době. Tohle je úplná paráda. Stručně o kapitánech J. Cookovi, LaPérousovi, d'Urvillovi.. a dalších a jejich výpravách tichým oceánem, plavbou k objevům nových zemí, vstříc smrti či slávě...

MichalM398
MichalM398
07.05.2022

Příběhy hodně zajímavé ale mrzí,že Jules Dumont d'Urville bylo věnováno tak málo stran.... Myslím,že by si také zasloužil více pozornosti

Adapa
Adapa
30.08.2021 5 z 5

Poprvé jsem knížku četl někdy před cca třiceti lety jako malý kluk, poprvé jsem se tehdy setkal hlavně s Jamesem Cookem, který mě nadchl, snad protože jím knížka začínala. Postupem let jsem ostatní tři kapitány zapomněl. Po mnoha letech jsem na knížku narazil v antikvariátu a z nostalgie jsem si ji koupil a znovu přečetl.
Nyní s odstupem mnoha let už klukovské nadšení pominulo, všechny čtyři kapitány dobře znám hlavně díky wikipedii, ale i díky jiným knihám. Dobře se to četlo, během pár hodin jsem se přenesl do 18. a 19. století do Tichomoří.
Kéž by i dnešní kluci mohli prožívat tu vůni dálek, kterou jsem tam kdysi měl já.
Rozhodně doporučuji.

kilometr
kilometr
03.02.2021 3 z 5

Vzhůru na palubu dálky volají,tvým domovem bude oceán!!Hezké čtení o mořeplavcích.60%.

minirock
minirock
13.10.2020 5 z 5

Kniha se čte dobře a koho baví tyhle příběhy o dalekých plavbách a objevování nových zemí, přijde si na své. Všechny čtyři kapitoly jsou zajímavé, nejpoutavější se mi zdál příběh kapitána Cooka. Ale ani Kruzenšternova a La Pérousova výprava do zámoří není nezajímavá. I když je kniha určena především mladším čtenářům i ti starší se neubrání obdivu co byli lidé před staletími ochotni podstoupit aby objevili nový kontinent nebo jenom ostrov v obrovském oceánu na té naši planetce.

Marekh
Marekh
24.08.2020 4 z 5

Knihu jsem četl v minulosti a kniha se mi líbila. Obdivoval jsem cestovatele, jak plují po moři a vydávají se vstříc novým dobrodružstvím. :)

Majrek
Majrek
13.04.2020 4 z 5

Velmi čtivá knížka, od které je těžké se odpoutat - čte se velice lehce a člověk má pocit, jako by sám objevoval neznámé země... Z pochopitelných důvodů se autor nemohl věnovat detailnímu popisu jednotlivých výprav - zde bych pro zájemce doporučil monografie od Petera Aughtona "Endeavour" a "Na palubě Resolution", popisující první dvě Cookovy plavby.

jprst
jprst
30.06.2019 4 z 5

Tuto knihu jsem četl už hodně dávno, takže hodnotím spíše podle reakce vnoučat, která neměla ke knize žádné připomínky, což ve většině případů znamená, že se jim kniha líbila.

frantisek8863
frantisek8863
28.12.2018 4 z 5

Trochu jsem s touto knihou v dětství zápasil, ale jak píše Midudedi, jakmile se člověk chytne a začte se, tak je kniha zajímavá. Osobně se mi z cestovatelů nejvíce líbil příběh kapitána J. Cooka.

Midudedi
Midudedi
19.08.2018 4 z 5

Pokud knihu namátkou otevřete a přečtete krátký úryvek, jazyk Vám nejspíš přijde fádní a kniha spíš popisná, než napínavá.
Pokud se ale začtete, zjistíte, že i přes uvedené je kniha velmi zajímavá a čtivá. Kdyby mi takhle někdo jako klukovi podal celý dějepis, to by bylo.

topi80
topi80
23.02.2018 5 z 5

Úžasná kniha, která čtivým a zábavným způsobem popularizuje výpravy slavných mořeplavců. Mně se nejvíce líbila La Pérousova plavba, trošku slabší byl Kruzenštern. Autorovi se povedlo čtenáře skvělým způsobem vtáhnout do příběhu, a to díky tomu, že jednotlivým členům posádky dal osobní rysy a dal jim jejich vlastní minipříběhy. Kolikrát v životě jsem si pak jen tak ze zábavy jezdil prstem po mapách a opakoval tyto odvážné výpravy... Jedna z nezapomenutelnějších knížek, které jsem kdy přečetl.

mot33
mot33
25.11.2017 3 z 5

Slušné vyprávění a plavbách lodích a jejich kapitánech mě to nějak moc neupoutalo a četl jsem na dvakrát.

elcapitano
elcapitano
04.02.2017 4 z 5

Jak mi tahle knižka mohla v dětství uniknout??
Ale i pro mne - byť už dávno odrostlého čtenáře - tahle kniha svoji cenu má. Kromě všeobecně známých objevných cest Jamese Cooka, totiž popisuje i mnohem méně známá dobrodružstvi kapitánů Le Perouse, Kruzenšterna a Lisjanskeho - pro mne úplně nová a musím řict, že velmi působivá a obdivuhodná. Je to sice psáno pro děti, nicméně i tak jsem si knihu velmi užil.
Jenom faktická poznámka: Kruzenšternovi autor připisuje nějaké geografické objevy (zmapováni Japonska a Sachalinu) v letech 1802 -1804, ale to, co údajně Kruzenstern objevil, jsem dohledal ve francouzských mapách už z roku 1760, tak nevím, je to nějaká skrytá ruská agitace?:)

Matt Baker
Matt Baker
03.01.2015 5 z 5

Jedna z mých nejoblíbenějších knih z edice KOD. Nejvíce mne potěšilo sepsání výprav čtyř velkých mořeplavců dohromady v jediné knize.

Filatov
Filatov
25.12.2014 3 z 5

Zajímavá četba o objevování neznámých oceánů pevnin, která je ovšem dosti monotónní a hodně se toho opakuje. Aby také ne, když mořeplavci objevovali podobné končiny a naráželi vždy na podobné věci. Kniha je díky tomu dosti obsáhlá ale pro obsah by jí klidně stačilo ztenčit na polovinu, protože ostatní věci jsou opravdu podobné u všech čtyř mořeplavců, kterým se tato kniha věnuje. Nejvíce mě zaujaly hned první kapitoly o Jamesi Cookovi. U ostatních už jsem tak nějak věděl, co bude následovat při jejich plavbách.

d.fogas
d.fogas
17.10.2014 5 z 5

Těžká nostalgie. Soudím, že výsledek hodnocení knihy ostatními je důvod obdobný.
Koho dneska zajímá jaké útrapy absolvovali mořeplavci před nástupem parou ovládaných lodí?
Nicméně za mně dávám pět.

tomvall
tomvall
29.07.2013 4 z 5

Další má oblíbená z KOD edice.