Čtvrtý protokol

Čtvrtý protokol https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14468/bmid_ctvrty-protokol-8A8-14468.jpg 4 320 36

Čtvrtý protokol je tajný dodatek k dohodě o nešíření jaderných zbraní podepsaný mezi SSSR, USA a Velkou Británií v červenci 1968. Přísně utajená skupinka mocných se rozhodne jej porušit. Speciální agent skládá ve Velké Británii kus po kuse atomovou bombu, jejíž výbuch má ovlivnit předvolební kampaň a porušit mocenskou rovnováhu ve světě. John Preston se v souboji s časem snaží hrozící katastrofě zabránit... Činnost tajných služeb a nebezpečné mechanismy nekontrolované moci zasazené do Evropy a Jižní Afriky - to jsou osvědčené prostředky, jimiž Forsyth zaujal již mnoho milovníků špionážních románů.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Knižní klub , Odeon
Originální název:

The Fourth Protocol , 1984


více info...

Přidat komentář

Horal123
16.12.2023 5 z 5

Další špionážní klenot z pera mistra tohoto žánru Frederika Forsytha. Poutavý smyšlený příběh, který má vše na co jsme od tohoto autora zvyklí. Napětí, špionáž, studená válka, geopolitika. Osobně bych to kvalitou zařadil hned za Šakala a Boží pěst.

stanislava9718
12.06.2023

Kniha vydána u nás v roce 2009, ale autorem napsána dříve, román se týká bývalého SSSR, některé popisované špionážní akce jsou trochu úsměvné, ale kniha má svou hodnotu.


anonymní.Ilja
08.11.2022 5 z 5

Krásný příběh a druhá nejlepší kniha, kterou jsem od autora zatím četl. Její příběh je zajímavý, napínavý a poutavý. Mohu vřele doporučit.

CAM
24.07.2022 4 z 5

První kniha, kterou jsem od tohoto autora četla. Ze začátku mi trvalo než jsem se začetla, ale pak dobrý, napínavý. Určitě doporučuji.

Boboking
16.05.2022 5 z 5

Klasika, co více říci. Po 20 letech jsme opět vytáhl z knihovničky a začetl do mistra vypravěče. Příběh tak aktuální v tuto chvíli, až z toho trochu mrazí. Jak si stárnoucí vládce Ruska (tady ještě SSSR), chce najít své místo v dějinách za každou cenu. Čtvrtý protokol je přece jen starší špionážní kniha, takže dnešní čtenář se musí trochu "usmívat pod vousy", jak problémy v ději by dneska běžný smrtelník vyřešil pár kliky na PC či mobilu, přesto je to stále tak čtivé dílo, že vás příběh doslova pohltí a nejste schopen knihu odložit .... Přečteno v rámci Výzvy 2022 a vřele doporučuji.

heavy66
21.02.2022 5 z 5

Skvěle napsaný, nesnesitelně napínavý, a navíc ve světle, nebo lépe stínu, současné imperiální ruské politiky a kauz jako je otrava Skripalových nebo výbuch ve Vrběticích, je tento román nepříjemně aktuální!

hnusák
13.12.2020 3 z 5

Do podrobna vylíčené mocenské sktruktury občas zahlcovaly svou suchopárností, občas jsem se přistihl, že už už knihu asi odložím, už mne unavovalo to neustálé do pintlichu líčené postupy vyšetřování, nakonec jsem ale udělal dobře, kniha ke konci gradovala. Vím, že pan Forsyth je puntičkář a mistr detailů znalý problematik špionáže, nicméně zde mne tuto knihu trvalo trochu déle dočíst.

flare
24.11.2020 5 z 5

Další pěkné čtení..zkrátka, další povedená knižní taškařice..:-)

Rihatama
19.10.2020 4 z 5

Doba studené války ideálně nahrávala špiónům, tajným dohodám, tajným zbraním... což je v současné době sociálních médií, rozvětvené sítě kontrolních satelitů, stamilionů mnoha subjekty kontrolovaných mobilních přijímačů, dronů nebo Snowdanů, už hodně obtížné. A jako obvykle proti sobě Forsyth postavil hlavní protagonisty obou stran zabarikádovaných táborů, sovětskou KGB proti Američanům a Britům. Ve hře přitom není nic menšího než pokoutně sestavená jaderná bomba. Vděčné studenoválečné téma, na které byla natočena celá řada filmů. Forsyth je nicméně Forsyth. Jeho postřehy, komentáře a osobní vhled dodávají dílu na věrohodnosti a napínavosti. Tentokrát je v ohrožení Britské království. Dodnes dochází k diplomatickým přestřelkám mezi Rusy a Brity (nejenom), motivem jsou například kauzy otravy armádním jedem novičokem - jak vystřihnuté z dob studené války. Takže i ve svém požehnaném věku má Forsyth stále o čem psát. Válka neválka. Ovšem i takový "Masakr na Národní třídě" by rozhodně bylo nosné téma (ad Jadran).

jadran
16.10.2020 5 z 5

Ano, trochu slabší než podle mě nedostižitelný Šakal, ale na druhou stranu vysoko nad konkurencí (hodně mě třeba zklamal J. Le Carre svým Špionem, který přišel z chladu a ještě horší bylo filmové zpracování). I filmová verze je poněkud slabší, Pierce Brosnan charakterově hodně připomíná Šakala, ale prostě mu to nevěřím, ale nejvíc mě pobavilo, jak si dějiny s Frederickem Forsythem zahrály poněkud zlomyslnou hru. Onen generální tajemník, který navzdory všem svým podřízeným, kteří měli přece jenom víc rozumu a větší pud sebezáchovy, než aby připustili jaderný konflikt totiž Forsythovi zemřel hned po roce (Andropov) a celou akci by tedy nemohl takhle nechat několika vybranými jedinci uskutečnit.
Na druhou stranu je zajímavé, že vlastně bez "zrady" oněch funkcionářů z KGB by možná k odpálení bomby došlo. Tihle lidé totiž vědí vždycky první, která bije. A že naivita generálního tajemníka, kterému radil největší britský zrádce všech dob Kim Philby, že "malou" jadernou explozi podpoří Labour Party ve volbách, což povede k vyhnání Američanů z Británie byla na úrovni plánovačů třeba sarajevského atentátu. Kdyby se totiž někdo úspěšně pokusil o podobnou věc v reálu, asi bychom si tady nepsali svoje komentáře a dojmy. A co se týká oněch "vědoucích" z KGB, vybaví se mi i jejich kolegové z StB. Ti přece taky už před listopadem věděli, komu zvoní pomalu hrana a minimálně významná část se podle toho uměla zařídit včetně perfektní organizace a provedení akce zvané "masakr na Národní Třídě". I o tom by byl nakonec docela zajímavý thriller (Bez vědomí je trochu o něčem jiném a těch zvratů obsahuje taky zbytečně moc, jako od Le Carreho). Ale vlastně, stačilo si přečíst rozhovor se Zifčákem i některé dostupné dokumenty na stránkách ÚSTR a bylo to taky dobrodružné čtení. Akorát jsme ho zažili takříkajíc na vlastní kůži, i když z bezpečné vzdálenosti.

Usire
05.08.2020 4 z 5

Takřka uvěřitelné čtení, další výborná kniha Forsytha.

Janadvorackova
27.07.2020 2 z 5

Tento příběh nezaujal.
Moc roztahaný. Chápu, že bylo potřeba proniknout co nejhlouběji, ale já u poslechu třikrát usnula. Být špion, rozhodně neuspěju :).

Alto98
22.05.2020 5 z 5

Moje nejoblíbenější kniha od FF, četl jsem už několikrát. Nezaujatý "novinářský reportážní" styl. Dokonale plánované operace, vliv potměšilé náhody, překvapivé zvraty, sympatický a lidský hlavní hrdina. Jednotlivé linky se postupně prolínají, tempo děje se zrychluje, závěr je strhující. Překlad by mohl být přesnější, nevystihuje také zcela F. styl, anglicky je kniha "hezčí". F. psal příběh z blízké budoucnosti, dnes je to retro ze studenoválečných 80. let.

4444913
25.09.2019 5 z 5

Den pro Šakala pro mě jednoznačně lepší ale pořád za pět,dramatické,napínavé a překvapivé,uvěřitelně zasazené do doby studené války.

Kubajzz
08.04.2019 4 z 5

Pěkné čtení, líbila se mi.

animovanej medv
18.08.2018 5 z 5

Naprosto úžasný špionážní román!

girdi
13.08.2018 5 z 5

Po knize jsem do své knihovny sáhla díky Čtenářské výzvě a moc jsem si to užila. Rozjezd byl takový pomalejší a hutnější, ale pak už to byla super jízda. Mistrně popsané postupy, vztahy a zápletky. Není to pro mě ani zdaleka nejlepší z Forsythových knih, přesto za 5 hvězd s přehledem.

Jaruš7
19.09.2017 5 z 5

Hustá komprese je pro F.F. typická, pro nadšené fanoušky špionážního žánru je načtená kniha senzační, prostě jsme zase v akci se vším všudy. Jestliže na každém díle je alespoň pravdy trochu, tak tohle byl majstrštyk. Hrátky a naschvály, kdo co vydrží a nápad, že se hazard a risk někomu vyplatí, je ve světě citlivé téma, které rozvědky drží v napjaté pozornosti. Takže pravda může mít tvář zahalenou průsvitnou i děravou maskou.
Zážitkové potěšení.

mitsucz
11.09.2017 4 z 5

Vcelku uvěřitelná zápletka, jen Preston měl při svém pátrání až příliš velké štěstí na můj vkus. Čtvrtý protokol je rozhodně napínavá četba z prostředí tajných služeb v období studené války, až na pasáže popisující pozadí voleb a politickou situaci, kdy jsem se celkem nudil ...

georgearrow
09.09.2017 4 z 5

Klasický Forsyth - rešerše, data, uvěřitelná záplatka, strhující. Poté jsem četl knihu KGB - Důvěrná zpráva o zahraničních operacích od Lenina ke Gorbačovovi. zkuste to taky, uvidíte ...

Štítky knihy

zfilmováno

Autorovy další knížky

Frederick Forsyth
anglická, 1938
1975  93%Den pro Šakala
2004  89%Boží pěst
2005  86%Ikona
2008  89%Vyjednavač
2014  81%Seznam smrti

Kniha Čtvrtý protokol je v

Právě čtených5x
Přečtených540x
Čtenářské výzvě13x
Doporučených28x
Knihotéce218x
Chystám se číst52x
Chci si koupit9x
dalších seznamech2x