Čtení o psaní

Čtení o psaní https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/45616/bmid_cteni-o-psani-CmK-45616.jpg 4 17 5

Sedmé vydání nejúspěšnější knihy Václava Laciny, která byla původně stylizována jako příručka, jakási humoristickosatirická poetika, která přináší poučení ctižádostivým spisovatelským elévům. Oproti dřívějším vydáním chybějí průvodní komentáře a kniha má pouze šest oddílů: 1. Spisovatelem snadno a rychle, který líčí vývoj literárního adepta od prvních slohových projevů ve škole až po pubertální erotiku; 2. Básníci o jaru, což je parodická antologie básní s touto tematikou od žákovské poezie 14. stol. až do 2. svět. války; 3. Od povídky k eseji, kde je námětem zpracování popěvku "Šel dráteník po silnici,/ selka na něj volala,/ aby jí šel zadrátovat/ hrnec s dvouma uchama" v podobě poučné povídky pro mládež, dívčího románku, románu pro ženy, kovbojky, detektivky, překladu klasického i moderního a tří úvah: historické, právní a estetické. Nejrozsáhlejší je 4. oddíl Vzorný román, který pod názvem A srdce jejich vzkvetla nakonec šesti (6) květy přináší parodii konvenčního románu koncipovanou tak, jak by jeho jednotlivé kapitoly napsalo 18 českých prozaiků a básníků od K. H. MÁCHY až po ESKYMO WELZLA, V. NEFFA, Q. M. VYSKOČILA, B. ZAHRADNÍKA BRODSKÉHO. 5. oddíl Drama je vyplněn obdobným zpracováním Hry o svaté Dorotě ve stylu K. ČAPKA, J. HILBERTA, F. ŠRÁMKA, J. WOLKRA aj. 6. oddíl obsahuje pouze vesele útočný Rozhovor s kterýmkoli slavným spisovatelem, zesměšňující tlachavého žurnalistu, který vše za spisovatele odpoví sám.... celý text

Přidat komentář

KorovaLtd.
20.03.2023 4 z 5

Humorné čtení z babiččiny knihovny, které si bere na paškál klasiky české literatury (např. Čapka).

jungwirth5318
11.10.2021 5 z 5

Kniha literárních parodií, kterou si doopravdy užije ten, kdo se orientuje nejen v parodovaných žánrech, ale především v parodovaných autorech. Což, přiznejme si, je u Lacinovy knihy trochu problém, neboť mnozí autoři, kteří byli v době prvních vydání jeho Čtení o psaní známí, jsou dnes často běžnou čtenářskou veřejností pohříchu zapomenutí. Třeba M. B. Böhnel, Servác Heller, Jiří Karásek ze Lvovic nebo Quido Maria Vyskočil... Ale jinak jsem si ji užil!


Vidlička
26.12.2019 4 z 5

To se holt pozná talent a inteligence:

12 let

Dříve jsem fandíval pro Spartu,
její jsem jméno měl vždy na rtu,
za každičkého počasí
chodil jsem na její zápasy.

Sedl jsem si vždycky až k lajně,
bych videl, jak bude hrát Braine,
a když on na branku střílel,
tehdy jsem radostí šílel.

Ach, co jsi to, Sparto, dělala,
že jsi mé naděje zklamala?
Dnes fandím výhradně Slavii,
mám radost, když Spartě nabijí.

Aktuální i dnes!!! :-DDDDDDDD

SSTknihy
01.09.2018 4 z 5

Více než sedmdesát let stará kniha, která i dnes strčí mnohé kurzy tvůrčího psaní do kapsy. Osobně mám nejraději parodie na různé literární žánry, vycházející z jednoho tématu nebo rozhovor užvaněného a sebestředného novináře, který si během dialogu vlastně vystačí úplně sám.

woodward
17.10.2015 5 z 5

NEJRADĚJI MÁM NA SVĚTĚ PANÍ UČITELKU.
ŽE ABY ZE MNE NEBYL BLBEC.
K tomu není co dodat!

Štítky knihy

parodie

Autorovy další knížky

Václav Lacina
česká, 1906 - 1993
1957  79%Básnický almanach 1956
1949  57%Žeň českého humoru
1949  80%Čtení o psaní
1958  50%Snobi táhnou
1945  100%Plechový cirkus

Kniha Čtení o psaní je v

Přečtených22x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených3x
Knihotéce46x
Chystám se číst11x
Chci si koupit3x
dalších seznamech1x