Čtenářský klub Jane Austenové

Čtenářský klub Jane Austenové https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/314304/mid_ctenarsky-klub-jane-austenove-yTa-314304.jpg 3 56 16

Jocelyn zbožňuje dohazování, ridgebacky, svou kamarádku Sylvii a romány Jane Austenové. Aby Sylvii, která se právě rozvádí, potěšila, rozhodne se založit čtenářský klub Jane Austenové a pozve do něj ještě Prudie, Bernadette, Allegru a Grigga. Během šesti měsíců se společně scházejí nad šesti romány slavné autorky. Jejich posezení však otvírají nejen literární příběhy, otázky a zápletky.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Plus
Originální název:

The Jane Austen Book Club , 2004


více info...

Přidat komentář

JointlieKat94
25.01.2024 3 z 5

Ani nevím, proč jsem po ní šáhla, ale čekala už tak dlouho, že si to asi zasloužila.

No, už od začátku se mi do ní ani moc nechtělo, ale měla jsem volnej den a tak jsem to překousla.. měla jsem trošku zmatek v lidech, po několika stranách jsem si ale zvykla a rozlišovala.

Máme tu čtenářský klub, který má každý měsíc probírat jednu knihu Jane Austenové, vždy u jednoho člena klubu doma. Takže vlastně probíráme knihu a do toho se dozvídáme spoustu věcí z minulosti a vlastně i přítomnosti toho člověka. Nebyl to tak špatný nápad, ale zas né asi úplně nejlepší.

A vůbec, kdo tuhle knihu vypráví? Celou dobu mi to vrtalo hlavou!

Líbily se mi vypsané recenze na konci knihy.

stejsdan
03.11.2023 2 z 5

Tahle knížka mi vůbec nesedla. Potřebovala jsem nějakou knihu se žlutým obalem kvůli ČV a tak se mi dostala do ruky.
Je pravda, že Jane Austinová zrovna není můj šálek kávy, ale to určitě nehrálo žádnou roli při hodnocení téhle nudné knížky plné příběhů, kde se skáče z jednoho příběhu do druhého. Celkově na mě knížka působila nesourodým dojmem.


uminaa
08.07.2023 4 z 5

Ak niekto očakáva, že Jane Austenová hrá v tejto knihe prim, tak by mal vedieť, že to tak nebude.
Je to príbeh o ľuďoch a ich živote. O literatúre, ktorá je súčasťou čitateľa. O tom, že si každý žijeme svoj život, že máme svoje problémy, spomienky, povahy... ale aj napriek tomu nás niečo spája - láska ku knihám, láska k literatúre. V tejto knihe nezáleží na tom, čo, resp. akého autora členovia klubu čítajú (myslím, že bolo ešte niekde na začiatku spomenuté, že vzhľadom na všetky okolnosti mohli čítať radšej Jacka Londona - už tam akoby autorka poukazovala na to, aby sme knihu nebrali ako príbeh o Austenovej), ale ich pohľad na dielo. Ako sa z tej istej knihy stane šesť rôznych príbehov, pretože každý čitateľ svojou povahou, svojím vnímaním, chápaním zmení dej.
Spôsob, akým je kniha písaná zo mňa urobila ďalšieho člena čitateľského klubu a to sa mi páčilo :)
Film sa mi tiež páčil. S knihou sa krásne dopĺňajú.

pet17
22.09.2020 3 z 5

Bohužel musím říct, že se mi film líbil více. Od autorky se mi ostatní knížky líbí, zvlášť "větev", a film je můj oblíbený, takže jsem se na knížku těšila a byla jsme z toho trochu zklmaná.

Taj-ka
31.05.2020 3 z 5

Mám trochu rozporuplné pocity. O Austenové to moc není, jestli něco, tak mi to o ní spíš snížilo mínění (jakože je to autorka pro slepice, které nechtějí slyšet o ničem jiném). Ale některé části osobních příběhů mě hodně oslovily a přišly mi propracované.

KateTheBlogger
04.03.2020 4 z 5

Hned na začátku se musím přiznat, že jsem nikdy od Jane Austenové nic nepřečetla. Knížku jsem objevila náhodou v knihovně, zalíbila se mi podle obalu a velmi rychle jsem se do ní začetla. Postavy jsou sympatické, nejvíce mě bavily historky z jejich životů a hlubší poznávání jednotlivých charakterů.

MayaBu
10.11.2019 3 z 5

Náhodně objevená kniha z knihovny, která byla příjemným čtením o životech lidí, kteří tak nějak mimochodem čtou díla Jane Austenové. Tematika jednotlivých děl Austenové se ale v ději alespoň do nějaké míry objevila také, bavily mě diskuze, které čtenářský klub vedl, takže jsem ve výsledku spokojená.

Postavy relativně sympatické, byť se mi některé dlouho pletly, a "doplňkový materiál" na konci knihy (reálné recenze na dílo Austenové z různých časových období, ohlasy její vlastní rodiny...) byl luxusní. Za mě rozhodně lepší než První dojmy, které jsou v podstatě taky knihou určenou milovníkům díla slečny Austenové.

Vzhledem k absolutní náhodě, která mě vedla k přečtení této knihy jsem samozřejmě ani netušila, že je zfilmovaná. I na film se tedy těším.

Kamiliana
21.02.2019 2 z 5

Kamarádky různého věku se scházejí, aby debatovaly o knihách Jane Auten. Film je úžasný a diváka pohltí, bohužel kniha tímto kouzlem nedisponuje.

Alma5
02.01.2019 4 z 5

Čekala jsem romantiku, ale bylo spíše ze života, o méně dokonalých láskách obyčejných lidí.

michaela2338
03.09.2018 4 z 5

Miluji Austenovou, ale nejsem fanatik. Takže mě potěší cokoliv, co se jejích děl týká, i kdyby to nedosahovalo jejích kvalit. Čtenářský klub jsem viděla před lety coby film a literární předloha samozřejmě vede. Líbí se mi, jak se v chápání děl i postav odráží životní zkušenost jednotlivých čtenářů. Potěšily mě skutečné literární kritiky, které byly napsány na adresu samotné Austenové.

MíšaS.
01.08.2018 1 z 5

Kniha mě velmi zklamala. Z Jane Austen tam bylo pár citátů a nějaké rádoby moudra od členek klubu. Jediná sympatická postava byl Grigg.

SBH
20.10.2017 1 z 5

Knihu jsem přečetla, protože se mi líbil film (Lásky podle předlohy) a miluji Jane Austenovou. U prologu jsem se královsky bavila (4 stránky). Bohužel následovala pekelná nuda až do konce. Mistři pera dokážou sestavit skvělou knihu z citátů a vzájemně nezávislých historek (Z. Jirotka), ale paní Fowlerové se to vůbec nepodařilo. Necítila jsem spřízněnost jednotlivých postav, ani děje s knihami Austenové. Nějaké láskyplné vzplanutí jsem vůbec nezaregistrovala.
Další věc, která mi připadala nepříjemná, byl způsob vyprávění podivnou "wir-formou" - některé kapitoly vyprávěl tajuplný vypravěč 1. osobou množného čísla (my), ale ani jeden člen klubu nehovořil za sebe. Jako kdyby se mezi hrdiny přimíchal nějaký duch.
Příběh bez spádu, bez napětí, bez vtipu, charaktery nezajímavé a nesympatické. V důsledku je mi záhadou, jak bylo možné podle takové knihy natočit pěkný film.

Meggie1
18.05.2017 4 z 5

Pro milovníky Jane Austenové, mezi které se rozhodně počítám, je to moc pěkné a milé čtení o tom, že osudy a povahy lidí se vlastně vůbec nemění a že dnes prožíváme stejné příběhy, jaké ve svých knihách popisuje Jane. Určitě by z nás měla radost a měla by rozhodně co psát i dneska. Anebo že by mezi námi někde byla a psala? Kdo by to tak asi mohl být? :-)

bookcase
12.03.2017 3 z 5

Asi jsem čekala něco jiného, taky se mi to zdálo takové zmatené, vlastně jsem nevěděla, kdo to vůbec vypráví.

piquillio
21.01.2017 4 z 5

Příjemné čtení o čtení, vyprávění o životech fiktivních postav, které si vyprávějí fiktivní postavy. Příjemná rámcová novela.
Dostal jsem co jsem nečekal, ale možná to bylo o to lepší.

Kiisaki
27.11.2016 3 z 5

Šest děl, šest členů klubu, šest hlavních kapitol a spousta vcelku roztříštěných vyprávění, historek, událostí, příběhů... Celé to na mě působilo trochu prapodivně a neuspořádaně. Dost volný děj byl protkán spoustou nikam nesměřujících odboček a citátů, které byly ovšem poměrně irelevantní a nijak zvlášť zajímavé. Často jsem také nechápala, o co postavám vlastně jde, proč na některé nevinné poznámky reagují tak podrážděně, co míní svým hodnocením Austenové... Samotní členové klubu byli docela zajímaví, ale jejich potenciál nebyl plně využit.
Některé pasáže byly opravdu zajímavé a bavily mě, jindy mě kniha docela nudila. Celkově bych řekla, že čtení této knihy sice nebylo ztrátou času, ale zase mě to ani nijak neuchvátilo a nic mi to nedalo.

Štítky knihy

americká literatura o knihách Jane Austen

Autorovy další knížky

Karen Joy Fowler
americká, 1950
2015  73%Všichni jsme z toho úplně na větvi
2017  58%Černé sklo
2016  56%Čtenářský klub Jane Austenové

Kniha Čtenářský klub Jane Austenové je v

Právě čtených1x
Přečtených75x
Čtenářské výzvě14x
Doporučených2x
Knihotéce58x
Chystám se číst51x
Chci si koupit7x
dalších seznamech1x