Črty

Črty https://www.databazeknih.cz/img/books/62_/62519/bmid_crty-Abz-62519.jpg 3 3 2

Luigi1
Luigi1
05.08.2023 4 z 5

Dickensovy povídky se opět daly číst

Kozel
Kozel
28.02.2019 4 z 5

Jelikož se můžu považovat za Dickensiana, nemohu jinak než tuhle útlou knížečku nazvat jinak než krásným sešitkem obsahujícím čtyři příjemné povídky Dickensovy.

V té první Charlie čtenáře provede nočním životem londýnských ulic. Protože autor živé popisy uměl, není tomu jinak ani v tomto případě, kdy plynulost nezávislých dějů fascinuje. Křtiny jsou docela milou groteskou svištící a houpající čtenářem jako omnibus, který natřásá a hází Dumpsem v londýnských ulicích na cestě za povinnostmi kmotra. První polovina sešitku je však jen kolo na rozehřátí, protože pro mě je ta následující půle o stupeň lepší. Gotický Černý závoj mne už zaujal v jiné sbírce a patří mezi moje nejoblíbenější Dickensovy povídky vůbec. Je temná, zábavná, poučující a nutí silně k zamyšlení nad lidskou spravedlností. A nakonec je tu vytříbená groteska na téma domácích divadel ironizující tyhle radovánky vyšších vrstev okořeněné ještě láskou Dickense k dobrovolnickému divadlu. Austenová stejnou tématiku roztáhla na větším prostoru v Mansfieldském panství, ale Charliemu stačilo stránek pár a pořádně se do toho opřít.

Hezký sešitek. Co mne však trochu mrzí, je skutečnost, že sešitek se jmenuje Črty stejně jako originál. Leč v českém překladu jsou pouze ony 4 povídky, přičemž původní soubor Sketches by "Boz" jich obsahuje 56. A tak nezbývá než nadále pokračovat v pomalém sbírání jednotlivých plodů, kterými tenhle autor potěšil nejednoho čtenáře napříč generacemi i zeměmi.