Cromwell Stone

Cromwell Stone https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/362189/bmid_cromwell-stone-wyg-362189.jpg 4 46 13

Při jedné lodní plavbě byl ukraden záhadný klíč neznámého původu. Jeden z cestujících, Cromwell Stone, posléze zjistí, že všechny, kdo na palubě byli, kdosi systematicky likviduje. Tak začíná neuvěřitelné pátrání, jehož cílem je nejen najít zloděje, ale také zjistit, co je onen podivný předmět zač... Trilogie Cromwell Stone je jedním z mistrovských děl Andrease, komiksového tvůrce narozeného v Německu, který ale tvoří většinou ve Francii a již dlouho žije v Bretani. Andreas Andreas, celým jménem Andreas Martens, se narodil 3. ledna ve východoněmeckém Weissenfelsu. Studoval výtvarné umění nejprve v Düsseldorfu, ale mezi lety 1973 a 1976 pak v Belgii. Poté začal spolupracovat s časopisy, hlavně Le Journal de Tintin a A Suivre. Nějakou dobu žil v Paříži, ale nyní je doma v Bretani. Proslul experimentálností, precizností a rozmáchlostí příběhů a ság, jež ve svých komiksových románech buduje a splétá. Kromě působivé lovecraftovské trilogie Cromwell Stone patří mezi jeho nejznámější díla série Rork, Cyrrus nebo Capricorne; účastnil se také na tvorbě megasérie Donžon.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Horory , Komiksy

Vydáno: , Argo
Originální název:

Cromwell Stone , 1986


více info...

Přidat komentář

Morbidus
20.03.2023 4 z 5

Po delší době fajn komiks v souborném vydání, který náladou lehce připomene dílo H.P. Lovecrafta, které ovšem k porozumění tomuto příběhu není třeba znát. Kniha si od počátku buduje své vlastní universum, ke kterému netřeba nic jiného, než komiks samotný. To samozřejmě klade vyšší nároky na dnešního čtenáře, který je nucen k porozumění příběhu zapojit vlastní myšlení. A jelikož mně tyhle hlubší věci sedí, jsem relativně spokojen.
Co mě ihned zaujalo, je specificky detailní kresba - jakmile jsem jí po pár stranách uvyknul, získala pro mě své kouzlo; některé výjevy měly atmosféru jako vystřiženou z děl Davida Lynche. Co už potěšilo méně, bylo občasné řazení panelů, které mě někdy mátlo (zejména v akčnějších částech) a jindy vše naopak zpřehlednilo (ve statičtějších částech). Naneštěstí mi připadá, že v každé ze tří částí vyprávění některá složka zaostává (kresba, charaktery či sám příběh). Nakonec, ačkoli si troufám tvrdit, že jsem pointu pochopil, ne se všemi závěry jsem v souladu - přesto šlo o obohacující zážitek. Děkuji.
(Doporučuji čtenářům, kteří mají rádi nejednoznačné a promyšlené příběhy.)

adevr
27.04.2022 4 z 5

Prostě... ani nevím příliš o čem to bylo, ale kouká se na to moc hezky.


gaspoda
17.07.2021 4 z 5

rozjezd dost krkolomnej nějak sem to nepobíral těžko se orientoval i v kresbě zmatena je tam toho hodně na prohlížení ale čím víc stran máte za sebou tak se to nějak pročištuje a závěr byl kolosální. Zejména řazení panelů se mi líbílo.

tomexx
13.06.2020 2 z 5

Kresba krásna, detailne úchvatná. Dejovo to chce byť tak trochu zo sveta H.P. Lovecrafta, ale strašne to škrípe. Preskakovanie časovej súslednosti, strihy, odskoky - vyslovene ma to rušilo a absolútne to zabilo gradáciu deja, ktorá je fakt dôležitá, keď už autor chce ísť v Lovecraftových šľapajách...

NiNo
26.05.2020 3 z 5

Kresba fascinující. Příběh už tak moc ne...

svarnyp
18.05.2020 2 z 5

Lovecraftovský příběh se skvělou kresbou. Osobně mi však přišlo, že rozložení panelů někdy škodí porozumění děje a že v příběh osvětluje věci, které by měly naopak zůstat skryté, zatímco rozuzlení a poznání ponechává bez vysvětlení.

Knišíl
27.12.2019 3 z 5

Nějak mi prostě nesedí tyhle lovecraftovské variace. Zobrazit nezobrazitelné, protože metafyzické, je vlastně paradoxem a využití surrealistických motivů mi poté zbytečně motá hlavu a to pro celkem banální příběh. Toto k příběhu a mému názoru na pokusy vykreslit či popsat něco, co je nad člověkem, vždy to musí přece končit v paradoxu, že pokud je to zobrazitelné, pak je to také fyzické či nějakým způsobem smyslově či rozumově vnímatelné, ale pak to není nadlidské. Výtvarná stránka napodobující dřevo či ocelorytiny uchvacující, ale právě z výše zmíněného často velmi složité hraním si s perspektivou, dělením scény či prostým pokusem o šokující výjev. Asi nic pro mě, ale kdo má rád například Lairda Barrona doporučuji.

azzies
17.12.2019 3 z 5

Začínám tušit, že příběhy HPL nebudou pro mě.
Zpočátku jsem byl nadšený kresbou, která je opravdu velmi propracovaná, nápaditá a plná detailů. Rozložení panelů už je o něco horší, někdy je mnoho svislých (nebo naopak horizontálních) panelů u sebe, takže není ani moc poznat, co vlastně obsahují.
Děj jako takový není komplikovaný, ale pro čtenáře neorientujicího se v HPL je prostě nesrozumitelný. Skoky v příběhu se střídají s jinými nesrovnalostmi, které jsou možná někde dál vysvětleny, možná je třeba znát knižní předlohu, těžko soudit.

trudoš
14.07.2019 4 z 5

Vizuálně ohromující, dějově poněkud zmatené. Ale to říkám jako člověk, který tenhle druh metafyzických zápletek moc nezvládá. Co však autorovi musím přiznat, je fantastický cit pro vyprávění formou obrázků beze slov, včetně několika dosti komplikovaných situací. Přitom se v tom člověk neztrácí a pořád má pocit, že všechno dává dokonalý smysl, přestože nedává. Andreas je až precizně přehledný, díky čemuž perfektně funguje lovecraftovský motiv nemilosrdného vesmíru plného bytostí, jež svou existencí přesahují historii naší planety. Zároveň oceňuji různorodost jednotlivých částí, kdy co kapitola, to zcela samostatný příběh, propojený s tím předchozím jen dílčími motivy. V případě Návratu Cromwella Stona je docela legrace půlku vyprávění přemýšlet, kam se to člověka dostal tentokrát.
Jak už jsem na začátku zmiňoval, výtvarná stránka nemá obdoby a to nejen kvůli famózním hrátkám se světlem, ale i díky kompozici. Umělcova úchylnost pro detail pak dokonale vyniká na nádherných dvoustranách.

puml
21.05.2018 4 z 5

Vizuálně opulentní, ale ten děj... Nevím, ztrácel jsem se v tom jako ve snu nebo spíš noční můře. Asi to byl i záměr autora navodit takovou lehce dekadentní snovou atmosféru. Jednotlivá políčka i celé stránky jsou ovšem mistrovskou ukázkou v komiksové kompozici. Forma, zdá se mi, ale v tomto případě značně převyšuje poměrně nezáživný a překombinovaný obsah.

jarynek
21.03.2018 5 z 5

Krásná černobílá kresba, která o to více vynikne na větším formátu. U mnoha obrázku jsem se zastavil a detailně si je prohlížel, zvláště pak u těch celo- či dvoustránkových. Nezanedbatelnou roli v celkovém vyznění kreseb a atmosféře příběhu pak hraje kompozice stran, kde autor opravdu nešetřil invencí. Kompozice stran je jedna z nejlepších, z níž jsem se u komiksu setkal. Samotnému příběhu pak nechybí mnohdy stísněná atmosféra a napětí střídající se se snovými výjevy. Rámec děje by snad nebylo obtížné odvyprávět, ale v detailu bych si tak jist nebyl a určitě by kniha stála za opětovné přečtení. Kresba a provedení knihy za 5*, příběh za 4*.

FireOfFilth
16.01.2018 4 z 5

Komiks ze světa, při kterém lovecraftímu milovníkovi srdce zaplesá. Příběh nás zavede do pochmurného světa, ve kterém by se dala atmosféra jenom krájet. Dozvíme se o jakési mimozemské entitě, která skončila nechtěně na planetě Zemi. Četba tohoto komiksu bohužel není pro všechny, je poměrně obtížná.
Kresba je naprosto úžasná plná stínů. Nejvíc mě bavili panely vyobrazující krajiny. Ke konci knihy nalezneme jeden velký obraz přes obě stránky, dechberoucí záležitost.

Pro milovníky HPL a jiných divných příběhů vřele doporučuji.

Norri
20.12.2017

Tenhle komiks jsem si kdysi koupil v Polsku kvůli kresbě a jsem hrozně rád, že vyšel i česky. Andreasův svět pruhů a čar je fascinující. Andreas do něj dokázal vkreslit příběh, který vaši hlavu jen tak neopustí. Neustále se budete vracet k některým situacím a budete přemýšlet, zda jste všechno pochopili správně a jestli vám něco neuniklo. Budete se vracet k obrázkům, abyste v nich našli nové detaily a souvislosti. Budete si pamatovat strach, který jste cítili, když jste s hrdinou prchali potemnělou ulicí. Některé skoky ve vyprávění jsou matoucí, ale myslím si, že to prospívá celkové atmosféře.

Štítky knihy

komiksy lovecraftovský horor

Autorovy knížky

Andreas Martens
německá, 1951
2017  73%Cromwell Stone

Kniha Cromwell Stone je v

Právě čtených1x
Přečtených52x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených2x
Knihotéce45x
Chystám se číst10x
Chci si koupit6x
dalších seznamech1x