Poslední z nevinných

Poslední z nevinných https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/242348/bmid_posledni-z-nevinnych-63bb3a618fbd0.png 5 106 23

Criminal série

< 2. díl >

(Dotisk r. 2022 s jinou obálkou). CRIMINAL, nejoceňovanější kriminální komiks jedenadvacátého století, stvořený Edem Bubakerem a Seanem Phillipsem, konečně vychází ve své druhé luxusní vázané knize. Vítěz několika Eisnerových i Harveyho cen, včetně té za Nejlepší novou sérii za rok 2007 a pěti pro Nejlepšího scenáristu. Druhá kniha obsahuje tři samostatné příběhy – Zlou noc, Hříšníky a přelomový díl Poslední z nevinných – v jednom balení spolu s mnoha bonusy, články, kresbami, které vám dají nahlédnout do zákulisí vzniku, a komiksy, které ještě nikdy nebyly otištěny. „Brubaker používá známé vztahy mezi svým osazenstvem k reflexi toho, jak nátěr nostalgie svým cartoonovým zjednodušením zastírá drsnou minulost.“ New York Times Každý příběh má svého zločince. Jenže v noiru to bývá tak, že ne vždy je jasné, kdo tím zločincem vlastně je… Jacob Kurtz, kreslíř a bývalý padělatel, muž, který byl kdysi obviněný z vraždy vlastní manželky, a vůbec člověk s problematickou minulostí, se stává zajatcem ve svém vlastním domě – i zajatcem svých vlastních nevysvětlitelných reakcí. Připadá si, jako by se po něm natahovala nejasná, snově průhledná chapadla jeho vlastních dávných činů – a teprve ve chvíli, kdy ho pevně omotají a utáhnou se, Jacob zjistí, jak moc jsou skutečná. Tracy Lawless, válečný veterán a armádní dezertér, se v minulém CRIMINALu dostal do střetu s šéfem místního podsvětí – a kupodivu se mu povedlo při tom nezemřít. Ale happy end se nekoná: Tracy je totiž nucen odpracovávat si u Sebastiana Hydea dluh svého bratra… a jelikož je rozený Lawless, tak dokonce i taková zdánlivě jednoduchá funkce nemyslícího zabijáka se pro něj postupně stane něčím, čím dokáže zkomplikovat život sobě i všem okolo. Riley Richards, rodák z malého městečka Brookview, jemuž se díky šikovnému sňatku podařilo vyšplhat po sociálním žebříku mezi bohaté a mocné, vypadá na první pohled jako typický americký slušňák, který dostal všechno, po čem toužil: krásnou ženu, postavení, peníze… Jenže už druhý pohled odhalí, že to s tou krásnou ženou a penězi není tak horké, jak se zdá – a pokud se dopustíme i třetího, ještě pronikavějšího pohledu a podaří se nám proniknout za Rileyho charismatickou fasádu, spatříme, že se za ní plazí věci, které se k typickému americkému slušňákovi nehodí. Ani trochu.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Komiksy

Vydáno: , BB art
Originální název:

Criminal: The Deluxe Edition, Volume 2 , 2007


více info...

Přidat komentář

Norri
24.01.2023 5 z 5

Příběhy Eda Brubakera jsou dokonalé. Jsou chytré, uvěřitelné a neskutečným způsobem vás chytnou a táhnou vás do svého velkého finále. Jsou plné překvapení a nečekaných zvratů, takže si ani náhodou nemůžete být jistí tím, jak to dopadne. A že to jsou kolikrát drsné překvápka! Protagonisty prvních dvou příběhů už známe z první knihy. Ve třetím příběhu, který dal knize jméno, je hlavní hrdina nový. Ten příběh je jiný než všechny předchozí. Nebudu říkat jak, to bych vám zkazil překvapení. Snad jenom tolik, že není jiný jenom příběhově, ale částečně také výtvarně. Sean Philips prokládá svou standardně skvělou kresbu jinou, úplně odlišnou, kresbou, aby rozlišil přítomnost od vzpomínek. Je to osvěžující prvek, který se mi tu opravdu líbí, ale vice ho radši v dalších povídkách mít nemusím.

Bonusy jsou opět velmi obsáhlé a plné úžasných Philipsových obálek a ilustrací, komiksových drobků a Brubakerových textů.

FirstDaw8ID
12.11.2022 5 z 5

(SPOILER) Jednoduše můžu říct, že se mi druhé souhrnné vydání líbilo ještě víc, než to první! Jednotlivé příběhy hodnotím takto:

Zlá noc (5/5) - Jacob, kreslíř Franka Kafky z předchozího svazku, zde dostává svůj samostatný příběh, který se zdá ze začátku celkem přímočarý a s každým listem se noří do čím dál většího průšvihu. Pak se ale dostane na scénu jiný úhel pohledu, od jiné postavy a začne být jasné, že je to mnohem zapeklitější věc, než se zprvu zdálo. A když přijde na řadu třetí úhel pohledu...no zkrátka nic není tak jak se může na první pohled zdát, kromě faktu, že spánek je opravdu důležitá věc.

Hříšníci (4/5) - Tracy Lawless je zpět a s ním i spousta vražd a násilí. Trochu mě zaskočilo, když se identita vrahů odhalila vcelku brzy, říkal jsem si, že tím zmizí určitá dávka napětí. Pak se ale ukázalo, že to mělo své odůvodnění. Celkově je tah na branku příběhu rozvláčnější a utahanější, než třeba předchozí Zlá noc, přesto je však příběh zakončen logicky a trefně.

Poslední z nevinných (5/5) - Brutální tečka na závěr. Respektive nic tak malého jako tečka, ale neskutečně velký a mrazivý bod celé knihy. Rozhodně se hodně odlišuje od všech předchozích příběhů v sérii, ať už provedením (barevně výrazné flashbacky do bezstarostného dětství) tak zobrazení násilí a zákeřnosti úplně jiným způsobem, než jsme zde doposud viděli. Riley je hlavní postavou příběhu, u níž sice chápeme motivace, sledujeme to, jak dokáže získat to, co si umanul, ale jakým nevybíravým a chladným přístupem to dokáže, to se čte a představuje nelehko. Nejprve jsem se ale musel pousmát, když jsem slyšel zaznít plán: "Musím zabít svou ženu." Ale když začal Riley svůj plán rozplétat a když se následně se zmocnil složky případu sériového vraha, věděl jsem, kam to míří a že to začne být hodně zvrácené. Tenhle příběh ve mně ještě nějakou dobu zůstane.

21st Century Noir (4/5) - Noir v současnosti aneb jak bolestivé může být prozření.


Anakonda1969
18.09.2022 5 z 5

Jo, tohle já můžu. Mám pro takové komiksy velkou slabost. A i když cena byla na můj příjem docela vysoká, neodolala jsem. A dobře jsem udělala. Tyhle čtyři povídky jsou vcelku lepší než ty v prvním omnibusu. Ano, já vím, první je první, ale tohle jelepší. Nejlepší povídka je ta, podle které se jmenuje celý svazek. Asi nejsmutnější bych označila Hříšníky.

Recidivista
25.07.2022 5 z 5

Podobne ako v prvej časti, aj tento zväzok obsahuje 3 samostatné príbehy, poďme si ich rovno rozobrať:

Zlá noc (8/10) - na prvý pohľad je scenár premakaný a uveriteľný, no pri spätnom listovaní začnú tu a tam na povrch vychádzať určité pochybnosti. Ako keď zjete vynikajúci hamburger, no potom vás prepadnú výčitky z nedravého stravovania a pokazíte si tým celý gastro zážitok. Navyše záver ma vyslovene sklamal.

Hříšníci (9,5/10) - priamočiary dej s rýchlym tempom, akcia strieda akciu, takže je tu minimum hluchých miest. Tak ako v prvej knihe, aj pokračovanie príbehu Tracyho Lawlesa je vynikajúco spracované, neviem, asi mám na neho slabosť.

Poslední z nevinných (10/10) – v kategórií príbehov „Ako naplánovať dokonalý zločin a urobiť pri tom školácku chybu“ zatiaľ najlepšie, čo som čítal. Potešilo aj zaujímavé spracovanie flashbackov so zámerným kontrastom v kresbe, ktorý zvýrazňoval bezstarostnosť detstva. Brubaker sám v úvode predznamenáva, že toto je Magnum opus celej série a ja mu dávam za pravdu.

Ako celok ešte o trochu lepšie ako prvá kniha.

9,5/10

Hadati
22.04.2022 4 z 5

Komiks má tři hlavní příběhy. U prvního jsem měl dost potíže ztotožnit se s hlavním hrdinou, cítit k němu víc, než jen drobnou lítost. Sympatie tam určitě nebyly, i když se jedná o dost tragickou postavu. Ale rozumím tomu, že autor se dokázal s touto postavou ztotožnit, jestliže procházel těžkým životním obdobím.

Druhý příběh se mi líbil nejvíc. Hlavní hrdina mi dost připomínal Marva ze Sin City, i když na rozdíl od něj nepostrádal inteligenci, nebyl jen bouchač. V tomhle příběhu jsem vůbec viděl spoustu podobností se Sin City. Jen se jednalo o realističtější prostředí. Morálka hlavní postavy mi pak také dost seděla, že přestože pracuje pro gangstery, má hranici, za kterou odmítá jít i za cenu svého života.

GoodGames
17.02.2022 5 z 5

Som ohúrený. Nestáva sa totiž často, aby bol druhý diel minimálne tak kvalitný ako ten prvý. Tu sa tá vysoko nastavená latka podarila dosiahnuť a v niektorých okamihoch aj prekonať. Criminal 2: Poslední z nevinných je prvotriedna scenáristická kvalita, je to napínavé, drsné a premyslené do najmenších detailov. Silné postavy a ešte silnejšie dialógy. Realistická kresba Seana Phillipsa k tomu perfektne sedí. Jeden z najlepších komiksov.

Ivan Kučera
11.02.2022 5 z 5

„A tam taky patřím, pomyslel si Tracy.“ Je to skôr 4,5*, ale neblbnime. Ed Brubaker jednotku stvoril, keď jeho otec ešte žil a dvojku, keď už tu nebol. Ja som recenziu na Fandom.sk písal, keď môj otec ešte žil a dvojku, keď už tu nebol. Svet je zvláštne miesto, čo povieš Ed? A aký je druhý Criminal? Hovorí sa, že dvakrát do tej istej rieky nevstúpiš. Tiež sa ale vraví výnimka potvrdzuje pravidlo. Criminal 2 to dokázal. Je rovnako dobrý, ako jednotka. Nemá zmysel hrať sa na niečo. Nie je lepší. Nie je horší. Je na rovnakej, špičkovej úrovni. Noir nie je moja srdcovka, ale dobrý príbeh s vynikajúcimi postavami, nečakanými twistami a výbornými dialógmi je dobrý príbeh s vynikajúcimi postavami, nečakanými twistami a výbornými dialógmi. Technické prevedie je (ako ostatne sľubuje BB/art) deluxe. Čaká vás cca 80 strán (!) bonusov, medzi ktorými nájdete eseje, obálky, proces vzniku alebo komiksový trailer. K tomu ako krv červená záložka, fajnový biely obal s vyrazeným názvom a naopak farebný prebal, ktorý možno nesadne každému, ale mne sa páčil. Jednotka bola samozrejme perfektná, ale na dvojke sa mi páčilo, že je „osobnejšia“. Preč sú prepady bánk a prestrelky s policajtami. Je tu „len“ normálny chlap pátrajúci po vrahovi alebo chlapík z mäsa a kostí terorizovaný psychopatom vo svojom vlastnom dome.

Terva
09.12.2021 4 z 5

Bože,
jak já tohle
zasraný město
nenávidím.
(Poslední z nevinných)

Každý příběh má svého zločince. Jenže v noiru to bývá tak, že ne vždy je jasné, kdo tím zločincem je. I zde, v tomto příběhu, respektive v těchto čtyřech příbězích, tomu není jinak. V této luxusně vázané knize najdeme tři samostatné příběhy. „Zlou noc“, „Hříšníci“, „Poslední z nevinných“ a bonusový příběh. Navíc je kniha obohacena o mnoho bonusů, jako jsou speciální kresby, alternativní obálky a další materiály. V bonusech je vložená jedna krátká povídka z antologie NOIR. Komentáře k samostatným povídkám najdete v sekci „části díla“ u této knihy, nebo zde:

https://www.databazeknih.cz/komentare-povidky/terva-87261

Citát: Zvedni to, vím, že jsi doma. Ty jsi vždycky doma. (Zlá noc)

Trochu si musím postěžovat na úvod, na předmluvu k této knize, kterou napsal Ed Brubaker. Na to jak ostré a tvrdé příběhy, plné krve a násilí píše, je sám deprimován rakovinou svého otce. Člověk, respektive čtenář, se pak musí ptát: „Pokud by nebyl indisponován svým umírajícím otcem, dokázal by to napsat líp?“ Já si osobně myslím, že dokázal, že se jen bál přitvrdit, díky situaci kolem otce.

Citát: Tlumiče sice výstřely zas tak účinně netlumí, ale v restauračním halasu to stačilo. (Hříšníci)

Už například příběh první, nazvaný „Zlá noc“, má své chyby. Obsahově to trochu kulhá, stejně jako hlavní hrdina. A abych byl upřímný, ani kresba mě moc nešla. Má v sobě sice noir, ale měla by být temnější.
Pokud si pamatuje předešlé příběhy, spojovalo je jedno území. Jednalo se o bar Pod zemi. Tam se potkávají postavy ze všech třech příběhů. V této knize je to bistro U masařky. Spojeni mezi třemi novými příběhy. V příběhu „Hříšníci“ tam zavítá i náš starý známí Tracy Lawless. Hříšníci jsou napínavější a krvavější než „Zlá noc“.

Citát: Ten zasranej pohřeb jsem platil já. (Poslední z nevinných)

Poslední povídka „Poslední z nevinných“ je opět silně ovlivněna situací kolem spisovatelova otce (viz: Předmluva). Je jasné, že je ovilvňovám situací a zcela se nesoustředí na děj v příbězích. Je to škoda a mám pocit, ne jsem si jist, že první omnibus byl mnohem lepší. Tady to strádá, je to nevěrohodné a moc „měkké“. Pro špatné obsahy ve všech povídkách (hlavně té první: Zlá noc) a nepříliš přesvědčivou kresbu jsem se rozhodl jen pro čtyři hvězdy.

Citát: Když s nima šuká, ráda se jim dívá do očí.... ( 21st Century Noir)

RaptoR
11.11.2021 5 z 5

Jediné, co potřebujete o Brubakerovi vědět: JE TO BŮH! Jeho komiksy jsou prostě top. Drsné kriminálky, noir jak vyšitej, samá femme fatale a lidé, kteří se tím vším snaží projít s pokud možno co nejméně umazaným štítem. Tohle je nutnost, povinnost a modla!

3DD!3
22.03.2021 5 z 5

Velká paráda a do jisté míry i Brubakerova osobní zpověď. Tyhle komiksy jsou o racionalizací všeho co většina lidí považuje za nenormální až psychopatické myšlení. Každá postava, která vypráví svůj příběh věří, že jedná podle svých nejlepších schopností, i když jsou si vědomi právě páchaných chyb, nedokázali uhnout svým osobnostním profilům. Nezáleží na tom jak moc chcete být někdo jiný, lepší. Pořád, ať se hnete kamkoliv, budete sebou. Se všemi chybami, které na sobě nesnášíte. Bohužel.

Dragonian
28.08.2020 5 z 5

Naprosto úžasný, dechberoucí komiks. Skvěle vystavěné příběhy s nečekanými konci.

Bartys25
03.09.2019 5 z 5

Skvělý komiks. Výborně namalovaný a příběhy s dramatickou a nepředvídatelnou zápletkou.

FireOfFilth
17.05.2019 5 z 5

Druhá kniha Criminalu a další tři dechberoucí příběhy. Nejvíc se mi líbil ten třetí Poslední z nevinných, který byl opravdu promyšlený a propracovaný, pro někoho měl určo i nečekaný konec. A někdo si z něj i může vzít takový návod, jak uskutečnit určitou věc.
Celkově se mi na těchto příbězích líbí skvěle napsaní hrdinové. Každý je jiný a přesto mají mnoho společného. Působí opravdu skutečně a jejich pohnutky buď čtenáře naštvou nebo s nimi budou souhlasit.
Brubaker prostě umí dělat skvělé příběhy. Tuto knihu určitě doporučuji všem, kteří hledají nějaké zajímavé čtení plné zajímavých zápletek a zvratů.
Celkové hodnocení 100%

trudoš
14.03.2019 5 z 5

Lepší než první album, hlavně díky tomu, že už mi vyprávění nepřišlo tak nucené. Příběhy jsou sice chvílemi dějově průhledné, tedy ve smyslu jak se odvíjejí, nic jim to však neubírá na kráse skvěle propracovaného noiru, kde ne každý musí být právě světec, aby vám přesto přirostl k srdci. Hrdiny jsou obyčejní lidé s obyčejnými chybami, kteří se musejí vypořádat se situacemi, které by klidně mohly potkat i vás nebo mě. Vlastně se všichni denně mimoděk modlíme, aby nikdy nepotkaly. Jsou to historky z ulice, plné lží, drog a násilností, jaké dokážou nejednomu převrátit svět vzhůru nohama a zase zpět. Ed Brubaker se nesnaží podbízet životními moudrostmi a třeba hned první kapitola parádně rozemele každého, kdo kdy přišel o někoho z rodičů. Jednotlivé historky fungují především pro svou autentičnost, bez zbytečných řečí, kliček a rozborů. A opět oceňuji nenápadnou provázanost, kdy se většina postav nějak mihne v té které povídce, čímž tak nepřímo utvářejí pevný celek všem příběhům dohromady.

Disease
10.09.2018 5 z 5

Lepší než jednička, bez debaty. Zlá noc a Poslední z nevinných na hranici geniality, prostřední povídka je pěkné pokračování příběhu Tracy Lawlesse.

Khagrael
18.06.2018 5 z 5

prislo mi to jeste lepsi nez jednicka

puml
29.05.2018 5 z 5

Parádní noir nebo spíš neo-noir. Jen je škoda, že nejsou některé věci ponechány v náznaku. Zbytečně se některé věci vysvětlí a ztrácí tak svoje tajemno. Někdy až příliš okatě zapadají ta pomyslná kolečka do sebe a to ubírá na celkovém vyznění. Někdy se nechává Brubaker unést samotným příběhem, všemožnými leckdy překombinovanými zápletkami a jednání postav pak postrádá hlubší logiku. Ale i tak mě tenhle díl Criminalu přišel výborný. Nejlepší mi přišel závěrečný příběh Poslední z nevinných.

Po druhém čtení listopad 2022: o něco lepší než jednička a asi nejlepší neonoir komiks co tu vyšel. Kresba, příběh, barvy, vše naprosto skvostné. Žádné experimenty s vyprávěním, ale přitom to působí neskutečně originálně v tom, jak to jednak naplňuje požadavky žánru, ale přitom to tu žánrovou čistotu rozrušuje množstvím detailů i promyšlenou psychologií postav. Doporučuji.

Heisenberg
21.01.2018 5 z 5

Tohle jde komentovat jedním slovem: dokonalost. Jedna z nejlepších komiksových knih.

Mercatino
15.04.2017 5 z 5

Připadám si jako Alenka v říši divů. Žánr doposud mě zcela neznámý se pomalu ale jistě stává mou novou posedlostí, vášní. Tento komiks a tyto tři příběhy mě naprosto přesvědčili, že už není cesta zpět. Noir žánr je konečně to, co jsem dlouhou dobu hledal, to co jsem dlouhou dobu tušil, že mi v životě mezi knihami chybí. Mám pocit jakoby jsem začal nacházet sám sebe. Tak na mě knihy Eda Brubakera působí. Nejvíce mě rozebral příběh Tracyho Lawllese, který měl svůj příběh i v první knize. Do této doby jsem měl problém i s hudbou, když po mě někdo chtěl vědět co poslouchám, tak jsem odpovídal, že všechno(takže vlastně nic). No a zároveň s touto knihou jsem zjistil, že mi je velmi sympatický Jazz. Ta kniha mě posunula úplně do jiné sféry a jsem rád, že jsem měl tu čest ji číst. Je to jedna z nejlepších věcí co jsem kdy četl :)

encyklopedie
08.04.2017 5 z 5

....mám něco přes dva tisíce komiksů .....ale vybrat nejlepší není žádný problém ....jasně vévodí dva díly Criminálu...není co řešit.
Parádní příběh, parádní kresba, luxusní knihy......

Část díla

Autorovy další knížky

Ed Brubaker
americká, 1966
2013  91%Batman: Kameňák a další příběhy
2012  94%Každý je zločinec
2011  90%Captain America: Omnibus: Kniha první
2015  96%Poslední z nevinných
2020  91%Zatmívačka

Kniha Poslední z nevinných je v

Právě čtených3x
Přečtených114x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených14x
Knihotéce82x
Chystám se číst16x
Chci si koupit9x
dalších seznamech2x