Crimen

Crimen https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/50836/bmid_crimen-RF5-50836.jpg 4 6 3

Podtitul: Jarmareční historie. Děj svého poutavého historického románu umístil známý polský prozaik Józef Hen na počátek 17. století, kdy v Polsku panoval Zikmund III. Vasa. Tehdejší doba, plná politických zvratů a vojenských střetnutí, mu posloužila jako rámec pro vlastní dobrodružný příběh, jehož hlavní dějovou osu tvoří kriminální zápletka.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Crimen,Ludowa Spoldzielnia Wydawnicza


více info...

Přidat komentář

ludek.n
23.09.2022 4 z 5

Zchudlý šlechtic Tomáš Bludnický se po letech válčení a trudného věznění vrací do svého rodiště. Touží po klidu a odpočinku, ale není mu přáno: musí najít vraha svého otce a postarat se, aby viník spáchaný čin splatil životem. Józef Hen si pro svůj téměř detektivní příběh vybral nejenom historické kulisy z počátku 17. století, které zabydlil řadou postaviček snad ze všech společenských vrstev, vysokou šlechtou počínaje a zbídačelými nevolníky konče, ale přibližuje čtenářům atmosféru doby i použitím adekvátních výrazových prostředků a celkového ladění. Přestože se z jednotlivých řádků ven valí kvanta ryzí a bezprostřední syrovosti, překvapivě nechybí prostor pro romantiku a rozjímání. Tyto oázy klidu kupodivu ani v nejmenším nenarušují celkovou, vesměs dynamickou, linii, spíše naopak jí přidávají na atraktivnosti. Hen své hrdiny nerozmazluje, dává jim pocítit bič, nenávist i lásku, násilí se střídá s pohlazením, únava s vytržením, tápání a neznalost s porozuměním. Nic není černobílé, nic není fádní, nudné a nevýrazné. Crimen je poutavým čtením, které dokáže oslovit a zaujmout od začátku do konce.

strana1-100
01.03.2021 5 z 5

(SPOILER) Výborný historický román. Kdo se nenechá odradit počátečním přívalem neznámých termínů jako lisovčíci, ariáni, Marina carevna... a chybějící poznámkový aparát nahradí trochou pátrání na internetu, aby lehce pronikl do polských reálií začátku 17. století, kdo si po prvních stránkách neřekne, že ho kniha o bojích a náboženských hnutích nezajímá a přečte pár dalších stránek, aby zjistil, že o tom to opravdu není, užije si napínavý příběh mladého šlechtice Tomáše Bludnického, který se po osmi letech vrací domů, aby se dozvěděl, že jeho otec byl možná zavražděn. A třebaže v knize dojde nebo málem dojde k povícero úmrtím, jež bychom jednoznačně nazvali vraždou či pokusem o vraždu, a přesto se nad nimi nikdo příliš nepozastaví, právě smrt již půl roku pohřbeného otce Bludnického si zaslouží speciální pátrání a možná i spravedlivou odplatu. Ale nebojte se, děje se tam taky spousta jiných věcí. Tomáš se opravdu snaží, aby si za celou dobu příběhu skoro vůbec neodpočinul.


draka
20.08.2020 5 z 5

Historický dobrodružný román jsem přečetl se zaujetím, udržoval stálé napětí a dal nahlédnout do života tehdejší doby.

Autorovy další knížky

Józef Hen
polská, 1923
1981  83%Crimen
1973  63%Tvář hráče pokeru
1990  0%Já Michel de Montaigne
1965  0%Duben
1980  0%Jokohama

Kniha Crimen je v

Přečtených7x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce19x
Chystám se číst3x