Červená královna

Červená královna https://www.databazeknih.cz/img/books/65_/65096/bmid_cervena-kralovna-Gu0-65096.jpg 4 70 19

Margaret Beaufortová, dědička Lancasterů, se nevzdává víry, že její rod má nárok vládnout Anglii. Ačkoliv se ji bratranec Jindřich snaží odsunout na vedlější kolej sňatkem v odlehlém Walesu, nic nedokáže potlačit její ctižádost. Margaret se upíná k naději, že svého syna posadí na anglický trůn bez ohledu na cenu, jakou zaplatí ona i celá Anglie.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Pro ženy , Historické romány

Vydáno: , Alpress
Originální název:

The Red Queen , 2010


více info...

Přidat komentář

ZuzziŠ
23.01.2024 5 z 5

/co se týče přebalu knihy, tak česká verze má opravdu příšerný/

Děsí mě, že jsem sama v sobě občas tuto extrémně nesympatickou hlavní představitelku poznávala.
Kniha velmi dobrá. Opět.
Co oceňuji je, že vždy, když už příběh sklouzává k alternativnímu pojetí historie /za všechny vždycky můžou ženy a jejich mužové je poslouchají/, tak autorka najde rovnováhu ve vesmíru a já si můžu oddechnout - potřebujeme se navzájem. Souhlasím (jako by na tom záleželo) a můžu číst dál :-D

katka134
12.05.2023 5 z 5

Krásně napsaný román o ženě, jejíž přesvědčení a hlavně víra byla pevná jak skála.


petraj30
27.09.2021 4 z 5

Autorka má opravdu krásný styl psaní, a i když nad něčím obracím oči v sloup, je to proto, že mi ta doba přijde postavená na hlavu:-)
Hlavní hrdinka byla velice vytrvalá a ctižádostivá, samozřejmě i sobecká, ale dosáhla toho, po čem prahla.
Byla to z části fikce, ale takové příběhy musí být do jisté míry něčím přibarvené. Nicméně, mně se to líbilo a jsem ráda, že jsem se dozvěděla něco málo o nástupu Tudorovců na trůn.
Jak už jsem psala u minulého komentáře, škoda, že učební látky nejsou psány takovýmto stylem.

VendulaB
22.05.2021 5 z 5

Výborně napsaná kniha - historický román, popisující cestu Tudorovců k moci. Je zde krásně zachycen konflikt rodů dvou růží, kniha je neuvěřitelně čtivá. Všem ji vřele doporučuji. (Přidávám se k poznámce, že obal je naprosto strašný.)

Sonča2
24.04.2021 4 z 5

Kniha je velmi čtivá, autorka sama uvádí, že se jedná částečně o fikci, je třeba s tím počítat, že pravdu se nedozvíme. Předpokládám, že přeskočené roky jsou popsány v Bílé královně. Škoda, že není kniha doplněna rodokmenem a poznámkami, takhle jsem si sama musela dohledávat informace na Wiki. No a obal je strašný, podle obalu bych si tuto knihu nikdy nepůjčila.

lost.in.books
05.01.2021 5 z 5

Hodnocení: opět musím zmínit,že jsem se nejspíše zamilovala do historických románů,ani tento nebyl výjimkou . Strašně se mi líbí autorčin styl psaní -nádherný jazyk s nádechem vášně a romantiky. Moc jsem si oblíbila samotnou Margaret -člověk odhodlaný udělat vše pro svůj úspěch ,někdo ,kdo se jen tak nevzdá -celkově mám takovéto ambiciózní postavy moc ráda. Margaret vždy hledala oporu v Bohu -jak to s jejím cílem dopadlo prozrazovat nebudu. Autorka nejenže skvěle píše ,ale i skvěle vykresluje historické osobnosti a jejich osudy. Půl odebírán pouze velkému množství vedlejších postav ,ve kterých jsem se moc nevyznala a měla jsem v nich chaos .

Leonor
05.08.2020 3 z 5

(SPOILER) Knížka jako celek čtivá, ale dost historicky nepřesná. Faktem je, že historická Markéta Beaufortová rozhodně po celý život neuvažovala o tom, jak posadí svého syna na trůn. Za to začala skutečně bojovat až během vlády Richarda III. Také její románek s Jasperem je čistou fikcí. Skutečná Markéta byla úžasná a silná žena, se kterou se život nemazlil a která silně přispěla k životním úspěchům svého syna. Tohle mi spíše připadalo jako nějaká její karikatura. Nemluvě o tom, že Markéta nemá ráda Alžbětu Woodvillovou hlavně proto, že je krásná a dokázala tím upoutat pozornost krále. Bohužel knížky této autorky nevynikají v komplexnosti postav.

knihovnička007
09.07.2019 4 z 5

Dobře napsaná kniha. Nelíbil se mi obal knihy (jednu hvězdičku za obal srážím), ale mám ráda Tudorovce a líbí se mi tento začátek éry.
Margaret mi k srdci nepřirostla. Věčné modlení a velmi jednostranný pohled na okolní dění. Ale bylo mi jako matce líto, že syn byl tak dlouho pryč od své matky... A ze začátku mi bylo líto i Margaret v manželství a při porodu...
Jen by mne zajímalo, jak by se tvářila, kdyby věděla, co vyvádí její vnuk...

Limetka
24.10.2017 3 z 5

Již ne tak pěkný zážitek jako u předchozí bílé královny, ale budiž.... Náboženské fanatičky mě unavují, bylo toho trochu moc.

Ssojka42
16.08.2017 2 z 5

Margaret mi byla nesmírně protivná svým náboženským přesvědčením a vizemi a přehnanou ctižádostí. Kniha už je více o válčení než o vztazích a to už mně tak nepoutalo.

lenmi
09.08.2016 5 z 5

Mám ráda tento druh knih a toto období historie. Líbila se mi.

irousek9
14.12.2015 5 z 5

Myslím že je to zajímavá kniha o osudech matky Jindřicha VII., O ní se moc toho nepíše,tak jsem velice ráda,že mi tato kniha pěkně dopodrobna tuto etapu dějin přiblížila čtivou a zajímavou formou.

Silmaria
28.10.2014 4 z 5

Ještě jsem nečetla knížku, kde by byla hlavní postava tak extrémně protivná :-D Vzhledem k tomu, že fandím Yorkům, především Richardovi III., jsem Margaret přímo nenáviděla ;-) Ale knížka je to dobrá.

Arsi007
20.08.2014 4 z 5

Margaret byla pro mě nejméně oblíbenou osobností té doby. Byla to náboženská fanatička, která snad každému čtenáři musí lézt na nervy. Pokud chcete se sérií začít, doporučuji tedy nejdříve Bílou královnu nebo Vévodkyni Lucemburskou. Jinak si od autorky asi už nic jiného nepřečtete :D ..a to by byla škoda.

A pokud se ještě před čtením podíváte na seriál The White Queen, který je podle této série (resp. podle Bílé královny) natočen, tak to pro vás bude o to lepší zážitek a budete mít v postavách o to lepší přehled! :)

Ben Nevis
03.06.2014 4 z 5

Je to psáno dobře a poutavě, ale nedoporučuji číst hned po Bílé královně. Většina knihy popisuje tytéž události, akorát z jiného pohledu a jinými slovy. Jde vidět, že autorka fandí víc Yorkům. Oč sympatičtěji působí Alžběta používající magii k páchání pomst než zbožná Margaret. Ta dává na odiv svoji zbožnost, ale nikdy se nemodlí za něčí zkázu, protože to se nedělá.
Je zajímavé číst knihu z pozice postavy, která nemá být sympatická.

Markett
10.09.2013 5 z 5

Poutavý, zajímavý a napínavý příběh. Knížka se mi četla opravdu skvěle a čtení jsem si užívala. :)

Michaela91
01.07.2013 4 z 5

Knížka se mi moc líbila a dobře se četla. Velice zajímavý a poutavý příběh.

Renate
28.03.2013

skvělá kniha, která se dobře četla :) Philipa Gregory je skvělá autorka :)

Majulinek
07.01.2013 4 z 5

Kniha sama o sobě se dobře četla. Bylo to zas něco jiného, nyní se autorka zaměřila na Margaret. V této knize mi Margaret Beaufortová přišla hodně ctižádostivá, prostě chtěla dosáhnout svého a taky se jí to podařilo, že dosadila svého syna na anglický trůn. V některých momentech mi přišlo, že už to trošku Margaret přehání a chce jít doslova přes mrtvoly.