Country Home . . . svět písní a dávných příběhů

Country Home . . . svět písní a dávných příběhů https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/200308/country-home-svet-pisni-a-davnych-p-200308.jpg 3 2 1

Martin Žák zasvětil svůj život hudbě starého amerického venkova, která je v podvědomí široké veřejnosti jako country music. Martinovy písně a příběhy vás přenesou do dávných časů; ve většině případů podávají autentická svědectví o skutečných událostech ze života tehdejších prvních osadníků či jejich odvážných žen, pirátů a námořníků, kazatelů, černých otroků, vojáků války Severu proti Jihu, kovbojů a psanců, prostých dělníků, železničářů, i zarputilých horalů . . . Kniha zachycuje historii nejrůznějších starých písní, přikládá české texty i notový zápis, akordové značky a ještě pár dalších zajímavostí ke každé uvedené písni. Narazíte zde na písně neznámé i ty více známé, mnohé z nich znáte pod jiným texty, ale všechny ty písně sdružuje jejich původ a styl včetně historie kolem jejich vzniku i prostřední a okolností, za kterých byly napsány . . . Martin žák vše uchopil a přizpůsobil pro českého zájemce o tuto hudbu a předložil 60 dobových písní, které psaly historii hudby starého amerického venkova s českými texty autora a zajímavými historickými informacemi.... celý text

Přidat komentář

Eidalon
15.05.2014 3 z 5

Martin Žák je dnes osobou, která je mezi „svými“ velmi známá. Jeho Country Home bylo kdysi v krušnohorských lesích, cesty osudu je později zavedly do Prahy a pak zase zpět k venkovu . . . V prvopočátcích byl jeho životní styl jistě velmi netradiční, dneska předává své hudební i textové zkušenosti dalším, ale především svůj život zasvětil hudbě starého amerického venkova – své country music.

Kniha vznikla v roce 2003 a její náplň plně vystihuje uvedená anotace . . . zachycuje historii nejrůznějších starých písní, přikládá české texty i notový zápis, akordové značky a ještě pár dalších zajímavostí ke každé uvedené písni. Narazíte zde na písně neznámé i ty více známé, mnohé z nich znáte pod jiným texty, ale všechny ty písně sdružuje jejich původ a styl včetně historie kolem jejich vzniku i prostřední a okolností, za kterých byly napsány . . .

Kniha je určena především vyznavačům tohoto žánru, kteří se při její četbě mohou seznámit s historií spousty písní, které známe a zpíváme snad od nepaměti, jsou předmětem nejednoho zpěvníčku, většinu z nich však pan Žák opatřil vlastními texty, aby je trochu ozvláštnil.

Jeden příklad za všechny Píseň „Chodím po Brodwayi hladov sem a tam“ zná u nás asi každý (ze střední a starší generace určitě), vždyť se zpívala u každého táboráku, v každém výletním autobuse, na každém táboře – pravda, dneska se v autobuse spíše píší emaily či poslouchá jiná muzika, ale dříve tomu tak bylo a troufám si říci, že alespoň jednou za život se s touto písní setkal každý Čech hlavně jako dítě . . .

a přesto jen mizivý počet z nás ví, že tato oblíbená píseň horalů She´ll Be Comin´Round the Mountain vznikla ze starého černošského spirituálu When the Chariot Comes, která se zpívala především na americkém Středozápadu hodně let zpět.

Tuto píseň v knize najdete nejen s notovým záznamem, akordovými značkami ale i s vlastním textem Martina Žáka, to pro ty, kterým známější text z nejrůznějších důvodů nevoní. A tak bychom mohli pokračovat s dalšími a dalšími příklady desítek v knize publikovaných písní.

Kniha zaujme jen fanoušky žánru a to ještě ty, kteří jsou trochu hudebně vzděláni a touží se o písních a jejich historií dozvědět něco více, což je dneska spíše vyjímka, než pravidlo.

Country Home je svérázný svět, jak si jej Martin Žák sám pojmenoval, svět který pochopí jen stejný fanda či nadšenec. . . Country není jen hudba - to je životní styl . . .

Štítky knihy

noty a akordy folk a country texty písní

Autorovy další knížky

Martin Žák
česká, 1969
2003  50%Country Home . . . svět písní a dávných příběhů
2010  90%Zápisky osamělého poutníka s autoharfou

Kniha Country Home . . . svět písní a dávných příběhů je v

Přečtených2x