Rukopis Karla Velikého

Rukopis Karla Velikého https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/181490/rukopis-karla-velikeho-181490.jpg 4 245 27

Cotton Malone série

< 4. díl >

Maloneovi bylo deset let, když jeho otec zahynul při havárii ponorky, které velel. Žádné přesnější informace rodina nedostala, a tak se je Malone rozhodne získat nyní, s použitím svých kontaktů na nejvyšších místech. V německých horách si převezme přísně tajné vládní dokumenty, ale během návratu ho přepadne neznámá žena a se zbraní v ruce se dožaduje vydání složky. Maloneovi se podaří vyváznout a ze získaných materiálů zjistí, že jeho otec nezahynul při rutinním cvičení ve vodách Atlantiku, ale při supertajné misi u Antarktidy. Jaký úkol asi plnili, že zůstal celá desetiletí v přísném utajení ...?... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Domino
Originální název:

The Charlemagne Pursuit , 2008


více info...

Přidat komentář

Šnek86
04.04.2024 4 z 5

Zajímavý příběh o první vyspělé civilizaci, který otvírá spousty dalších otázek jak vše kdysi bylo, nebo mohlo být.Antarktida, ponorky, nacisti, trochu politiky, zabiják, atd.Svižné téma, které mě zaujalo.

m2056
02.09.2023 3 z 5

Kniha se čte dobře jen dřívější knihy jsou o maličko lepší.


Jiruka Kareru
21.04.2023 5 z 5

Tímto čtvrtým dílem se pro mě Steve Berry stal klasikou. Kniha naprosto famózní. Sice prvních pár kapitol to vázlo, pak se ale rozjela akce a už nezastavila. Knihu jsem měl přečtenou během tří dní. Nyní jsem si jist, že SB a jeho Cotton budou na mém seznamu napořád. Těším se na další díl.

PitoR
25.02.2023 5 z 5

Cotton Malone štvrtýkrát v akcii!
Konfucius: „Študuj minulosť, aby si odhadol budúcnosť.“

Mám za sebou štvrtý diel dobrodružnej historickej detektívnej série Cotton Malone, v ktorej bývalý americký agent rieši záhady spojené s históriou ľudstva.

„Už som Vám predsa povedal, že ma James Bond odmietol. Ale upozornil ma, že pokiaľ ide o sólo akcie, nikto sa vám nevyrovná.“

Musím priznať, že ma autor Steve Berry veľmi milo prekvapil, oslovil i zaujal. Ako pri debute (Templárske dedičstvo), dvojke (Alexandrijská knižnica), tretej časti (Benátska zrada), tak aj po štvrtý raz kniha v českom jazyku. Vlastne, do slovenčiny boli preložené iba prvé tri časti a ak to trocha odľahčím, tak je šťastie, že tých Čechov mám, inak by som pomaly nemal čo čítať. Výborný námet, zaujímavý dej a čítanie na jeden dúšok. Oceňujem autorov štýl. A ako už býva u neho dobrým zvykom, na konci knihy vysvetľuje, čo je skutočnosť, z akých prameňov čerpal a čo je iba fikcia. Mnohých to môže nakopnúť k ďalšiemu bádaniu po historických súvislostiach okolo spomínaných záhad. Ako povedala jedna postava z knihy: „Bohužiaľ, je pravdepodobné, že deväťdesiat percent starovekých znalostí je pre nás navždy stratených, a my sa tým pádom nikdy nedozvieme odpovede na fascinujúce otázky, ktoré v nás spomínané záhady vyvolávajú.“

Skvelá oddychovka, ale nielen to. A teším sa na piatu časť – Parížska pomsta!

Vlaďkaa4
22.08.2021 5 z 5

Cotton je trochu jak Indián Jones, ovšem já mám pohádky pro dospělé ráda. Zase to bylo napínavé a mělo to spád.

GYROTOURBILLON
03.11.2020 4 z 5

Další kniha SB , která splnila očekávání. Opět barvitě popsané prostředí, správné akce. Jasně, že něco může být nad rámec možností, ale myslím si , že jako čtenáři se chceme pobavit , třeba i zasmát , popř. nadchnout krásou přírody , měst , moří , lidí..., což tento pan autor dokáže nabídnout. A pokud někomu vadí nějaké přikrášlení , či nepřesnosti , ať čte spíš literaturu faktu , já jsem spokojen. Občas se stane , že kniha někomu sedne , jinému nikoli , ale to je život.
Kniha je čtivá a určitě zajímavá .

petulik330
14.08.2020

Pro mě je tato kniha skvělé napsaná. Zmínka o Karlu Velikém a bájné civilizaci kterou hledali jak nacisté tak i Američané.

Kniha mě vtáhla do děje od samého začátku a mé zaujetí trvalo až do poslední stránky.

Jessybelle
24.02.2020 4 z 5

Ráda čtu knihy, u nichž děj odsýpá...a které mě "donutí" něco si o daném tématu zjistit... Zvlášť v dnešní době to jde poměrně snadno.
Jednou za čas je to fajn, i když některé situace byly přitažené za vlasy... Ale Cottona mám docela ráda, takže se k němu určitě vrátím...

DzordanoChruno
11.09.2019 2 z 5

Prvoplánové a naivné ako detská omaľovánka. Obrysy sú jasne dané (nadčlovek agent Bavlnka má IQ 250, pamäť ako Alexandrijská knižnica a reflexy Chucka Norrisa, skríženého s mambou čiernou), celý dej je následne iba plynulé vykresľovanie jeho hrdinstiev krikľavými farbičkami. Jedna kniha od tohto autora sa ešte dá zvládnuť (napísané je to dobre); no druhá už nudí.

zdenaR
23.05.2019 3 z 5

Baví mě knihy autora - očekávám napětí, tajemno, trochu historie - a to v podstatě dostávám. Někdy zbytečně moc politikaření.
Kniha je zábavná, plná napětí, ale děj předvídatelný a ne vždy uvěřitelný.

vlkcz
21.01.2019 4 z 5

Proč se některý z redaktorů nezamyslí a neupozorní autora na ty nesmysly, které je schopen napsat. Výbuch granátu v místnosti vyvalí zeď a zboří kus stropu, ale poručíka zachrání starý gauč. Stejně tak bez úhony přečkají všechny dokumenty v bednách, které přenesl dovnitř.
Christl zastřelí nejdřív dva lidi a když chce zastřelit třetího, tak se jí Cotton vysměje, že jí dal pistoli s prázdným zásobníkem.
To jen na ukázku.
Ale jinak se to čte dobře a po Benátské zradě jde o velké vylepšení. Pěkných 3,5*.

Misa25
28.02.2018 4 z 5

Zase jedna povedená kniha, co člověka nenechá chvíli v klidu. Několik záporných postav a co to s dějem udělá :D hned jdu na další díl :D

čef
28.07.2017 4 z 5

Fandové tohoto druhu literatury musí být laskavými slovy filosofa Lao-c´ a potažmo autora "Prostí jako neopracované kusy dřeva". Potom se mohou bezelstně pustit do světa Steva Berryho, plného přestřelek a boje každého s každým, zabydleným tentokráte mnoha a mnoha postavami, kterým chvilku(skoro 500 stran) trvá než si všechno mezi sebou vyjasní, nastraží pasti, uzavřou a zradí různé komploty a po většině pobijí. Některým pokusům o vraždu nepohodlných svědků je možno se i pousmát, jako u klasické, v neuvěřitelně mnoha knihách opakované, neznalosti diabetes melitus. Až teprve na konci se může laskavý čtenář trochu zasnít a zamyslet, jaké by to bylo žít v ideálním Tartaru bez všudypřítomného zla a touhách po požitcích reálného světa. Asi nuda, řekl bych.

Danuše7
15.03.2017 4 z 5

Knihy tohoto autora mě baví, i když je to autorská licence.

CharlesWard
22.11.2016 2 z 5

Čím začít? Třeba naprosto zaměnitelnými jmény, začínajícími pro jistotu na stejné písmeno, pokračujíc generickou mystery zápletkou provázenou logickými dírami v ději a toto všechno je zakončeno nepříliš uspokojivým závěrem. Spíše nuda, než zábava.

genie
09.04.2016 4 z 5

Po delší odmlce jsem se pustila do dalšího "Cottona", který opět nezklamal. Jednu akci stíhá další, rozhodně jsem se nenudila ... Možná jen "trochu víc" mrtvol tam bylo.

Eidalon
26.10.2014 3 z 5

Knihy pana Berryho patří k těm, kde dostanete to, co očekáváte. V jeho knihách se snoubí napětí a záhady, jejichž kořeny sahají do nedávné ale i hluboké historie, pokud máte tento žánr v oblibě, jeho knihy Vás nezklamou.

Jeho styl a náměty ve dvanácti knihách, které dosud napsal, jsou ale velmi podobné, témata kolidují s jiným autorem, který píše velmi shodně a to panem Khourym. Právě pro onu šablonovitost a držení se určitého stylu Vás Berry nepřekvapí, ale ani nezklame, pokud knihy nečtete v krátkém sledu za sebou – to Vám mohou situace a momenty jednotlivých knih mnohdy splývat.

Rukopis Karla Velikého je další knihou, kde se potkáte s hlavním hrdinou Berryho knih a to 48-letým bývalým agentem Cottonem Malonem, který odešel z Magellan Billetu do výslužby, aby se z Ameriky přestěhoval do Kodaně, kde si otevřel antikvariát a Dánsko pojal za svůj nový domov. Zde chce žít poklidný život knihkupce, ale minulost bývalého agenta tajné služby dožene Cottona i zde, což se mimochodem dočtete v mnoha dalších Berryho knihách.

Rukopis Karla Velikého Vám předkládá další příběh, na jehož začátku stojí snaha Cottona odhalit pravdu kolem úmrtí svého otce, velitele tajné americké ponorky, která se ztratí v roce 1971 beze stop. Pátraní ale hned zkraje narazí na tajemnou misi, kterou byla ponorka a její osazenstvo pověřeno, a po jejím nezdaru zahlazeny všechny důkazy o její existenci.

Cottone se vydává po 38 let starých stopách a záhy zjišťuje, že není ve svém pátrání sám. Jeho zájem o tuto kauzu znovu otevře „starý případ plný záhad“ a rozvíjí se děj, kde se různé zájmové skupiny snaží dobrat ke stejnému závěru. Jejich cíl je jasný a shodný, jejich motivace je ale různá.

Vedle dobrání se pravdy o úmrtí svého otce jsou ve hře tajné informace o nálezech, které učinila námořní rozvědka kdysi v minulosti a které tajila před světem až do dnešních dnů. Děj plný zvratů a tajemna se motá kolem Antarktidy a nálezů, které ve věčném ledu překonaly tisíciletí a dokládají řadu důkazů o tom, že vznik lidské společnosti v dnešní podobě měl možná své předchůdce.

Jak to všechno dopadne, to si již musíte přečíst sami. Moc záhad kolem postavy Karla Velikého ale nečekejte, ta zde hraje jen podružnou roli. Děj se odehrává v současnosti a jde v něm nejen o právo a čest, ale i o vysokou politiku, moc a peníze, o satisfakci předků. Berry zde předkládá řadu fiktivních vysvětlení na dodnes nevyjasněné věci lidské historie, to když se na ně dívá jiným úhlem pohledu.

Slušné čtení pro milovníky podobných knih, žádný zázrak ale nečekejte. Kniha je zábavná, plná napětí, ale děj je brzo předvídatelný a ne vždy uvěřitelný. Doporučuji na dovolenkové oddychování.

renefer
28.08.2014 3 z 5

Byla bych raději, kdyby se Berry omezil jen na luštění historické záhady a hledání pokladu. Zbytečně moc politikaření mě začíná odrazovat. S Karlem Velikým to také nemá moc společného, spíše s jeho rádcem Einhartem a s Prastarými. A také s tím, že Cotton chce zjistit, jak zemřel jeho otec...

spilina
02.05.2014 2 z 5

už čtvrtá knížka co jsem od Berryho přečetla a zatím největší zklamání :( ale asi jsem neměla číst hned dvě za sebou, dát si mezi nimi pauzu asi by to nebylo tak hrozné.ale obě byly na jedno brdo, tak nějak tomu něco chybělo. dám si pár měsíců pauzu a zkusím další.

Makovník
15.09.2013 4 z 5

Moc jsem se těšil na dalšího Cottona Malonea. Nebyla to sice ta top knížka od Berryho, kam řadím Alexandrijskou knihovnu, ale i tak to byla velmi čtivá knížka, zvláště druhá půlka knihy byla výborná. Nudil jsem se jen ve druhé části, která mi přišla příliš zmatečná, ale postupně, jak příběh gradoval a bylo jasné, o co vlastně jde, jsem se začínal bavit a vyvrcholilo to podařeným závěrem. Vrtalo mně v hlavě, kdo vlastně bude v Německu ten zlej...
Nakonec se z toho vyvinula další super knížka a nemůžu se dočkat, až si přečtu dalšího Cottona; dávám 80 %.