Lincolnův mýtus

Lincolnův mýtus https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/234654/mid_lincolnuv-mytus-234654.jpg 4 137 30

Cotton Malone série

< 9. díl >

Co když prezident Lincoln podepsal dokument, který ohrožuje současnou podobu Spojených států? A co když se ten dokument ocitl v nesprávných rukách? Září 1861. Není všechno takové, jakým se jeví. Tento záhadný vzkaz a k němu připojené tajemství putovaly od jednoho amerického prezidenta k druhému, až skončily v rukou Abrahama Lincolna. Na pozadí krvavých střetů občanské války se musí Lincoln rozhodnout, jak s třaskavou informací naložit: má zachránit tisíce amerických životů, anebo zabránit tomu, aby se mladý národ nenávratně rozpadl na kusy? Současnost. Vyšetřování dávných událostí z časů občanské války rozpoutá politickou bitvu mezi Bílým domem a vlivným utažským senátorem. Může s tím nějak souviset únos operativce amerického ministerstva spravedlnosti v Dánsku? Onen muž padl do rukou nebezpečného fanatika, který je posedlý božskou vizí, že právě on má uvést v život slova velkého mormonského proroka... Za daných okolností nezbývá šéfce zpravodajské služby nic jiného, než sáhnout po telefonu a zavolat svému bývalému agentovi do Kodaně. Cotton Malone se znovu vydává na životu nebezpečnou misi, nad níž se vznáší stín dávného Lincolnova tajemství. Přestává být jasné, kdo je přítel a kdo nepřítel. Jisté je jediné: že v sázce je osud Spojených států amerických.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Dobrodružné

Vydáno: , Domino
Originální název:

The Lincoln Myth , 2014


více info...

Přidat komentář

babicka_amalka
12.05.2023 3 z 5

pro mě jedna z těch slabších - ale je to dáno patrně námětem: mormoni jsou mi tak vzdálení, že ani zajímavosti kolem ústavy a doby jejího vzniku to tentokrát nedokázaly vyvážit ;-)

GYROTOURBILLON
08.03.2021 3 z 5

Souhlasím s Alabra. Pařížská pomsta , kterou jsem četl před touto , a dle recenze , neměla být příliš ok. , mě naopak nadchla velmi. To je asi věc názoru. Asi mám blíže k Evropské historii než podrobné znalosti o USA.
Přesto SB. nezavrhuji , ještě mi zbývají jeho 2 knihy a rozhodně si nenechám ujít brzy vycházející Varšavský protokol.


Dobby888
15.01.2021 4 z 5

Opět napínavá zápletka Cottona Malonea. Dobře napsané, čtivé, co mě ale zarazilo bylo jednání C. Vittové, často nelogické, a nesedící k její postavě.

iveta3689
09.09.2020 3 z 5

Asi nejslabší ze série, co jsem zatím četla. Oba příběhy mi přišly, že k sobě vůbec nepatří. Děj byl takový těžkopádný, nemohla jsem se začíst.

Adapa
08.08.2020 5 z 5

Nenáročný román, který se čte sám a nemusíte u něho moc přemýšlet. Oproti předchozím dílům ubral Steve Berry na akčnosti jak v hollywoodských filmech a zaměřel se na děj a jednoduchou – celkem reálnou – zápletku. Za sebe mohu říci, že ze všech přečtených románů o Cottonovi Malonem se mi tento zatím líbil nejvíce.
Řeší se zde snaha o odtržení Utahu od USA na základě listiny, kterou kdysi dal Lincoln do úschovy Svatým v Salt Lake City. Cottonova bývalá šéfová se zde poprvé projeví poněkud akčněji a Cassiopeia se zde chová jak naivní blondýnka.
Doporučuji k přečtení a i přes nenáročnost dávám pět hvězd.

Jessybelle
07.04.2020 5 z 5

Zase skvělá kniha, příběh o Lincolnovi a Mormonech zajímavý, trochu jsem si zagooglila, abych si dohledala, co mě zaujalo. Už se těším až bude otevřená knihovna...

Monike
21.02.2020 5 z 5

Steve Berry opet nezklamal. Ctive, napinave, proste skvele. Kazdou stranku jsem hltala. Casiopei a Cottonovi fandim, tak snad se k sobe nakonec dostanou.

Stanas513
24.12.2019 5 z 5

Steve Berry se pomalu stává jedním z mých oblíbených autorů. Jeho knihy mají spád a napětí. Nejvíc se mi líbí, že na konci knihy vysvětlí, co byla skutečnost a co byla fikce. Takové romány mě baví.

vlkcz
04.10.2019 4 z 5

Jedna z těch lepších. Nesmysly se tu téměř nevyskytují a za blbku je tu tentokrát Cassiopeia, což mě potěšilo, protože ta mi nikdy k srdci nepřirostla.

Vlaďkaa4
23.08.2019 5 z 5

Autor to prostě umí ctive napínavé.....

CharlesWard
05.07.2019 2 z 5

Slaboučká nevěrohodná kniha

soukroma
24.01.2019 4 z 5

Po anglické honičce (Královský klam) jsem se těšila na americké prostředí a Lincolna. Sice mě zprvu zaskočilo, že jde hlavně o mormony, o kterých jsem už nic nového vědět nechtěla, ale to, co jsem se dozvěděla, vyvážilo nechuť: náboženství z poloviny 19. století je skutečně skrznaskrz americké (byť dnes ale rozšířené všudemožně) - přívrženci mají chránit ústavu USA, protože je božím vnuknutím!
Překvapivé informace jsem také získala o smyslu americké občanské války a o některých státech (se snahou o odtržení narazily na absolutní nerozlučitelnost Unie...), v návaznosti na jednání otců zakladatelů o unijní ústavě (a samozřejmě o pozadí Lincolnova mýtu).
Autor cituje slova Johna Kennedyho:
"Největším nepřítelem pravdy často není lež - úmyslná, propracovaná a nečestná, ale mýtus - vytrvalý, přesvědčivý a nerealistický."
Berryho čtu spíš pro informativnost než pro akčně-thrillerové zápletky, takže bez váhání u mě v tomhle "mýtu" získává 85%.

Danuše7
11.03.2018 4 z 5

mohly by se Spojené státy rozpadnout? to by byl fičák, otcové zakladatelé to nějak nedomysleli

Jerry H
01.05.2017 4 z 5

Dle mého názoru jedna z nejslabších knih autora.

technik1965
08.04.2017 3 z 5

Celkom slušné čítanie.

Nelly
16.09.2016 3 z 5

Hodnotím sice "jen" třemi hvězdami, ale nebylo to špatné - jen ne tak akční jako jiné Cottonovy eskapády. Bylo zde hodně americké historie a na to, že knihy s touto tématikou nečtu, se mi to zpracování líbilo (uf, bylo to hodně, hodně stran, ale uteklo to celkem rychle!) - dokonce bych řekla, že mnoho z toho, co se tam popisuje i o mormonech a vztazích mezi náboženstvím a politikou, mi evokovalo i současné dění... Kniha si určitě najde své čtenáře.

NeradovaKatka
21.06.2016 4 z 5

Steve Berry stále dovede napsat knihu, která zaujme i pravidelného čtenáře jeho knih. Kniha byla napínavá, dobře se četla, ale má úplně nejoblíbenější to asi nebude. Ale i tak se těším na další knihy s postavou Cottona Malona.

Elea
12.03.2016 2 z 5

Podle mého názoru nejslabší Berryho knížka, rozhodně umí víc.

derminator
17.01.2016 4 z 5

Pro mě tentokrát zajímavá kniha miluji americkou historii a z ní je v knize víc než dost. K tomu zajímavá zápletka za mě dávám 3 hvězdy a 70%.

cedos
03.01.2016

Pan Berry mě nezklamal, už jsem si zvykla nehledat za jeho knihami pouze napínavé čtení, ale také se poučit o méně známých faktech. V současné době ... téma náboženství, ať už jakákoliv jeho forma, může ovlivňovat naše životy, politiku, mravní hodnoty ... tedy i něco k zamyšlení a hlavně něco, co není dobré podceňovat. Kniha mě rozhodně nezklamala, přečetla jsem ji "bez potíží" jedním dechem. Pokud bych ale měla vybrat nejlepší z knih pana Berryho :), tak tahle by to nebyla.