Neklidná krev

Neklidná krev https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/485814/bmid_neklidna-krev-jGe-485814.png 5 1429 349

Pravé zlo nezničí ani čas. Pátý případ Cormorana Strika a Robin Ellacottové. Soukromého detektiva Cormorana Strika osloví s prosbou o pomoc žena, jejíž matka před čtyřiceti lety zmizela za podivných okolností. I přes malou šanci na objasnění odloženého případu se Strike a jeho parťačka Robin Ellacottová pouštějí do vyšetřování. Záhy pochopí, že před sebou mají ďábelsky složitou záhadu související s tarotovými kartami, pochybnými svědky a psychopatickým sériovým vrahem. A zjistí, že i případy staré desítky let mohou být smrtící.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Romány

Vydáno: , Kniha Zlín
Originální název:

Troubled Blood , 2020


více info...

terezajirickova
terezajirickova
20.03.2024 5 z 5

Za mě nejlepší díl série.

Pentlička
Pentlička
15.03.2024 5 z 5

Výborná. A mně osobně připadala nejlepší ze všech dílů. Jako by s počtem stran nečekaně rostla i kvalita.


heavy66
heavy66
10.03.2024 5 z 5

Zjistil jsem, že Neklidná krev je lepší až napodruhé. Při prvním čtení tápete v množství postav a kombinováním možného pachatele se přestáváte soustředit na děj. Druhé čtení si užijete lépe, jednotlivé postavy včetně pachatele znáte a můžete si vychutnat složité vyšetřování.

Jara.v
Jara.v
08.03.2024 4 z 5

Tenhle díl byl pro mě trochu nezáživný po většinu čtení. Jediné, co mě bavilo byla dějová linka Cormorana Strika. Vyšetřování se ale docela táhlo. Až od šesté části se to začalo víc rozvíjet, tak už jsem si to užila víc. I přes to všechno se kniha dobře četla a na kupodivu to šlo i rychle, když pominu počet stránek.

Scharks
Scharks
06.03.2024 5 z 5

Já tyhle knihy prostě milujilu kniha velká jako cihla a člověk ji přelítne během pár dní a vůbec se nenudí, naopak - vždy chci vědět co bude dál, dál a dál! A rozuzlení skvělé, těším se na další díl

geokachna
geokachna
05.03.2024 1 z 5

Nepamatuji si o čem byl předchozí "díl". Tohle si taky pamatovat nebudu. Vlastně mě víc oslovil příběh samotných detektivů. Uvědomila jsem si, že ostatní je vata. A té má bohužel autorka pořád velké zásoby. A to jsem z té bichle měla radost, že si ji užiju, když je to tolik stran.

veronika4618
veronika4618
04.03.2024 4 z 5

Tahle kniha mi dala trochu zabrat. Nejenom tím, že necelých tisíc stránek už se celkem pronese, ale také velmi dlouhým, čtyřicet let starým případem, který se táhne celou knihou a spolu s ním i velké množství postav a astrologických souvislostí, ve kterých jsem se zpočátku trochu ztrácela.
I přesto se ale kniha četla sama, děj plynul. Omáčka mimo případ mě na detektivkách R. Galbraitha baví, chemie mezi hlavními postavami také. Autorka umí vykreslit postavy realisticky a také budovat napětí. Vzrušení ke konci knihy, kdy případ začíná dávat smysl a jednotlivé detaily začínají do sebe zapadat se přenese i na čtenáře.
Už teď se těším na další díl a také doporučuji seriálové zpracování.

AlexandraBane
AlexandraBane
01.03.2024 4 z 5

Četlo se to dobře. Ale ta omáčka kolem mě místy až odrazovala.

Butterfly340
Butterfly340
26.02.2024 5 z 5

Rowlingová opět nezklamala, Neklidná krev byla úžasná, četla se sama a ještě dlouhou dobu na ni budu vzpomínat!

Je to sice bichle, ale mně tohle vůbec nevadilo, spíše naopak. Autorka nám ukazuje dva soukromé detektivy, kteří krůček po krůčku řeší složitý případ zmizení lékařky, přitom se však zabývají i jinými případy a soukromým životem.
Tohohle si cením, protože vpravdě moc nemusím takové ty rychlokvašky, kde detektivové případ rozlousknou nejpozději za týden a přitom se všechno zastaví. Nemají žádný další případy, starosti, nejsou nemocní a nepotřebují spát, nic. Vždyť mají případ! Tohle mě už unavuje.
Rowlingová se v tomhle ohledu nebojí vyjít z mainstreamu a poskytnout trochu realističtější popis vyšetřování. Což ne každému musí být po chuti, viz komentáře níže.

Osobně si myslím, že ani jedna stránka nepřebývá. Vše má své místo a opodstatnění, a kdyby to chybělo, příběh by to postrádal.

Jména postav jsem si pamatovala dobře, a to především díky rozpracovanosti charakterů. Každá postava je něčím jiná, má svůj vlastní příběh a díky tomu si i její jméno člověk snadno zapamatuje.
K jménům bych jen dodala to, že by mě zajímalo, jestli je náhoda, že se ragdollky Anny a Kim jmenují Cagney a Lacey. Docela mě to totiž zaujalo, protože když jsem to četla, hned jsem si vzpomněla na Brooklyn99 xd

Snad jediné, co mi vadilo na tak tlusté knize, bylo, že se špatně držela. Zvlášť ze začátku. Ta kniha je až nezvykle těžká a musela jsem ji mít buď položenou na kolenou, nebo opřenou o břicho, protože když jsem jí celou váhou držela v rukou, tak mě z toho bolelo za krkem. S tímhle jsem se u knihy setkala poprvý, fakt jsem ještě nikdy nečetla něco, co by bylo tak enormně těžký.

Přiznám se, že vraha jsem netušila. Ten je nehádatelný. A jak už někdo napsal přede mnou, každý, kdo říká, že tušil, tak lže xd Přestože pachatel ve výsledku dává smysl a náznaky se objevují pravidelně, tak si to čtenář nemá šanci poskládat. Což se mi líbí, protože napětí tak trvá a čtenář si knihu užije až do konce.
Avšak některé drobnosti mi došly mnohem dříve než Robin a Strikovi. A taky například to, čím vydírá Vyčůránek svého šéfa mi bylo jasné poměrně záhy (přesněji po návštěvě supermarketu xd).

Abych to nějak shrnula, tak ano, jsem knihou nadšená a mohla bych o ní vykládat pár hodin. Moc mě to bavilo a užívala jsem si ji od začátku až do konce.

koki.veru
koki.veru
24.01.2024 5 z 5

Když jsem viděla,kolik má knížka stránek,tak jsem se zhrozila,ale strašně to uteklo,četlo se to neskutečně krásně a svižně a nakonec jsem byla smutná,že už to končí. Už se nemůžu dočkat dalšího dílu,opravdu povedená série.

KnihomolkaOli
KnihomolkaOli
22.01.2024 5 z 5

Jasně, omáčky bylo hodně, o tom žádná. Ale je to tak čtivé, že ta omáčka protéká mezi prsty fakt svižně. Mě to opět bavilo, případ zajímavý, závěr ještě zajímavější.

ashburton
ashburton
20.01.2024 2 z 5

(SPOILER) Opět nesmyslně dlouhé, ale určitě o něco lepší než předchozí Smrtící bílá. Kdyby to mělo polovinu stran, moje hodnocení by bylo určitě vyšší. I když ta astrologie a taroty? Škoda, víc nemám co dodat...

40 %

SumýšIrena
SumýšIrena
20.01.2024 4 z 5

Je velká škoda, že tak fantastická detektivka, její zápletka a rozuzlení je zanesená takovou spoustou zbytečností, které jen zvyšují počet stran. Vsichni ti Vyčůránkové, Koresponďáci a astrologické bláboly znesnadňují orientaci v ději a postavách.

Dédečko75
Dédečko75
15.01.2024 5 z 5

Na tohle je málo hvězdiček, prostě úžasný

Bustedka
Bustedka
11.01.2024 3 z 5

Já si nemůžu pomoc, ale přijde mi, že kdyby knihu nenapsala Rowlingová, nebo napsala, ale k pseudonymu se nepřiznala, tak by to tak velký úspěch a super hodnocení nemělo.

Mám ráda thrillery i detektivky, ale musí se v nich něco dít. Tady se nějaký pořádný děj začíná odehrávat až na straně 500 a to je prostě sakra moc. Konec to trochu nahradil, i když WAU se nekonalo.
Rowlingová psát umí, vše má promyšlené do detailu, ale něco jiného je vytvářet v knihách fantazijní svět plný kouzel a něco jiného řešit případ vraždy - 1000 stránek je prostě moc. Každý další díl Cormorana je delší a delší, ale prostě proč?

trudoš
trudoš
07.01.2024 3 z 5

Neklidná krev by byla skvělá detektivka, kdyby její rozsah činil tři sta stran. Konstrukci zločinu má totiž autorka promyšlenou skvěle, přičemž zdánlivě nekonečné obcházení svědků sice nenabízí příliš mnoho možností pro nějaké napětí, zase ovšem poctivě odpovídá na milion šest otázek, jež Strike s Ellacottovou k případu mají. Postupně tak s nimi skládáte obrázek událostí starých čtyřicet let a hledáte mezi stopami tu, jež ukáže na pachatele.
Když ale tuhle koncepci roztáhnete na stran devět set, zákonitě se vám řemeslo rozpadne pod rukama. Joanne Rowlingová hned v prvních kapitolách nastíní zápletku a vy přitom víte, že odpovědí se dočkáte až po překonání devíti kruhů pekla, z nichž jen dva se skutečně týkají toho, co je pro děj podstatné. Ten zbytek je vztahovka mezi hrdiny, civilní chod agentury a soukromý život protagonistů. Když pak v závěru přijde řešení, takřka jásáte, že jste se po tom dlouhém maratonu konečně dobrali konce, pročež nad hodnověrností a logikou ani moc nedumáte.

Luigi1
Luigi1
04.01.2024 5 z 5

Kniha se povedla je výborně napsaná

Laerry
Laerry
31.12.2023 5 z 5

I když pátý díl z detektivní série o Cormoranu Strikovi má bez mála tisíc stran a je to tedy úctyhodná bichle, tak jsem ji přečetla během pár dní, neboť jsem se od knížky nemohla odtrhnout. Na vyprávěcím stylu JKR se mi líbí fakt, že děj plyne „líným“ tempem, kdy téměř den po dni sledujeme, jak Cormoran s Robin postupně řeší nejen hlavní případ, ale i několik „menších bokovek“ a mezitím autorka nesnesitelně (v dobrém slova smyslu) šnečím tempem buduje i vyvíjející se vzájemné pouto mezi hlavní detektivní dvojicí. Samotný případ je opět zapeklitý a komplikovaný, takže pokud někdo bude tvrdit, že odhalil vraha hned od začátku, je absurdní lhář.

linda2125
linda2125
30.12.2023 4 z 5

Nakonec přečtena na druhý pokus skoro na jeden zátah. Poprvé jsem se nějak nemohla začíst. Čtení určitè znesnadňovalo i obří těžké papírové vydání. V elektronické podobě to bylo mnohem lepší. :) Mám ráda vypravěčský styl autorky, líbí se mi i nedetektivní vztahová linie celé série, ale tentokrát mně to přišlo už příliš dlouhé. Množství postav a časté s hlavním připadem nesouvisející odbočky vnášely do vyprávění zmatek a nejednou mě nutily hledat, o čem nebo o kom to vlastně teď čtu. Také té astrologie a okultismu tam dle mého bylo moc. Závěr byl překvapivý a měl spád, nemohla jsem odložit.
Těšim se na další dil, ale vzhledem k jeho délce rovnou pořídím v e-verzi :)

Szigeti
Szigeti
28.12.2023 5 z 5

Robin ma se*ie aj naďalej. Vo vzťahu ku Cormoranovi stále ako pubescent. Inak moc dobré. Chcelo by to menej "omáčky".