Conquistador: Kniha 3 a 4

Conquistador: Kniha 3 a 4 https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/501536/bmid_conquistador-3-a-4-mxM-501536.png 4 23 9

Conquistador série

< 2. díl

Tenochtitlán v roce 1520. Hledali poklad Aztéků… Čekalo je střetnutí s dějinami. Jaký je osud je pro dobyvatele přichystán v neprostupné džungli?

Literatura světová Dobrodružné Komiksy
Vydáno: , Josef Vybíral
Originální název:

Conquistador. 3-4 , 2015


více info...

Přidat komentář

Denny456
25.05.2023 4 z 5

No tak tohle je zase nadprůměrnější. Prostě Evropa. Scénář je povedený a kresba tentokrát vyladěná. Kniha jede a hluchá místa se vyskytují opravdu minimálně. Všechny čtyři díly jsem přečetl za dva dny a pak se ještě pokochal kresbou.

tartan
17.01.2023 4 z 5

Nie som síce žiadny veľký fanúšik komiksov, tento mi ale dosť vytrel zrak. Belgicko- francúzsky komiks o španielskom dobýjaní ríše Aztékov v Mexiku, ktorý sa dá celý zhltnúť za jeden večer a ešte budete rozmýšľať, čo s načatým večerom.

Číta sa to samo, kresba je nádherná, až z tých detailov aztéckej architektúry či džungle prechádzajú oči, pekne sa to pohráva s históriou, tak ako Cortés s Moctezumom. Je tam, samozrejme, nejaké to fantastické ozvláštnenie a pár fiktívnych hrdinov s vymysleným dobrodružstvom, ale inak je to napasované na známe udalosti i historické postavy celkom šikovne.

Veľkým plus je veľký formát, takže celá tá nádhera o to viac vynikne, naopak zamrzí uťatý koniec, keď sa so španielskymi dobrodruhmi a ich aztéckymi protivníkmi čitateľ musí rozlúčit doslova uprostred toho najlepšieho, hneď po Cortésovom katastrofálnom úniku z megapasce Tenochtitlánu počas La Noche Triste, povestnej Smutnej noci.

Ak sa bude chcieť zvedavý čitateľ dozvedieť viac o tom, čo nasledovalo, o dobytí ríše Aztékov a vyvrátení Tenochtitlánu, ktorý svojou veľkosťou a nádherou prekonával drvivú väčšinu vtedajších európskych miest, tak bude musieť siahnuť po inej literatúre a verte mi, že v tomto prípade aj suché historické knihy prekonávajú tú najdivokejšiu fantáziu.


fvalek
11.12.2022 4 z 5

Vlastně vůbec nevím, jestli tímhle příběh skončil, nebo to bude mít ještě nějakou další část, ale klidně bych to takhle nechal zakončené. Trošku mi unikají události první knihy, asi je to dlouho, co jsem ji četl, nebo se mě tolik nedotkla, ale člověk se rychle dostane do děje. A jelikož zná evropský kolonialismus, tak samozřejmě fandí Aztékům. Bohužel je hlavně jen o rubání mezi kmeny a kolonizátory, kde mystično ustupuje a objevuje se až na konci. Možná bych se víc zaměřil na všechny ty bohy a jejich vlivy, džungli apod., než na to kdo s kým spí, kdo bude vést koho a kdo zavraždí koho. Hlavní postavy z první knihy pak podle mě mají menší prostor a vlastně se pro ně příběh nijak zajímavě nezakončil.

Od Vybírala je to příběhově asi trošku slabší, i když kolonizace Jižní Ameriky je hodně zajímavé téma. Navíc všechna ta mytologie a tak, opravdu to nevyužili na maximum. Kresba je ale krásná a i ten formát. Dokonce mi ani nevadí ta fantasy nota a silná historická fikce, dokonce si ani nesnaží hrát na něco extra a vysvětlivky dávají jen minimálně. Příběh tedy hezký, prostředí krásné, ale hodnota už menší...

bazyk21
12.11.2022 5 z 5

zajímavý příběh, nádherná ilustrace

Norri
18.10.2022 4 z 5

Průměrný evropský dobrodružný komiks. To není odsouzení, ale vysoký standart. Znamená to pěknou kresbu a exotické historické prostředí. K tomu přiměřenou dávku násilí, krve, tajemna a nadpřirozena. Nejsem z toho odvařený, ale dobře mě to pobavilo. Některé stránky jsou po výtvarné stránce skutečně ohromující a není jich málo. Džungle je pro evropské kreslíře vděčné téma, protože na ní mohou ukázat, co umí. Conquistador byl můj první výlet do světa Aztéků a já doufám, že ne poslední. Dostal jsem chuť podívat se konečně na Apocalypto. Toto hodnocení je společné pro obě knihy. Po jejich dočtení mám dobrý pocit z dobře odvyprávěného a uzavřeného příběhu.

Syllvanium
17.10.2022 5 z 5

Tato série byla skutečně skvělá, poutavá historickým zasazením příběhu do turbulentního období dějin (se špetkou fantastiky navrch), brutálním provedením bez servítek a úžasnou kresbou. Mé srdéčko plesá, přesto jsem mírně zklamaná závěrem - chovala jsem jistou naději, že příběh bude pokračovat až do konečného "střetu civilizací", že se třeba dočkáme samotného rozpadu Aztécké říše... žel, nebylo mi přáno. Ale to přežiju. Skvělý komiks je skvělý komiks, i přes čtenářské hnidopišství.

MARTh
28.09.2022 5 z 5

Parádní kresba, zajímavý příběh, na kterém mě bavilo také zařazení do skutečně proběhlého historického období a mezi reálně žijící osoby (Cortés, Tenochtitlán r. 1520, Moctezuma II., Cuauhtémoc....byť jsem si samozřejmě vědom toho, že se nejedná o literaturu faktu a realita byla trochu jiná). Dávám 5*, i když k naprosté spokojenosti mi chyběl propracovanější závěr. Před tím, než jsem začal Conquistadora číst, jsem osobně očekával, že příběh skončí až rokem 1521, dobytím Tenochtitlánu a rozvrácením říše Aztéků. Přesto moc pěkné počtení.....a teď už vzhůru na další počin pana Vybírala, Asgarda :-)

Ivan Kučera
21.09.2022 4 z 5

„To je ten nevděk mocných. Jakmile jim už nemůžeme posloužit, zbaví se nás.“ Záver perfektného štvordielneho komiksu, ktorý Josef Vybíral stihol vydať v dvoch knihách. Mne sa na takomto kuse krásneho komiksu nechce za každú cenu hľadať chyby. Kebyže sa ku mne čosi takéto dostalo ako k štrnásťročnému, tak by som sa z toho posr... a dal by som 5* z 10. Načo kritizovať? Prečo? Pripadá mi to tak, ako keby som bol v lese a počas magického skorého rána by som na lúke, vlhkej od rannej rosy, zahliadol dvanástoráka. Naše pohľady by sa stretli a on by mi svojimi majestátnymi očami prezradil pravdu o živote, vesmíre a tak vôbec. Následne by sa mlčanlivo, filozoficky stratil v hustnúcej hmle a ja by som namiesto úžasu kritizoval, že mal pravé ucho o tri milimetre kratšie ako ľavé. OK, dávno nemám štrnásť, ale stále je to Philippeom ůXavierom (ktorý je v našich končinách žiaľ neznámy autor, rozhodne to treba napraviť) krásne nakreslené dielo s luxusnou tvrdou väzbou a s tomu odpovedajúcim kvalitným papierom, ktorého je radosť dotýkať sa, láskať sa s ním. Absencia bonusov zamrzí, ale to je detail dostatočne kompenzovaný mäsitou výtvarnou stránkou a dynamickým scenárom Jeana Dufauxa (Barakuda, Murena), ktorý proti sebe stavia kvázi civilizované kresťanstvo a „barbarský“ život pôvodných obyvateľov v súlade s prírodou a matkou zemou. Áno, uznávam, príbeh enormne nestrhne. Občas som sa jemne strácal v postavách, vzťahoch a ich motiváciách. Situáciu komplikuje fakt, že to vrie aj medzi jednotlivými skupinami španielskych conquistadorov, keďže ako to už chodí, každý správny beloch je posadnutý mocou a majetkami, pre ktorých získanie je schopný ísť (doslova) cez mŕtvoly. Conquistador je asi naozaj „ten“ prípad komiksu, kde vizuál víťazí nad obsahom (už len na obálku som sa nevedel vynadívať). Ale ani scenáru nechcem krivdiť. Zápletka je trochu mdlá a postavy mi neprirástli k srdcu, avšak je to plné úžasných atrakcií, ktoré vo mne spoľahlivo prebudili dieťa so zatajeným dychom listujúce krásnym komiksom. Temná mexická džungľa, priepasti a nad nimi podozrivé mosty, prastaré povesti, krvavé rituály, nahé krásne ženy, švárni bojovníci oháňajúci sa mečmi, smrteľne nebezpeční Indiáni, bájne poklady, šialenstvo, opice, pyramídy. Určite palec hore i za to, ako festovne si zamakal (taktiež u nás neznámy) báječný kolorista Jean-Jacques Chagnaud. Istý nekonzens vytvára fakt, že kým minule bol kladený vcelku veľký dôraz na mystické prvky (miestami idúce až vyložene do fantasy), tu temer úplne ustupujú do úzadia.

GoodGames
15.09.2022 4 z 5

Conquistador 3 a 4 je ukončením historicko-dobrodružnej série z prostredia španielskych dobyvateľov v Južnej Amerike. Atraktívnu tému spracoval Jean Dufaux temne, brutálne a dráždivo. V samotnom finále mi však k plnému hodnoteniu chýbali silnejšie momenty a sympatickejší hrdinovia.