Conan: Společenstvo meče

Conan: Společenstvo meče https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/465018/bmid_conan-spolecenstvo-mece-03U-465018.jpg 4 10 2

Conan (komiks) série

< 9. díl >

Devátý svazek série Conan, plný dobrodružství a rafinovaných vojenských akcí, je kořeněn vůbec první epizodou, v níž se kresby rámcového příběhu ujal Joe Kubert, dále předěly kapitoly od Michaela Linsnera a Caryho Norda a v neposlední řadě jedinečnou spoluprací mezi scenáristou Timothym Trumanem a výtvarníkem Tomásem Giorellem. Conanovi se za krátký čas, kdy se živil jako žoldák, podařilo zcela si získat jak vojenského vůdce lorda Amalrika, tak i samotnou princeznu Jasmelu. Má vše, o čem by mohl prostý smrtelník snít, avšak líný palácový život se mu poznenáhlu zajídá. Stojaté vody Conanových dní a pomalu odumírající lásky k Jasmele náležitě rozčeří příjezd vzdoroprince Juliona, jenž okamžitě využije barbarovy horkokrevnosti i jeho stávajících vojenských plánů. Mezi dosud nezotavenými silami choradžského vojska a Amalrikovými hrdými žoldáky se tak neodvratně schyluje ke střetu. Mladý Conan bude muset zkrotit svou divošskou povahu a horkokrevnost, a tak prokázat, že jednoho dne bude možná hoden sám usednout na trůn. Svazek obsahuje kapitoly 14 a 16 až 21 série Conan z Cimerie, jež zpracovávají původní Howardovy povídky „Společenstvo meče“ a „Kozáci“. Na kresbě se tentokrát kromě stálých výtvarníků série Tomáse Giorella a Josého Villarrubii podílel také sám scenárista Tim Truman (absolvent Kubert School). V povídce „Královský lov“ se pak jako spolu-scenárista se svým otcem představuje Benjamin Truman, zatímco o výtvarnou stránku se společně postarali Joe Kubert, Tim Truman a společnost Tell-A-Graphics.... celý text

Literatura světová Komiksy Fantasy
Vydáno: , Comics Centrum
Originální název:

Free Companions


více info...

Přidat komentář

DennisMoore
13.07.2021 5 z 5

Zajímá mě, a pokusím se to dohledat, kdy vznikly povídky, které Timothy Truman zpracoval tentokrát, a pokud možno také, co R. E. Howarda inspirovalo k jejich napsání. Ve Společenstvu meče totiž vidím příběh vojáků z první světové války, legionářů odpadlíků s velkým vojevůdcem v čele, kteří, no, dopadnou, jak dopadnou. Rád bych tedy věděl, co je na tom mém dojmu pravdy, ale samozřejmě i kdyby nic, pořád bude Společenstvo meče další skvělý komiks s Conanem, jehož příběh pokračuje a je radost sledovat, jak Truman zužitkovává to, co se stalo v předchozích knihách, a jak velkou a působivou tragédii z toho vybudoval. Giorellova kresba nezklamala ani tentokrát (šlo by to vůbec?) a příjemně ji doplňuje klasikou vonící příspěvek Joa Kuberta.

Terva
05.07.2021 4 z 5

„Nevím, co bych si
bez našeho chrabrého
vojevůdce Conana počala,
avšak poslední dobou nevím,
co si počít s ním.“ (Královský lov)

Toto je již devátý svazek o Conanovi, na námět Roberta E. Howarda. Jedná se vlastně o další příběhy z Kolosálního Conana číslo 2. Kdo má tedy rád menší knihy, než ty kolosální, má možnost si pořídit tyto malé svazky. Kresby jsou v nich sice menší, ale nikterak neztrácejí na své kráse.

Citát: Mám vlastní plán (Spojenectví)

V tomto svazku je vložena jedna samostatná povídka. Napsali jí Timothy Truman a Benjamin Truman. Je to vložená povídka Královský lov a v hlavní roli je chlapec zvaný Kulin. Bohužel, nějak se mi nelíbila kresba a celkové rozložení jak oken tak prostorů pro psané texty. Podrobnosti najdete v kolonce „Části děje“ u této knihy.

Citát: Nejsem tady kvůli hodnosti. Stal jsem se vojákem kvůli boji. (Řetěz)

Další příběhy už jedou ve svých kolejích. Lehce se zde vracíme do minulosti, kdy Conan vzpomíná na Společenstvo meče a vyráží s nimi na různé souboje. Vše ve své podstatě kreslí Tomás Giorello a je to kresba na kterou už je čtenář zvyklí. Tak že další dobrodružství je opět povedené.

Citát: ...ale k boji se lépe hodí meč (Přízraky)