Conan bukanýr

Conan bukanýr https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/28070/bmid_conan-bukanyr-65c1f231ecef4.jpg 4 35 3

Děsivá noční můra žene princeznu Chabelu z paláce. Vévoda Villagro má jedinečnou šanci svrhnout starého zingarského krále a usednout na trůn. Kněz tajného Setova kultu mu v tom pomáhá silami černé magie. Vše jde snadno a zdá se, že již mají vyhráno, když tu se v Zingaře objeví barbar ze Severu. V přístavu totiž zakotvil svou loď Conan!... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Mustang
Originální název:

Conan the Buccaneer


více info...

Přidat komentář

davidurban1973
28.06.2022 4 z 5

Conan přesně jak má být. V podstatě nic nechybělo - dobrodružství na tajemném ostrově, souboje s monstry a padouchy, bandou Setových kněží včetně nejhoršího Thoth-Amona a samozřejmě záchrana krásné kypré princezny v nesnázích.
Napsáno skvěle v duchu Howardových děl, takže čtivé, zábavné a oddechové.

t_gon
31.01.2020 5 z 5

***Conanova rozhodná tvář se ušklíbla a v očích se mu potěšeně zablesklo. Zhluboka se nadechl a po chvilce vzduch zase slastně vydechl. Tohle byl život: dubová paluba pod nohama, půl stovky odvážných darebáků pod jeho velením, šumící moře kolem dokola, nepřítel, se kterým se člověk může utkat – a divoké, krvavé a skvělé dobrodružství na obzoru!***

U Ištařiných cecků a Nergalových koulí, to bylo panečku dobrodružství. Úplně nekriticky jsme nadšený, z této výpravy, jak je ostatně u dvojice Lin a Sprague dobrým zvykem, když vypráví jeden z mnoha příběhu fantastického Conana, tak jako nikdo jiný.

***U Croma! Člověk může zemřít jenom jednou, tak jaképak stýskání nad nebezpečenstvím, které možná, alespoň prozatím určitě, existuje jen v jeho představivosti. Dost na tom, že se člověk musí s nebezpečím vypořádat, když se do něj dostane, s mečem v ruce a s bitevním třeštěním v srdci. ***

Opět se vinou osudu stalo, že Conan kvůli jedné pečínce k večeři
(***„Od té rozmíšky v krčmě U devíti tasených mečů, kdy mu Conanova pěst málem urazila hlavu z ramen, měl nezdolnou touhu se pomstít.“***)
skončí ve víru intrik a bojů o nic menšího, než osud světa (časem určitě). Jo a taky princezna tam je, která si vyzkouší nedobrovolně výměnu rolí (služka – pán) Hyborského věku.

V tomto příběhu dostaneme hojně všeho, po čem dobrodruhovo srdce prahne, byt ženská srdce mají často zvláštní přání
(***„Nežli jí do života vstoupil obrovitý Cimmeřan, vždy své muže snadno ovládla. Ale ovládat Conana bylo nemožné“***).
A i ta dobrodruhova očka při toulkách exotickou zemí amazonek snad najdou to pravé ořechové
(***„některé ze svých náčelnic – velkých, zjizvených a drsně vyhlížejících černých žen, které v Conanových očích měly asi tolik ženskosti jako bojové sekyry.***).
Dojde i na časté holdování banánového vína
(***Conan říhl. „U střev samotnýho Croma, kamaráde, to je ale život!***),
parádní krvavě souboje
(***„Navzdory své mohutnosti se pohyboval poddajně jako útočící panter a rubal Zingařany jako zralou pšenici.“***)
a taky bourání plánu na dominanci světa mocným mágům
(***„Conan Thoth-Amonovi hlasitě a nezdvořile poradil, co si se svou nabídkou může udělat.“***).

Potěší setkání se starým známým Jumou, jehož linka přimíchá dostatek exotiky a lidožravých stromů do příběhu
(***„Potichu, šklebíce se, ale zároveň zadržujíce slzy, si pevně stiskli ruce. Nic neřekli, protože oba podvědomě cítili, že na tomto světě se již nikdy nesetkají.“***).

Těžko říci zda tyto ingredience někoho potěší i ostatní čtenáře, ale
***„Čert ví a čerta to i zajímá,“ zamručel Conan.***

Drobné nedostatky v korektuře nebo „nesoulad“ popisů postav (např. jednou má Sigurd světlé vlasy, později je z něho zrzek) jde lehce odpustit a člověk, pokud na to přistoupí, dostane parádní dobrodružství, které uteče rychleji, než Thoth-Amon s výpraskem z paláce, který se s princeznou obratem nabídne Conanovi. A co on na to?
***„Kdepak, Sigurde, já si nějaký trůn jednoho dne získám, dá-li Crom; ale nejspíš s mečem v ruce, a ne jako svatební dar.“***

Dodatky na konci knihy o životě autorů a jejich popis Howardova životopisu byly více než příjemné. Howard a jeho dítě Conan jsou prostě nesmrtelné legendy.

***„Vše pryč – vše zmar, tak ať mě už na máry dají;
Slavnost je ta tam a svíce se tmě vzdají.“***


lampernaqui
11.12.2019 3 z 5

Nemá cenu se zbytečně rozepisovat. Tohle je jedna z těch příjemnějších Conanovek, která se čte dobře a rozhodně silnému barbarovi nedělá ostudu. Je to čistokrevná oddychovka, která si nehraje na umění.

Štítky knihy

Conan

Autorovy další knížky

Lyon Sprague de Camp
americká, 1907 - 2000
2004  79%Conan a kletba monolitu
2008  80%Conan a plamenný nůž
1992  73%Conan a Pavoučí bůh
1989  93%Conan
1993  78%Conan mstitel

Kniha Conan bukanýr je v

Přečtených52x
Doporučených2x
Knihotéce54x
Chystám se číst6x
Chci si koupit3x
dalších seznamech1x