Conan a plamenný nůž

Conan a plamenný nůž https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/28069/bmid_conan-a-plamenny-nuz-65c7cee5ac659.jpg 4 29 4

Kniha obsahuje pět – česky doposud nevydaných – povídek z klasické původní řady Conanova světa, a to Jestřábi nad Shemem, Cesta orlů, Černé slzy, Plamenný nůž a Bubny Tombalku. Po přečtení zjistíte, že kdybyste chtěli srovnávat Tarzana s Conanem, srovnávali byste kačátko, které si na venkovské návsi hledá žížaly, s tygrem plížícím se noční džunglí, aby strhl tučného býka.... celý text

Dobrodružné Povídky Fantasy
Vydáno: , Klub Julese Vernea
Originální název:

The Flame Knife , 1981


více info...

Přidat komentář

Gordonlord
10.02.2021 1 z 5

Do tohohle jsem se fakt nemohl začíst.

Každá povídka začíná tam, kde jiná - v této knize nezveřejněná - povídka skončila, takže působí jako vytržená z kontextu a vytváří dojem, že jste začali sledovat seriál od jeho 256. dílu, aniž byste tušili o co běží. To se vám autor ovšem hned pokusí přiblížit minimálně stránku dlouhou nalejvárnou plnou pojmů, názvů a jmen postav, jejichž vzájemnou propletenost a vývoj vztahů si musíte hned zapamatovat, jinak se už v ději nechytíte.

Některé pasáže jsem musel číst i třikrát, protože jsem se ve vztazích, jménech a názvech pokaždé ztrácel. Problém bude možná i v tom, že povídky nebyly zajímavé, neměly atmosféru, žádný háček ani výraznou dějovou zápletku nebo nápad, který by donutil můj mozek všechny tyhle - pro pochopení toho, co se děje - bohužel zásadní skutečnosti, pojmout do paměti.

Což je fakt hrozná škoda, protože povídky jsou ve své podstatě naprosto primitivní a celkem dost nezajímavé klišoidní vypatlané fantasy akčňáky, které já mám rád. Jen tohle zbytečně překomplikované a zmatečné pojetí jim ublížilo téměř až fatálním způsobem a učinilo z nich nečitelný bordel.

Zajímalo by mne, do jaké míry měl v těchto příbězích Howard prsty, protože něco takhle špatného jsem fakt nečekal.

lampernaqui
29.03.2020 4 z 5

Kniha obsahující pět nevydaných povídek v podání Carter - Camp dua. Žádná vyloženě slabá věc se tu neobjevuje, všechny povídky jsou přesně takové, jaké conanovky mají být. Nehrát si na vyšší literaturu, ale hlavně bavit. U jedné je o trochu méně Conana než je zdrávo, ale budiž. Nejdelší (ale zároveň také nejlepší) povídkou je titulní Plamenný nůž.


Eigis
14.06.2015 5 z 5

Velice slušně sestavená sbírka, která obsahuje pět povídek:

Jestřábi nad Shemem - na začátku dorazí Conan do vcelku fungujícího města.......když odchází město hoří, v ulicích se bojuje a všude se povalují mrtví. To mezitím si každý čtenář jeho příběhů jistě dokáže domyslet.

Cesta orlů - stejně jako v prvním příběhu i zde je počátečním motivem pomsta, pak už jde jen o přežití, ale na to je Conan expert.

Černé slzy - příběh má velice slušný rozjezd a i když záhy zvolní, na kvalitě mu to neubírá.

Plamenný nůž - rozhodně nejlepší povídka v knize, která patří k těm nejlepším Conanovým dobrodružstvím, co jsem četl.

Bubny Tombalku - závěrečný příběh je o něco slabší, což asi způsobuje, fakt, že Conan se v něm objeví až na konci, ale pořád se jedná o slušný průměr.

t_gon
03.02.2015 4 z 5

Zbývajících doposud pět nevydaných povídek, které duo Sprague & Carter dali, dohromady není už tak úderných a strhujících jako předchozí devítka v Kletbě monolitu, i tak je zde dodržen „standard“ Howardovské kvality, kdy jednotlivé výlety Conana ve východních krajích utečou svižně, doplní mezery v jeho putování za Aquilonskou korunou a potěší každého, kdo si nenajde moře času na sáhodlouhé fantasy ságy.

Samotná povídka Plamenný nůž však příjemně vybočuje z formy povídky a v knize má téměř rozsah románu, obsahuje výbornou zápletku o skrytém království, hromadné bitevní scény i hororové momentky a vytahuje celou sbírku kvalitativně hodně nahoru. Klasicky příjemně strávené odpoledne. (:

Štítky knihy

Conan meč a magie antologie

Část díla

Autoři knihy

Lyon Sprague de Camp
americká, 1907 - 2000
Robert Ervin Howard
americká, 1906 - 1936
Lin Carter
americká, 1930 - 1988

Kniha Conan a plamenný nůž je v

Přečtených44x
Doporučených3x
Knihotéce49x
Chystám se číst4x
Chci si koupit7x
dalších seznamech1x