Columbo mezi dveřmi

Columbo mezi dveřmi https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/166340/columbo-mezi-dvermi-166340.jpg 4 19 9

Jedná se o volné pokračování předchozí knihy autora „Dílo a Sherlock Holmes, letmá pitva“, vydané roku 2010 (druhé vydání roku 2012, třetí vyjde v roce 2014). Tématem tentokrát ovšem není holmesologická problematika – kniha se zabývá jinou slavnou postavou detektivního žánru, poručíkem Columbem. Obě knihy přitom mají společnou literární technologii svého vzniku, a to metodu soustředění informací a jejich následného roztřídění podle předem určených témat do formy humoristické fiktivní dokumentaristiky. Kniha chce být holdem autora všem, kteří se podíleli na vzniku fenoménu zvaného „poručík Columbo“.... celý text

Přidat komentář

holub14
05.10.2022

Se zájmem jsem si přečetl zde uvedené recenze své malé knížky a děkuji za ně. Chtěl bych říci jen na vysvětlenou - obsahy jednotlivých epizod jsem neuváděl úmyslně, protože mi to přišlo jako plýtvání silami a papírem. Knížka neměla být rejstříkem obsahu epizod, předpokládal jsem čtenářovu kompletní znalost seriálu. Měl to být humorný ponor do fenoménu zvaného Poručík Columbo a když se na knihu dívám po několika letech od jejího vzniku, myslím, že se povedl. A proč jsem do závěrečného rejstříku vybral tam uvedená a ne jiná hesla? Prostě proto, že se týkala věci. Například heslo Šachy je tam proto, že jedna z epizod je o šachové hře a o vraždě šachového velmistra, heslo Porota proto, že tento právní institut se v několika epizodách vyskytuje apod. Není v tom žádná záhada.
Richard Ulman

IvetaSl
04.03.2022 3 z 5

Zajímavé čtení o poručíku Columbovi, ale je to pro opravdového milovníka tohoto seriálu. Pro někoho, kdo viděl pár dílů může být tato kniha nudná. Autor si dal práci, aby vypsal vše, co o něm ví, a aby uvedl, v které epizodě byla tato informace zmíněna. V druhé části knihy je vysvětleno několik (dost) pojmů, které v seriálu zaznělo. Zajímalo by mě, proč autor vybral zrovna tyto, protože by jich mohl napsat mnohem víc (na několik dalších knih). A chybí mi tam stručný popis epizod.


knihyKeMne
23.01.2022 3 z 5

Drobná knížečka překvapivě od českého autora, která má být holdem slavnému detektivovi. Slibovala jsem si od ní víc. Sice se v ní dozvíte, jak Columbo vznikl a názvy všech epizod, ale už ne jejich stručný děj. Výborným autorovým počinem bylo, že pozorným sledováním všech dílů a toho, co v nich detektiv prozradil, složil jak jeho životopis, povahu, záliby, informace o jeho autu, psovi i plášti a samozřejmě i vše, co šlo zjistit o legendární paní Columbové. Ovšem druhá polovina knihy je nějak mimo mísu - autor vybral pojmy, které se tak porůznu v seriálu vyskytly, a encyklopedicky je vysvětluje. Ehm...

jaroiva
19.01.2021 4 z 5

Jednohubka na odpoledne.
Myslíte si, že znáte už všechny díly Columba nazpaměť? No, já některé díly opravdu jo. Takže tahle knížka pro mě byla jasná povinná četba. Ale zjistila jsem, že v některých méně oblíbených dílech mám ještě mezery :)
To se musí napravit!
Člověk by neřekl, že je "známo" třeba to, že paní Columbová je bruneta... Vlastně jsem nejvíc hltala informace o paní Columbové. Už jen kvůli ní to má cenu přečíst.
Některé kapitolky bych oželela, např. Rolex apod. Ale jinak jde o pěkně shrnuté a seskupené dostupné informace.
Jen jsem nepostřehla, že by autor zmínil, jak se jmenuje Columbo křestním jménem. Měla jsem dojem, že Frank. https://cdnmetv.metv.com/EemGB-1526058258-11863-list_items-columbo_firstname.jpg

Parwana
15.11.2020 4 z 5

Stručné a svižné shrnutí všeho, co potřebuje fanoušek známého detektiva vědět.

Marla
26.04.2020 5 z 5

Zábavná procházka fenoménem Columbo. Obzvláště oceňuji kapitolu o paní Columbové, neboť z poměrně krátkého textu vyplývá, co za poklad má poručík doma:)).

iceVS
15.03.2020 5 z 5

Nejsem nijak velkou fanynkou seriálů, ale běžnou povědomost mám. Takže pro mě velice zajímavé a informativní čtení. Jako osobní bonus beru to, že mě tohle PDF čtení fakt moc bavilo.

yaoiyuri
14.12.2019 4 z 5

Columbo je nestárnoucí fenomén televizních obrazovek, se kterým se dříve či později seznámí každý z nás. A tahle kniha… je hrozně zvláštní. Obdivuji autorovu mravenčí práci, při které musel nepochybně mnohokrát zhlédnout jednotlivé díly a pečlivě zaznamenat, co, kdy a o kom poručík mezi řečí prohodil (naprosto geniální mi v tomto ohledu přišla kapitola o poručíkově rodině).

Kamenem úrazu pro columbovsky méně zapálené čtenáře a fanoušky může být skutečnosti, že tyto zevrubné a nesmírně zajímavé analýzy zabírají ani ne polovinu knihy (a to je kniha stránkově už tak dost skromná). Větší část tvoří kapitola „Co je co“, která vysvětluje / popisuje nejrůznější termíny, pojmy, osobnosti a místa, se kterými jsme se mohli během 69 dílů seriálu setkat a které ne všichni (čeští) diváci znají a umí správně zasadit do kontextu amerických a columbovských reálií (a samozřejmě se popisuje i poručíkův vztah k těmto jednotlivinám).

Autorovi převelice děkuji, že dal čtenářům svou knihu volně k dispozici přes portál Městské knihovny v Praze.

Pennywise
24.03.2016 5 z 5

Naprostá povinnost pro všechny fanoušky poručíka Columba! Všechny informace a zajímavosti okolo seriálu a postavy poručíka Columba zde jsou a perfektně napsané a popsané! Anthologie fenoménu COLUMBO laskavě a humorně napsána Richardem Ulmanem. V knize jsem v polovině, ale musel jsem to zde již napsat! Knihu jsem nemohl nikde sehnat, ale nakonec se mi to podařilo díky samotnému autorovi a za to velké díky! Je to čest mít tenhle kousek v knihovně!