Colorado Kid

Colorado Kid https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/399399/bmid_colorado-kid-8ys-399399.jpg 3 607 139

Některé záhady jsou neřešitelné… Studentka žurnalistiky přijíždí na odlehlý ostrov kvůli stáži v místních novinách. Jednoho dne se dozvídá, že ostrůvek skrývá záhadu, o níž jí dosud nikdo neřekl. Nakonec jí kolegové z redakce celý příběh vyprávějí: Co byl zač ten muž, který byl před čtvrt stoletím nalezen mrtvý na pláži, kdo ho zabil a proč? Vyšetřování případu opakovaně vedlo do slepých uliček a dodnes se mnoho neví. Místní redaktoři jsou neobjasněným příběhem „Colorado Kida“ fascinováni, vyprávěním utužují dávné přátelství a zároveň zkoušejí profesní vytrvalost mladé stážistky.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Horory

Vydáno: ekniha , Beta-Dobrovský
Originální název:

The Colorado Kid , 2005


více info...

Přidat komentář

Timkim
19.02.2024 1 z 5

Co to jako mělo být? Jediné plus a to je na tu jednu hvězdu, délka. Jde poslechnout za 4 hodiny. Jinak je to téměř nejnižší dno a opět se ptám, proč je Stephen tak vychvalovaný, když chrlil takové bláboly. Musím si od něho dát pauzu. To se fakt nedá.

pedroK
01.01.2024 3 z 5

Tady mě jen napadá..toto menu jsem si neobjednal. Příběh je čtivý, chytne vás, postavy dobře rozpracované a.. konec.
Ačkoliv autor na konci vysvětluje, proč je příběh psán takto, neuspokojilo mne to. Proto čtu jeho knihy, protože příběhy jsou hluboké, složité a konce nečekané. Zde se nic z toho neuskutečnilo. Za mne -další takovou už ne. Napadá mě, vydal by to někdo, kdyby pod tím byl podepsán neznámý autor?
A jak psala Metla níže, ta obálka knihy s dějem souvisí jak???


biki
26.12.2023 5 z 5

Hodně dlouho jsem se nevěnovala plnění ČV, proto se to teď snažím aspoň trochu dohnat. King sice nepatří k mým oblíbencům, většina jeho děl je pro mne totiž nečitelná, ale pár starších knih jsem přece jen zvládla. Vzhledem k časové tísni jsem hledala knížku co nejtenčí, což tato splňuje.
Nejprve mě zarazilo nízké hodnocení a také spousta negativních komentářů, což rozhodně chuť ke čtení nepodpořilo. Jenže jak už jsem se do knížky začetla, nutilo mě to číst bez přestávky až do konce. Moc se mi to líbilo, za sebe mám pocit, že tu není ani slovo víc, ani míň, že si s ní autor pěkně vyhrál (aspoň při pohledu na jeho jiné tlusté mnohosetstránkové bichle, v nichž slovy zcela jistě nešetřil). Domnívám se také, že většina komentářů potvrzuje Kingův názor, který nejprve sdělil ústy Vinceho a Davea začínající novinářce Steffi: "V tom musí být nějaký příběh ... jenže pak zjistíte, že prostě není. Že je to jenom hromádka nespojitých faktů obklopujících opravdovskou nevysvětlenou záhadu. A přesně tohle lidi nechtějí. Rozčiluje je to. ... A King v doslovu: "Chtít (rozluštit záhadu) je možná lepší než vědět."
Příběh, nebo v tomto případě spíš vyprávění, na mně zapůsobilo víc než jsem čekala a rozhodně si jej budu pamatovat.

heavy66
21.10.2023 3 z 5

Příběh, byť nedlouhý, táhne se jak pondělní odpoledne v práci, protože Mistr, když něco napíše, musí si to čtenář užít. Připomnělo mi to Čapkovu kapesní povídku o stopách ve sněhu, které končí bez pointy uprostřed prázdné ulice. Nebo taky jednu společenskou hru s mnoha různými hádankami - např. Jim a Jack žili spolu v horské chalupě, Jim musel odjet do města a Jack zůstal doma sám. Po návratu z města našel Jim ležet Jacka mrtvého na podlaze. Co se stalo? – Uzavřenými otázkami pak zjišťujete příčinu Kidovy, pardon Jackovy smrti.

SSTknihy
02.09.2023 3 z 5

V tomhle příběhu, který vlastně příběhem není (což vám je jako čtenáři neustále zdůrazňováno) nejde ani tak o rozluštění dávné záhady, jako o testování jedné mladé novinářky. Protože jestli Steffi pochopí podstatu dobrého příběhu a co všechno pro něj musí správný novinář obětovat, bude mít vyhráno. A s ní i oba novinářští bardi Vince a Dave, místní plátek Ostrovan, a nakonec i čtenář.
Jen je to celé zbytečně trochu moc zdlouhavé...

KingNut123
19.08.2023 2 z 5

I přes veškeré negativní recenze jsem doufal, že tento Kingův počin nemusí být tak špatný, jak se na první pohled zdá. Mýlil jsem se.

Colorado Kid má potenciál, ale King ho nebyl schopen využít. Z počátku jsem očekával hororovou atmosféru s nádechem thrilleru, ale toho jsem se nedočkal. Poté jsem očekával thrillerovou atmosféru s nádechem lehké detektivky, toho jsem se také nedočkal. Nakonec jsem dostal nepovedený počin plný teorií a neustálých disputací, jako by se řešil Roswellský incident. Colorado Kid mohl být velice zajímavým a ambiciózním výtvorem, který však skončil tam, kde začal.

Myslím si, že ani sám King neví, jak ta jeho prkotina vůbec končí. Zamotal se do toho tak, že raději nechal snahu na čtenáři, ať si závěr domyslí sám.

Luigi1
10.06.2023 4 z 5

Tato kniha se povedla sž na určité pasáže které mě vykolejily

Metla
29.03.2023 3 z 5

Mám ráda Kingovy maloměstské příběhy, takže "Colorado Kid" mě od prvních slov popadl za flígr a šoupnul na pobřeží Maine, kde jsem se studentkou žurnalistiky naslouchala dvěma přemoudřelým dědulům, jak popisují jeden neobvyklý případ. Obyčejný a přesto se vymykající běžné realitě, spousta otázek a minimum odpovědí. Nejsem vyloženě odpůrcem otevřených konců, vybrat si finále podle svého gusta je občas osvěžující. Tentokrát mi bohužel pan autor neposkytl dostatek indicií ani motivace, abych se nejasné kontury událostí pokusila svou fantazií dokreslit, přidat jim detaily a barvy.
Kingův záměr chápu, ale pro mě je "Colorado Kid" rozsahem i zápletkou stěží poloviční kniha... a obálka je laciná až hanba, prakticky nemá souvislost s dějem. Modrá čísla jsou tentokrát (dle mého názoru) zasloužená: 65%

zelda7
19.03.2023 2 z 5

(SPOILER) Kniha pojednává o rozhovoru dvou stárnoucích novinářů s mladou ženou, která se u nich v redakci zaučuje. Celý příběh v podstatě pojednává jen o jednom případu, který se nevyřešil. Vzhledem k tomu, že nemám ráda otevřené konce a obecně nevyřešené věci, kniha mne v tomto z počatku zklamala, konec ovšem zvedla doslov Stephena Kinga, který v něm v podstatě osvětlujě, že šlo o podání záhady nikoliv řešení. Přesto mne ale kniha spíše nudila a patří prozatím k tomu slabšímu, co jsem od Stephena Kinga četla.

Arkagas
26.02.2023 4 z 5

(SPOILER) Colorado Kid je typicky netypická Kingovka. Sledujeme tu příběh mlaďounké stážistky, která je v redakci novin vedena ostřílenými kolegy - jednomu bude za chvíli 90 a druhému je 65. A tihle dva chlapíci se rozhodnou, že se s ní podělí o záhadu jménem Colorado Kid. Mrtvého muže, který byl jednoho rána místními studenty nalezen na pláži mrtvý, opřený o popelnici a nikdo nevěděl, kde jak a proč se tam ocitl. Společně tak rozplétají různé možnosti a chlapíci ji vedou po cestě, která už byla ověřena. I přesto se ale do dneška neví, proč byl Colorado Kid zabit a kým. Tahle krimi Kingovka je skvělá - postavy jsou vykresleny tak, jak to umí jen Stephen - máte pocit, že je znáte od malička. I když je jasné, že se konec nedozvíte a tenhle krátký příběh byl napsán, abyste se zamysleli a zkusili tuhle záhadu rozluštit sami, zaručuju, že se Vám to bude líbit. Colorado Kid se prostě zjevil a už neodešel.  A kdo nečte doslovy, tak tady si ho dá prosím povinně. Děkuji.
Moje hodnocení: 9/10

le21nka
12.02.2023 3 z 5

Čtivá detektivní povídka bez objasnění případu. Díky Doslovu aspoň vím, proč to S.K. napsal tak, jak to napsal. Asi bych byla také raději, kdyby to mělo jasný konec.

pastelkaX
20.07.2022 5 z 5

Svižná chuťovka na jedno odpoledne. A i když chápu, jak to King myslel s tím, že občas je uspokojivější, když záhada zůstane záhadnou, stejně mě žere, že se to nevyjasnilo! :D

shatterhand
08.07.2022 2 z 5

Bohužel mě to nechytlo, jak bych od Kinga čekal. :(

RadimWiniarski
21.04.2022 3 z 5

Hned ze startu bych nejspíš začal pozitivem. Jsem rád, že mě i po nespočtu děl, které jsem od Kinga zvládl přečíst, stále dokáže překvapit. Toto dílo totiž až na klasický vypravěčský um opravdu vyčnívá.
To, že King umí perfektně vykreslit postavy a následně kolem nich budovat napínavý příběh, to je všeobecně známo. I v případě Colorado Kida se mu to daří na výbornou. Což je o to těžší, protože základ jako takový se odehrává po celou dobu v malé redakci okolo tří hlavních postav. Zde však nastává hlavní problém, který čtenáře dost pravděpodobně rozdělí na dva tábory. Díky tomu, že King umí perfektně budovat atmosféru, se většina čtenářů nemůže dočkat finálního rozuzlení a cíle, který si pro nás autor vymyslel. Tato kniha však už skrze (dost spoilerovou) obálku dopředu říká, že rozuzlení se v tomto případě člověk bohužel nedočká. A to je věc, která se nekouše úplně snadno. Je skvělé, že autor dává divákům možnost vlastní interpretace závěru příběhu. Nicméně dost čtenářů sáhne v knihkupectví po Kingovi právě z důvodu, že zvládá své knižní příběhy ve většině případů perfektně vybudovat a zároveň i uzavřít. Nemají chuť si vymýšlet vlastní závěry. Chtějí si přečíst tu brilantní myšlenku, která napadla samotného autora. A toho se v tomto případě bohužel nedočkáme.
Na zabití času u nudného nedělního odpoledne se kniha nejspíš bude hodit, nicméně když se člověk zamyslí nad tím, čeho všeho je King schopen, tak nic víc, než pár minut hloubání nad závěrem Vám kniha pravděpodobně nedopřeje. A jak zmínila samotná obálka knihy. Pro čtenáře, kteří mají rádi uzavřené konce a nejsou zastánci vlastního fantazírování, tak kniha může být opravdovou ztrátou času. Za mě jde o velmi průměrnou, místy dokonce podprůměrnou detektivku formou rozhovorů, která je však průměrná pouze v rámci děl Stephena Kinga. A všichni vědí, že i jeho průměrné věci jsou v širším měřítku více než kvalitní záležitostí. 65%

jfialova
11.04.2022 4 z 5

To se teda povedlo, každou chvíli se přistihnu nad tím, že přemýšlím, jak to vlastně bylo... Navíc ten doslov, že prý existuje minimálně jedno povedené vymazlené řešení-no já sama jsem došla jen na samé béčkové konce. Na jednu stranu by se dalo říct, že je to pěkná habaďůra na čtenáře, který se užuž těší, jak se to celé vyřeší a následuje jen zadní přebal knihy, na druhou stranu je to teda geniální počin, protože než toto vyženu z hlavy, to bude trvat pěkně dlouho.

Patrik02
01.04.2022 5 z 5

(SPOILER) Zjišťuji, že Kingovy netypické Kingovky mám docela rád. Colorado kid, rozhodně není hororem, spíše detektivkou, a to ještě ne v tom pravém slova smyslu. Mistr hororu mě již několikrát přesvědčil. že dokáže rozepsat poutavý příběh na minimálním prostoru (např. Holčička, která měla ráda Toma Gordona, nebo Geraldova hra) a stejně mě se jím nechám pohltit až do poslední strany. Příběh plyne stejně nenuceně, jako rozhovor Stephanie a dvou starých redaktorů a to nejlepší na této knize si King nechal až nakonec. Nevysvětlená záhada je totiž to, co nám v hlavě zůstane nejdéle. A je pravda, že o Kidovi i po dočtení často přemýšlím. Výborně, pane Kingu. Výborně.

Sitth
04.12.2021 3 z 5

Zajímavý příběh, kdy člověk pořád čeká, kdy se to rozjede a pak otočí poslední stránku a zjistí, že je konec a další díl není. Ale po chvilce přemýšlení vám vlastně dojde, že je to příjemná změna, v hlavě vám zůstane spousta otazníků a je jen na čtenáři, jak si příběh dokončí. A to je milá změna.... Dávám 4/6

Hotovson
13.11.2021 3 z 5

Bylo to pěkný, líbilo se mi to, mam Kinga rád a zase to byl od začátku příběh, co mi zajímal, ale já prostě musim mít v knížce konec. Jedno jakej, dobrej, špatnej, to je fuk, ale nějak to zakončit, což se tady bohužel nestalo. Je to takový useklý v půlce a to mi vadí. I když si konců můžu domyslet kolik uznam za vhodný.

dominika8192
27.07.2021 5 z 5

Milá jednohubka z pera mistra hororů. Kupodivu oddechová, příjemná a místy rozkošná (zejména dialogy mezi Stephanií a dvěma staříky). Zhltnuto za jeden večer, vykouzlilo úsměv na tváři.

Šimon_
02.05.2021 4 z 5

Hra se čtenářem, hra s žánrem. Tak trochu meditace o podstatě záhad a příběhů, tak trochu variace na klasické detektivky, jaké psala třeba Agatha Christie. Je z toho cítit Kingova radost z psaní, která se přenáší na postavy Vince a Davea. Jednohubka, která neurazí.