Osudová léta

Osudová léta https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/484244/bmid_osudova-leta-UvC-484244.jpg 4 69 15

Čokoládovna série

< 3. díl

Stuttgart v létě 1936. Mladá čokolatiérka Viktoria musí přerušit školení ve Francii, neboť rodinná čokoládovna potřebuje její pomoc. Doba je nejistá, rodině Rothmannových hrozí vyvlastnění. Zatímco se Viktoria a její matka Judith brání všemi prostředky, objeví se ve Stuttgartu pohledný americký podnikatel Andrew Miller, který rozbouří nejen Viktoriin citový život, ale nabízí i východisko. Je však opravdu tím, kdo může firmu zachránit? V okamžiku, kdy se valí události jedna přes druhou, vychází na povrch dlouho střežené rodinné tajemství…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro ženy

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Zeit des Schicksals , 2020


více info...

Noisette73
Noisette73
14.03.2024 3 z 5

To zase bylo... pořád kdo s kým zrovna spí, kdo se s kým tajně schází a kdo koho nesnáší, jasně o tom jsou rodinné ságy, ale tato trilogie za mě byla moc, moc slabá. Autorce dám ještě šanci, ale toto se moc nepovedlo, bylo tam sice více čokolády a díl to byl za mě nejlepší, ale přesto víc jsem prahla po historických souvislostech a sladké maně jménem čokoláda, škoda, že to je převážně průměrná vztahovka. Obálky a grafické provedení jsou ovšem kouzelné.

m_martina
m_martina
18.10.2023 5 z 5

Tak a tahle rodinná sága, týkající se Čokoládovny, se uzavřela. Tato část se odehrává v temné době, kdy k moci nastupují fašisté. Nakonec ale všechno dobře dopadne a to já mám ráda. Přestože se mi, stejně jako mým oblíbeným, nejvíc líbil druhý díl, celou řadu hodnotím pozitivně a tuhle závěrečnou knihu hodnotím pěti hvězdami.


mia.com
mia.com
18.06.2023 4 z 5

Moc hezky zaverecny dil, prisel mi nejsviznejsi. Opet mi ale vadilo, ze ve vypisu postav na zacatku knihy se hned dozvime, kdo s kym a co. To docela kazi aspon to chvilkove napeti, i kdyz je to vetsinou jasne. Nicmene zase chvalim epilog, mam rada shrnuti, co se s postavami delo dal.

Szilvia1
Szilvia1
07.06.2023 4 z 5

Třetí díl o osudech lidí ve Čokoládové vile nás provázel se začátky války a jejich osudem bylo,že radši odjeli z Německa a našli štěstí jinde.Knížka byla pěkným zakončením série,ale na konci to shrnutí bylo asi nejlepší.

Kaja1
Kaja1
18.05.2023 5 z 5

(SPOILER) Pěkné završení série. Líbilo se mi, že na konci spisovatelka shrnula, co se s hlavními hrdiny stalo po skončení války. Bylo s podivem, že se všem podařilo odejít z Německa a uplatnit se v zahraničí, samozřejmě měli peníze, a o to bylo jednodušší.

knihovniceS
knihovniceS
06.04.2023 3 z 5

Čokoládovna - Osudová léta
Třetím dílem ságy jsem byla dost zklamaná. Odehrává se v roce 1936 a v Německu už nebyl život jednoduchý. Nacisté se ozývají, Rothmannovým hrozí vyvlastnění čokoládovny, rodina se rozptýlí po světě ... Nebudu nic prozrazovat, něco je v anotaci, zbytek si přečtěte. Dávám 3 hvězdy

ivousekk
ivousekk
27.03.2023 3 z 5

Nemohu si pomoci, ale treti dil je nejslabsi. Uz to jelo podle zajeteho scenare - az vsichni prekonaji vsechny nastrahy, az se ti spravni zamiluji, budou vsichni zit stastne az do smrti. Strasne predvidatelne a docela nudne, chybelo tomu neco noveho, nejaka stava.

marli58
marli58
12.12.2022 5 z 5

Napřed jsem si musela povzpomínat, kdo je kdo. Pak mě zatrnulo při zjištění, že je to z období, kdy se k moci dostal Hitler. A to nečtu moc ráda. Ale začetla jsem se a nelituji. Vždycky jsem se těšila, až knihu zase otevřu. Doporučuji celou trilogii.

zdenaR
zdenaR
12.12.2022 4 z 5

Závěr zdařilé trilogie, velmi čtivá kniha.

Kanimůra2
Kanimůra2
14.09.2022 5 z 5

Pěkné a nekomplikované čtení. Zamilované, ale ne přehnaně červená knihovna. Myslím, že potěší každou ženu všech věkových kategorií. Určitě se těším na další knihu.

cérka
cérka
31.07.2022 5 z 5

Třetí, závěrečný díl byl pro mne velkou neznámou. Jen velmi ztěžka jsem se rozpomínala na předešlé osudy hlavních hrdinů a také jsem se zalekla blížícího se válečného konfliktu.
Autorka mě ovšem milé překvapila. Děj zasadila tentokráte do roku 1936, kdy se nacistická mašinérie teprve rozjížděla a předešlé osudy hlavních hrdinů jemně zapracovala do probíhajícího děje. Paměťové buňky se rozpomněly na zbytek a tak se tímto dílem vše krásně, téměř pohádkově uzavřelo.
Myslím, že tento díl byl nakonec překvapivě nejvíce pohodový a já se o své hrdiny nemusela vůbec bát.
Docela se těším, čím dalším nás autorka překvapí.

Každopádně tuto sérii můžu s klidným srdcem doporučit čtenářům Anne Jacobs. Dámy mají dost podobný styl vyprávění i časový rozsah.

Ivanule
Ivanule
21.07.2022 5 z 5

Kniha se mi četla velice lehce,děj krásně plynul i toto nevesele začínající období v historii bylo popsáno autenticky, tuto autorku jsem si dá se říct z těchto německých autorek oblíbila

85098211
85098211
20.06.2022 5 z 5

Ani tato poslední kniha, kterou jsem poslouchala jako audio v jazyce originálu, nebyla špatná - právě naopak :-). I když u mě jednoznačně vede druhý díl ;-). Také zde se setkáme s Judith, Martinem, Viktorií, Matildou a spoustou dalších známých z předchozích knih. Autorka popisuje osudy těchto různých postav v dobách, kdy v Německu k moci nastupuje Hitler a všechno se mění (bohužel) k horšímu. Proto, když se Viktoria seznámí s Američanem Andrew Millerem, dlouho neváhá a následuje ho do Ameriky, kde hlavně pro ni začíná nový život... A také její bratr Martin odhalí tajemství svého původu, aby posléze pochopil, že Judith se při jeho narození rozhodla naprosto správně a tyto okolnosti ovlivnily - samozřejmě pozitivně :-), celý jeho život. No a autorka tentokrát do příběhu dokonce zamíchala i malou kriminální zápletku ;-). Kniha se mi opravdu líbila a přestože je to tak trochu červená knihovna - kterou jinak vůbec nemusím ;-), je čtivá a dobře napsaná.

zuzana2599
zuzana2599
02.06.2022 5 z 5

Čokoládovna skončila a já se těším na další příběh z pera Marie Nikolai. Závěr trilogie byl hodně uspokojivý, autorka své čtenáře v epilogu seznámila s dalšími osudy hlavních hrdinů, Viktorie, její matky Judith, Antona, Martina s Mathildou, Helene a Georga...
Doba v Německu je nejistá, k moci se dostává Hitler a rodině hrozí vyvlastnění. Viktorie i její matka brání čokoládovnu a tehdy se ve Stuttgartu objeví podnikatel Andrew Miller. Je to pohledný Američan a Viktorie se zamiluje. Cit je oboustranný...
I tentokrát to bylo příjemné a nekomplikované čtení a kdybych směla vyzdvihnou díl, který se mi nejvíc líbil, tak by to byl druhý - Zlatá léta. I když mě všechny díly svedly k mlsání pamlsků, i tak si celá sága zaslouží nejvyšší hodnocení !!!

maryzka
maryzka
11.05.2022 5 z 5

Co k tomu říct. Kruh se uzavřel, čokoláda tohoto jména pokud je podobnost čistě náhodná se prodává v 21. století.

Kdybych měla hodnotit tuto trilogii- tak bych řekla- je fajn nebo spíš bylo dobře, že byli na začátku knih jména a osoby, které vystupují v knize. Bylo tam a to je taky dobře slovníček pojmů, které člověk nevěděl nebo už zapomněl. I když nyní autorky vybírají ve svých dílech poslední léta císařství, zlatý věk 20.let a uzavírají děje v období nešťastných 30. let tak musím hodnotit, že je to někdy citlivě napsáno, někdy se to nepovede, ale u této autorky se to povedlo

Autorovy další knížky

Maria Nikolai
německá, 1968
2021  83%Čokoládovna
2021  85%Zlatá léta
2023  90%Dcery naděje
2022  86%Osudová léta
2023  94%Dcery štěstí

Kniha Osudová léta je v

Přečtených93x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených3x
Knihotéce132x
Chystám se číst51x
Chci si koupit15x
dalších seznamech2x