Coco Chanel

Coco Chanel https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/301438/mid_coco-chanel-3Bf-301438.jpg 4 132 31

S použitím dosud neznámých pramenů a rozhovorů s významnými svědky, kteří Coco Chanel znali, sepsal Henry Gidel věrnou biografii ženy, jež prožila v plném lesku tři čtvrtiny 20. století. Vytvořila kostýmy s prýmky, doplňky, z nichž se staly šperky, volné oblečení pro nonkonformní ženy, pařížské parfémy, které dobyly svět, a hlavně neopakovatelný chanelovský styl. Coco ovšem zažila i odvrácenou stránku slávy: opakovaná citová dramata, překvapivé uzavření módního salonu na začátku války a pak stejně nečekaný návrat k módě ve věku 71 let. Výrazná osobnost, kterou zlé jazyky označovaly za "nesnesitelnou", velkorysá i zlostná, to vše byla Coco Chanel.... celý text

Přidat komentář

Hanina61
28.04.2023 4 z 5

Ač se o módu nijak nezajímám, byla jsem z "pracovních důvodu" nucena sáhnout po životopise Coco Chanel, a nelituji toho. Předtím jsem o ní věděla jen pár nejznámějších věcí (Chanel č. 5, flapper šaty, kostýmky...), ale tahle kniha mi otevřela oči, protože jsem dosud netušila, z jak nuzných poměrů tato žena pocházela a jak celý život tvrdě dřela, aby se z ní stala nesmrtelná módní ikona, která ve své době dala ženám v oblékání "svobodu". Kniha se četla dobře, autor si dal opravdu přepečlivou práci a shromáždil neskutečné množství detailů z jejího života. Kromě informací o samotném životě Coco jsem se dozvěděla spoustu zajímavostí o historii a kultuře její doby. Doporučuji...
PS. A poprvé v životě jsem si v parfumerii přičichla k Chanelu č. 5, ba dokonce jsem zdarma dostala vzorek... ta vůně je opravdu nádherná a nadčasová... :-)

karin4338
28.11.2022 5 z 5

Krasna biografia od zaciatku az do konca. Pacili sa mi informacie o predkoch a konecne som v obraze o zivote Coco.
Co mi vadilo bola slovanska koncovka. Chanelova znie vazne zvlastne.


janka2000
28.09.2022 5 z 5

Biografie o velké osobnosti a ženě, která změnila svět pouhým oblékáním. Coco je neuvěřitelná žena, kterou máte možnost díky knize poznat už od malička. Zjistíte, co z osobního života ji ovlivnilo a inspirovalo k její značce a stylu. Zároveň ji poznáte hloubš na osobní rovině, kdy se ukáže jako hrdá žena, která byla však velmi opuštěná.

IvetaK242
28.07.2022 3 z 5

Kniha se mi místy nečetla úplně snadno, byla jsem zavalena výčtem informací, které nebyly podány úplně poutavě. I tak ji nehodnotím nijak špatně, některé citáty Coco mě opravdu bavily a určitě si ráda přečtu nějakou další knihu o této ,,velké" ženě, která nikdy neztratila styl, který žije dodnes.

DámaMáma
14.05.2022 2 z 5

Škoda, že taková osobnost, o které by se dalo psát samo, nemá odpovídající knihu své velikosti, vkusu, šarmu a elegance…

š.m.i.k
02.03.2022 3 z 5

Tak zajímavá osobnost... Zpracování mi vůbec nesedlo, je naprosto odosobněné, bez citu. Jako když při sledování seriálu vynecháte některý díl a v příštím je na začátku shrnutí, co se událo. Jenomže tady je to forma podání celé knihy. Jaká škoda...

Jessica007
15.05.2021 5 z 5

Spíše dokumentárně napsaná kniha, která koresponduje s Coco Chanel jako takovou - s její osobností i tvorbou. Kniha se mi hodně líbila.

Šárka_D
17.02.2021 3 z 5

Velmi slušný román, který je striktně dokumentární, nečekejte tedy velká hnutí mysli ani citu - a popravdě, u literatury faktu to je asi v pořádku. O životě oděvní legendy jsem se dozvěděla dost, o tom, jaká byla jako člověk, už mnohem méně.

rozina351
31.01.2021 5 z 5

Kniha se mi velmi líbila, styl psaní je spíše dokumentární a strohý, jednotlivé epizody života Coco Chanelové nejsou líčeny nijak barvitě ani šťavnatě, ale velmi střídmě a subtilně. Kniha svou střídmou dekorativností velmi ladí se stylem této geniální návrhářky. Přímočaré výrazové prostředky dávají kontrastně vyznít závažným osobním dramatům silné a v mnohém ohledu kontroverzní osobnosti Coco. Kniha se podobá neokázalému pruhovanému tričku či výsostně jednoduchým malým černým. Coco Chanel před vámi přímo plasticky vyvstává ve své praktičnosti a uměřenosti, v černobílém kontrastu a břitkosti.

Isew
24.01.2021 2 z 5

Jdu proti proudu nadšených komentářů, ale tohle nebylo dobré. Neuvěřitelně povrchní zpracování. Kdybych si přečetla článek na wikipedii, tak by to mělo stejnou informační hodnotu, jako tato životopisná kniha. Opravdu zajímavých informací bylo málo. Naprosto nevyužitý potenciál zasadit život Coco Chanel do doby, ve které tvořila. Pár letmých zmínek a to bylo všechno. Vlastně mám pocit po doposlouchání této knihy, že její život byl neuvěřitelně nudný a plytký, scuknutý na plejádu milenců. Ale on nebyl. Tohle se opravdu nepovedlo. A ještě mě úplně tahá za uši přechýlení na Coco Chanelová. Nemám nic proti přechylování u slovanských příjmení, ale tohle ne. Nepovedený životopis a překladatel tomu dal pověstnou poslední kapku.

kob
23.01.2021 5 z 5

Skvěle napsaný životopis

i_vanička
22.01.2021 4 z 5

Příběh velmi silné, bohaté, nicméně osamělé ženy-umělkyně. Po přečtení/poslechu je o čem přemýšlet: odvaha, odhodláni, vlastní přecitlivělost, vytrvalost, životní hodnoty .... inspirující životní příběh.

Liilith
01.09.2020 4 z 5

„Ve dvaceti letech vám dává tvář příroda, ve třiceti ji utváří život, ale v padesáti se o ni musíte zasloužit sami.“
Coco Chanel
Gidel přináší na třech stovkách stránek zajímavý životní příběh jedné z největších módních ikon. Ačkoliv některé životopisné knihy bývají nudné, v tomto případě tomu tak není. Podává nám život Gabrielly Coco Chanel velmi zajímavým a poutavým stylem. Kniha je rozčleněna do třinácti kapitol, které většinou tvoří přelomové události v životě Coco Chanel.
V knize je několik fotografií a ty, které jsou zásadní, ale v knize chybí, autor popisuje včetně data, takže není problém si je dohledat na internetu.

Přestože se jedná o knihu biografickou, může být vnímána také jako doplňující literatura pro odívání. Všechny oděvy, které významně ovlivnily odívání na celém světě, přináší autor s detailními informacemi.

Popko
21.07.2019 3 z 5

Zajímavá osobnost, zajímavý příběh zpracován velice podrobně, trochu jsem se ztrácela reáliích. Byla to žena, která nechtěla být na nikom závislá, byla stejně tvrdá na ostatní jako na sebe, čímž mi hodně sympatizovala. Stojí určitě za přečtení.

KnihovniceVěra
12.03.2019 3 z 5

Vzala jsem si knihu do nemocnice v očekávání, že jde o super oddychovku, ale bylo pro mě náročné se prokousat začátkem, který je přecpaný fakty, například přesnými názvy ulic a míst, vedlejšími osobami a jejich vzájemnými vztahy. Až ke konci jsem pochopila autorův záměr jít skutečně věrně po stopách Coco a bez příkras popsat i její milostný život.

Ivana.Ka
11.06.2018 4 z 5

Moc hezky zpracovaný životopis, který se docela i dobře četl, takový příběh... Místy jsem se lehce ztrácela v reáliích, ale i tak se mi kniha líbila... "Kopie, to je láska..."

m_friedlova
07.10.2017 4 z 5

Osud úchvatné ženy s neobyčejným módním talentem. Příběh mě velmi zajímal, snad i díky tomu se mi kniha četla dobře.

Marčullkas
02.10.2017 3 z 5

ohromující žena a ikona !

Veronika2017
25.07.2017 2 z 5

Ze začátku mě kniha bavila a ke konci jsem se musela přemáhat ji dočíst, to se mi už dlouho nestalo.Měla jsem pocit , že čtu strašně dlouhý novinový článek a určitě by autor neprohloupil, kdyby kniha obsahovala i nějaké foto.

buchio
16.06.2017 5 z 5

Skoro by se nechtelo verit ze se jedna o skutecny pribeh. Dechberouci zivotni cesta nejvetsi legendy nejen modniho prumyslu spojena s osobnim zivotem a nenaplnenou laskou a spoustou temer bulvarnich pribehu v pozadi vyznamnych historickych udalosti. Urcite doporucuju.