Coco & Igor

Coco & Igor https://www.databazeknih.cz/img/books/75_/75458/coco-a-igor-75458.jpg 3 31 8

Román o ikoně módního světa a slavném skladateli. Paříž 1913. Coco Chanel je zamilovaná do bohatého, charismatického Boye Capela, ale zároveň je hluboce ponořená do své práce. Ve stejnou dobu se chystá první uvedení Stravinského Svěcení jara. Oba jsou si v mnoha věcech podobní: Coco hodlá osvobodit ženy a zdemokratizovat ženskou módu, Stravinskij chce nastolit nový hudební vkus. Coco jde na premiéru ve skandálně moderních bílých šatech, baletu se dostane kritických ohlasů, že je příliš avantgardní. Coco je jeho dílem dojatá, Stravinskij se ale s negativními ohlasy nedokáže vyrovnat.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Jota
Originální název:

Coco and Igor , 2009


více info...

Přidat komentář

missbellatrixx
24.04.2023 5 z 5

Za mě je kniha výborná...líbí se mi, že si Coco jde tvrdě za svým...

LenkaKa
17.11.2021 3 z 5

Docela zajímavé čtení. Není to ta kniha, která se čte jedním dechem, ale nakonec se mi to líbilo.


1amu
12.02.2020 4 z 5

Drama vztahu dvou rozdílných osob trvající 1 rok (1920). Geniální, ale sebestředný hudebník (Igor) se zamiluje do geniální spíše lehkomyslné módní návrhářky (Coco) . Vše z pozadí pozoruje nemocná manželka hudebníka (Kateřina), která mu porodila 4 děti.
Místo děje : prostorná vila návrhářky poblíž Paříže, kde hudebníkovi, ruskému emigrantovi, který penězi neoplývá, vyřešila velkoryse jeho rodinný bytový problém, k nelibosti žárlivé manželky.
Tento stručný popis připomíná Červenou knihovnu. Opak je pravdou. Děj se dramatizuje a vrcholí ve finále, kdy se Coco a Igor rozcházejí.
Knihou se vine jeho stěžejní dílo Svěcení jara, obecenstvem při premiéře vypískané. Igor však věří, že jej dopracuje, což se podaří.
Osud si s Coco a Igorem pohrál . Ona narozena 19.8.1883. On o pouhý rok starší (17.6.1882). Ona krasavice, on ne zrovna pohledný muž. Ona umírá ve svém apartmá v pařížském hotelu Ritz 10.1.1971. On o tři měsíce později v New Yorku 6.4.1971. Přesto je pojilo od seznámení až do konce jejich životů přátelství.
V roce 1989 uvádí nový impresário domu Chanel Karl Lagerfeld novou kolekci oblíbeného parfému v pařížském divadle Des Champs-Elysées za zvuků skladby Svěcení jara, tedy tam, kde byl Igor Stravinskij před dávnými léty vypískán.
PS: při čtení knihy jsem si tuto skladbu pouštěl z YOU TUBE.

Sparkling
20.05.2016 2 z 5

Knihu jsem zhodnotila jako vhodnou pro čtení při nemoci-nemusí se nad ní nijak přehnaně přemýšlet, takže neunavuje, ale není zas tak příšerně hloupá, aby jí člověk hodil do koše. Moje očekávání se celkem splnilo, dala bych jí 2,5 hvězdičky. Některé popisy parfémů a šatů byly celkem povedené, ale kniha byla velmi zdlouhavá, když si člověk uvědomí, že se v ní řeší v podstatě jen vztah Coco a Igora, a to nijak dynamicky, naopak autor popisuje pořád to samé dokola a nějakých zvratů se člověk moc nedočká.

orinka3
22.02.2016 1 z 5

Je to jakési divné čtení. Jazyk originálu posoudit nemůžu, ale překlad - nad tím kroutím hlavou. Divné výrazy, tiskové chyby....no, tuhle knížku si odpustím. Je mi něčím hodně nepříjemná. Ale aspoň mě přiměla podívat se do Wikkipedie na informace o hlavních hrdinech.

maruna
04.04.2013 4 z 5

Kniha se mi líbila. Obdivuji Coco Chanel, z prosté venkovské dívenky se stala nejbohatší módní návrhářka Francie a říkalo se jí královna módy.Životem jí prošla řada známých mužů, mezi nimiž byl i hudební skladatel Igor Stravinskij, který se stal jejím milencem a později celoživotním přítelem.

veronique
29.11.2011 3 z 5

Typická oddechovka. Vadil mi přílíš květnatý styl, který byl místy legrační až směšný (např. detailní popis, kdy Igor zvrací). Film natočený podle knihy, je předloze věrný, ale příliš chladný. Filmové postavy působí podivinský, prázdně, postrádají duši, nelze se s nimi ztotožnit, ani je lidsky chápat - v tom je kniha o něco lepší. Nicméně osobnosti jako Chanel, Stravinsky a vůbec celá umělecká společnost Paříže přelomu XIX. a XX. století si zaslouží mnohém lepší román.

Surikata
26.08.2011 3 z 5

Kniha nenadchne ani neurazí, čekala jsem od ní víc.
Roli v mém hodnocení hraje i to, že mi byli oba protagonisté svým chováním protivní. Knihu jsem dočetla jen proto, abych věděla, jak to dopadne.