Co z vás (ne)dělá buddhistu

Co z vás (ne)dělá buddhistu https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43116/co-z-vas-ne-dela-buddhistu-43116.jpg 4 23 6

Dzongsar Jamyang Khyentse, provokující učitel, významný filmař, umělec a spisovatel, je jedním z nejkreativnějších a nejinovativnějších tibetských buddhistických učitelů naší doby. Jeho kniha Co z vás (ne)dělá buddhistu nás vybízí ke zkoumání našich základních předpokladů a vžitých představ. S neobvyklou intenzitou a originalitou čtenáři předkládá esenci buddhismu formulovanou do čtyř bodů – čtyř pečetí buddhismu – a základní principy buddhismu vysvětluje přístupnou formou, které může porozumět každý.... celý text

Duchovní literatura Literatura naučná
Vydáno: , DharmaGaia
Originální název:

What Makes You not a Buddhist , 2007


více info...

Přidat komentář

anna0480
22.11.2018 5 z 5

Buddhismus jako takový mě zajímá už delší dobu a tak jsem si tuto knihu s velkou chutí přečetla. A byla jsem moc příjemně překvapená. Četla se dobře, autor zde čtyři základní pravdy vysvětluje tak, že je chápe i člověk, který se do té doby o buddhismus nějak blíže nezajímal a hlavně, kolikrát je ukazuje na příkladech z běžného života, tak, aby byly pochopitelné pro každého z nás.
Moc sympatická knížka pro každého, kdo se chce o buddhismu něco blíže dozvědět. Spousty vět, někdy dokonce i celých odstavců, jsem si podtrhávala a pak skenovala, abych si je posléze mohla nalepit na viditelná místa a den co den si je číst. Moudrá slova, která mi spoustu věcí vysvětlila. Za mě tedy rozhodě pět hvězdiček z pěti!

Shindo
06.12.2017 4 z 5

Zrozumiteľné, vtipné a trefné. V dnešnej dobe, kedy sa z buddhizmu stáva komercia a obchodný artikel nezaškodí, ak vyjde niečo takéto.


Tyrael
21.10.2017 5 z 5

Dokonalé - jednoduché, stručné, jasné, výstižné.

Zmiu
07.10.2017 5 z 5

Kniha, která mě vzala za srdce. Autor se umí vyjadřovat srozumitelně, říká věci bez obalu a k tomu je ještě vtipný.

Beda06
12.01.2017 5 z 5

Me se osobne kniha moc libila a musim rict ze s autorem se vsim souhlasim. Rika popravde jak se veci maji bez omacek. Popisuje obecne 4 vznesene pravdy priklady ze zivota aby to bylo pro kazdeho uchopitelne. Cetla jsem nekolik knih o Buddhismu ale tato je moje prvni a nejoblibenejsi. Kazdemu komu ji dam precist tak ji chvali. Kdyz jsem ji cetla po druhe tak jsem prichazela na nove veci ktere mi prvne unikly. Trochu slozitejsi cteni se zamyslenim ale je v ni obsazeno velke moudro. U me za 5 hvezd

LordSnape
18.02.2015 3 z 5

Zatím asi nejméně vhodná kniha o buddhismu pro mou osobu, jakou jsem kdy četl. Neříkám, že jsem v tomto oboru nějaký vzdělanec, či expert, ale přečetl jsem toho už poměrně dost a musím říci, že už zřejmě chápu, proč je Dzongsar Jamyang Khyentse nazýván tak provokativním učitelem. Kniha je kromě úvodu a závěru rozdělena na čtyři hlavní kapitoly, přičemž každá se věnuje vždy jednomu hlavnímu tématu - pomíjivosti složených věcí, emocí, závislého vznikání a nirváně. Je sice na jednu stranu dobré, jak se snaží objasnit některé věci z oblasti života a počátečního učení Buddhy Šakjamuniho, ale v téměř každé straně se čtenář dočká jisté demagogie a řekl bych i pohrdáním západní kulturou a světským stylem života. Netvrdím, že konzumní styl hnaný cyklickou spotřebou, globalizací či tzv. "demokratizací" dle USA anebo pokryteckými soudy dle vzhledu či oblečení je správně, ale být známým buddhistickým lamou, napsat knihu pro nebuddhisty na západě za účelem seznámení se s dharmou, společně s vytyčením její základní filosofie a plivat přitom téměř na vše (i to dobré), co zde lidé dokázali, a jak žijí, mi přijde jako špatný a velmi krátkozraký přístup.

Štítky knihy

buddhismus

Autorovy knížky

Dzongsar Jamyang Khyentse
bhútánská, 1961
2010  83%Co z vás (ne)dělá buddhistu

Kniha Co z vás (ne)dělá buddhistu je v

Přečtených36x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených4x
Knihotéce11x
Chystám se číst16x
Chci si koupit6x