Co tu kvete, svítí, létá?

Co tu kvete, svítí, létá? https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/110011/co-tu-kvete-sviti-leta-110011.jpg 4 6 2

Knížka je souborem poetických a přitom zábavných básniček oblíbeného autora. Básničky ukážou malým čtenářům, co ve světě kvete, svítí a létá, přirozenou cestou rozšíří jejich poznání, slovní zásobu a jazykový cit, smysl pro rytmus a neméně důležitý smysl pro krásu. V knížce si kromě jiného můžete přečíst, co spojuje orobinec s doutníky, kde bydlí lilie, po kom má pomněnka jméno, proč má len radost, co na svět přinášejí konvalinky, co si přeje pouťový balonek, kdy spí čas a kdy zmizí tma. Verše Jiřího Havla spojují spoustu zajímavostí ze světa, který nás obklopuje, s veselými jazykovými hříčkami a poetickými obrazy. Jiří Havel je známý a oblíbený autor literatury pro děti. Publikoval množství knížek, leporel, obrázkových čtení. Edita Plicková ilustruje dětské pohádkové knížky, omalovánky, leporela, učebnice, spolupracuje s dětskými časopisy.... celý text

Přidat komentář

hrdlickova_61
22.04.2022 5 z 5

Tuhle knížku si klidně můžete půjčit v knihovně bez zkoumání, jaká je. Stačí vidět obálku. Autor Jiří Havel – v jeho jménu je záruka, že verše budou nápadité a budou se dobře rýmovat. Ilustrace – Edita Plicková, tedy líbivé a zároveň vkusné obrázky. A k tomu osvědčené nakladatelství Portál.

Ale i tak jsem pro vás vybrala aspoň čtyři ukázky (k jaru, létu, podzimu a k zimě), jen tak pro potěšení:

Sněženka
I když ještě mrzne venku,
pod sněhem už země tká
něžné šaty pro sněženku
z bělostného vřeténka

Pivoňka
Ráda kvetu, ráda voním,
a když potom hlavu skloním,
tak se, plátek po plátku,
k zemi vracím pozpátku…
...
Drak
Radost z něho všichni máme,
přejeme mu šťastný let!
A psaníčko posíláme –
ať ví, jak je velký svět.
...
Sníh
Když se z mraků k zemi snese,
jiskří celá krajina.
Vrabčák křičí: „Připravme se,
už nám zima začíná!“

Daněla
25.03.2021 5 z 5

Knížka s hezkými ilustracemi a neotřelými básničkami.Hlavní je tématika květin, ale také dětské hry, nebo čištění zoubků.


Kniha Co tu kvete, svítí, létá? je v

Přečtených8x
Knihotéce1x
Chystám se číst1x