Co složím, to mám

Co složím, to mám https://www.databazeknih.cz/img/books/59_/59891/mid_co-slozim-to-mam-GxC-59891.PNG 5 3 2

Od dob, kdy ve třicátých letech publikoval V. S. Plumlovský, kníže české inzitní poezie, své dílo vlastním nákladem, nedošlo nikdy k jeho důstojnému vydání. O vyplnění neomluvitelné mezery v naší literatuře se pokusil až Vladimír Borecký, který do knihy sebral autorova autentická díla i dobové dokumenty a ohlasy díla V. Svobody a na závěr zařadil jeho báseň Chudobín, přeloženou do pěti tuctů živých i mrtvých jazyků. Publikace je bohatě ilustrována předními českými výtvarníky.... celý text

Poezie
Vydáno: , Torst
více info...

Přidat komentář

changaj
12.06.2019 5 z 5

Kniha je věnovaná díle "naivního básníka" Václava Plumlovského. Přibližuje jak jeho jedinečnou tvorbu, tak jeho (ne)přijetí okolím a až posmrtné docenění zvláště v uměleckých a recesistických kruzích. Autor knihy shromáždil množství různorodých dokumentů a svědectví o osobnosti Plumlovského. Najdeme zde pohrdlivý úryvek z dobové kroniky, vzpomínky místních, zprávy o chystané oslavě výročí básníkova narození, psychologický rozbor jeho díla, dokonce i horoskop Plumlovského. Z těchto střípků vystupuje plastický obraz básníka, který v čtenáři budí střídavě smích, lítost, obdiv a údiv.

ponorka
02.01.2019

O tomto autorovi vím pouze z doslechu, pocházím totiž z Prostějova a Plumlov leží kousek od něj. Netušila jsem, že nějaké jeho knihy skutečně vyšly, chtěla bych si je přečíst. Znám jenom nějaké úryvky z jeho tvorby, ale nevím, jestli se v knize nacházejí. Např.:

Fialová srnka
pila asfalt z hrnka.

a nebo:

Spadl kámen do voda
napsal Václav Svoboda.


Štítky knihy

česká poezie

Autorovy knížky

Václav Svoboda Plumlovský
česká, 1872 - 1956
1996  100%Co složím, to mám

Kniha Co složím, to mám je v

Přečtených2x
Knihotéce2x
Chystám se číst5x
Chci si koupit2x