Čo si myslí moje dieťa?

Čo si myslí moje dieťa? https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/438150/bmid_co-si-mysli-moje-dieta-ZwD-438150.jpg 4 17 6

Zistite, čo si vaše dieťa naozaj myslí, keď povie: „Aha, čo som urobila!“, „Nie som unavený“ alebo „Strápňuješ ma!“. Táto kniha vás prevedie viac než stovkou každodenných situácií. Naučí vás dešifrovať správanie vášho dieťaťa, porozumieť pochodom v jeho hlave a sebavedomo zareagovať najlepším možným spôsobom. Zoznámite sa s míľnikmi, ktoré vaše dieťa prekonáva vo veku dvoch až siedmich rokov a dozviete sa, ako riešiť situácie, ktoré rodičov znepokojujú najčastejšie: záchvaty hnevu, súrodeneckú rivalitu, problémy so spánkom, bezpečnosť na internete a mnohé ďalšie. Nalaďte sa na najvnútornejšie myšlienky svojho dieťaťa a staňte sa rodičom, akým ste vždy túžili byť.... celý text

Literatura faktu Psychologie a pedagogika Rodina
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

What´s My Child Thinking , 2019


více info...

Přidat komentář

Turmee
09.05.2023 3 z 5

Autorka slibuje náhled z dětské perspektivy za pomoci neurovědy a psychologie, rozbor každodenních situací a pomoc v porozumění dítěti.

Kniha je rozdělena do tří sekcí podle věku dítěte. Popisuje důležité milníky a stupně vývoje. Hlavní myšlenkou je utužit vztah s dítětem. Na začátku oceňuji zmínku o zkoumání vlastního dětství a vzorců, které si do rodičovství přinášíme.
Žádné převratné novinky ale nečekejte. Podle autorky je potřeba jít dítěti příkladem, řešit věci až po uklidnění sebe i dítěte, přijímat emoce a být prostě spolu.
Líbivý design a moderní pojetí nabízí konkrétní řešení častých situací, do kterých se jako rodiče s dětmi dostáváme (já sám, chci to hned, já to nebyl, nudím se).
Většina je jen o selském rozumu. Ale není na škodu na některé věci nahlédnout z pozice dítěte.

Přestože se na první pohled zdá, že kniha zastává respektující a kontaktní přístup, několik nenápadných náznaků tomu občas protiřečí (autorka připouští tresty a odměny, tvrdí, že tříleté dítě manipuluje rodičem za pomoci pláče, hodnotí, předpokládá, že dvouleté dítě spí samo a celou noc...).
Většina situací se opakuje a přijdou mi zbytečně rozdělené do více částí. Tím pádem se i řešení a reakce opakují stále dokola. Snad nejčastější radou je nastavit režim a odvést pozornost.
Další část řešení je jaksi polovičatá, bez nějaké konkrétní rady (například buďte důslední, nenechte se pohltit stresem, mějte s partnerem stejný přístup, zajistěte si...). Na můj vkus se příliš často objevují věty typu Učte ho, Cvičte ho, Trénujte. Jakoby dítě bylo cirkusové zvíře. Taky se mi nelíbilo tvrzení, že rodič rozhodne, kdy je dítě dost zralé na odevzdání dudlíku.
Osobně mi velmi chybí část do 2 let dítěte.
Zdroje jsou uvedeny až na konci, uvítala bych je přímo u daných tvrzení v textu.
Překlad je občas dost kostrbatý - souvětí jsou příliš dlouhá, slovosled je podivný a objevují se i záhadné pojmy: nárazníkový čas, bílé lži, tygři rodiče, fomo, beavers.

Aliii
30.12.2022 4 z 5

Přehledná kniha s rozumně rozvrženým členěním a pěknou grafikou. Informace k různým situacím měly široký záběr, byly spíše stručnější, ale i tak užitečné.
Naprosto souhlasím s tím, že by to chtělo ještě příručku, jak si věci nebrat osobně a zůstat v klidu ;-)


Edeltruda
25.08.2022 4 z 5

Velmi přehledná příručka shrnující základy respektujícího rodičovství od věku batolete po školáka. Kniha má jednoduché členění: jedna dvojstrana - jedno téma. Vše je vysvětleno stručně a jasně na konkrétních příkladech každodenního života, žádná zbytečná omáčka kolem.

Verrrunka
10.03.2021 3 z 5

Taková poměrně příjemná kniha na zopakování, ale pokud by chtěl člověk více porozumět některým problémům, chtělo by to asi číst něco podrobnějšího.
Hodně ale chválím grafickou stránku, velice příjemně se to celé četlo.

gumkacik
24.02.2021 3 z 5

Kniha obsahuje přehled základních problémů, které vás na cestě rodičovství mohou potkat a zaskočit. Ujistíte se tak, že vaše dítě není fracek, ale že to, co předvádí, je vzhledem k jeho věku celkem normální. Rady jsou stručné a začínají většinou slovy "neberte to osobně" či "zůstaňte klidní". Tak ještě prosím knihu na téma: jak zůstat klidný, pokud čirou náhodou nepraktikujete zen buddhismus.

smittinka
18.02.2021

Moc pekne a prehledne zpracovana kniha,bohuzel obsahove dost slaba-prijde mi,ze rady,ktere pro dane situace nabizi, vymysli snad kazdy rodic bez nejakych extra zkusenosti ci jinych nactenych knih,minimalne pokud se teda dokaze nad danou situaci v klidu zamyslet. Nevidim tedy moc jeji vyuziti a psychologii bych si to tedy taky prilis netroufla nazyvat...