Co se stalo na dovolené
Novinářka Margaret miluje svou práci a nesnáší jednoho kolegu, Jaggera, se kterým sdílí stůl a on každý den vymýšlí, jak ji rušit při práci. Margaret potřebuje dovolenou! Díky bohu, že hlavní cenou v každoročním firemním kvízu je luxusní výlet na Zanzibar. Po náročném roce, kdy se musela vypořádat se smrtí otce a rozvodem, to pro ně s matkou bude zasloužená odměna. Margaret ještě neprohrála jediný kvíz, ale je pravda, že nikdy dřív nesoutěžila s Jaggerem. A pak se stane něco naprosto nemyslitelného – mají stejné skóre a zájezd vyhrají oba. Už tak je nanic, že Margaret musí být s Jaggerem na tomtéž ostrově, ale alespoň má s sebou matku, která jí pomáhá se mu vyhýbat. Jagger ji ale překvapí. Čekala, že tam pojede s nějakou dívkou, ale on vezme svého otce. To Margaret přiměje na něj změnit názor… aspoň trošku. V tu chvíli se ale už tak hrozná situace změní doslova v horor, protože se do sebe jejich rodiče zamilují a chtějí se vzít. Margaret a Jagger se tak zničehonic stanou nejen kolegy, kteří se nemají rádi, ale také nevlastními sourozenci. Co když to ale s tou jejich nenávistí není tak horké, jak si původně mysleli?... celý text
Originální název: What Happens on Vacation, 2023
Komentáře knihy Co se stalo na dovolené
Tohle je klasická Jo Watson, vtipné hlášky, super dialogy, chemie mezi hlavními postavami funguje na jedničku... občas vybuchnete smíchy, jindy vás zase dojme. Příběh mi trochu připomínal S láskou tě nenávidím a bylo to super. Čtivé, ale zároveň nečekejte nic složitého, je to spíš pěkný oddechový romantický příběh. Margaret je plánovací osoba, má ráda čistotu, řád, jasná pravidla a hranice, na vše se musí předem připravit a díky tomu má nad svým životem kontrolu. Jagger byl boží, zkrátka takový muž, nad kterým si povzdychnete, jaká je škoda, že ho nemáte doma. Jen je škoda, že příběh neměl střídavé vyprávění, sice je od začátku celkem jasné, co si Jagger myslí a co cítí, ale i tak by bylo fajn mít to tam napsané.
Tak tohle byla jízda!
Jo Watson jede opět na jistotu – enemies to lovers, kancelářské prostředí, hašteření, trapasy, zamilované jiskry… a funguje to. Funguje to tak, že se smějete, červenáte, držíte palce a občas byste klidně i zatancovali radostí.
Margaret a Jagger – dva redaktoři, co sdílí jeden stůl v newsroomu. Ona ho má za nejotravnějšího chlapa na světě, ostatní ho považují za sexsymbol. On je podle jejího popisu nesnesitelný, ale pak udělá tak roztomilou věc, jako když jí pošle svou pubertální fotku, aby se necítila trapně, a vy si řeknete: „Och, miláček!“
No a pak přijde dovolená – on s tátou, ona s mámou, osud (alias Jo Watson) to zařídí, aby se jejich světy ještě víc propletly. A my samozřejmě tušíme, jak to dopadne, ale vůbec nám to nevadí. Protože tady je cesta důležitější než cíl.
Bonus, co mě fakt bavil? Generační bitvy. Mileniálové vs. Gen Z. Harry Potter vs. nové kapely, Facebook (haha, kdo ho ještě používá?) vs. TikTok. Bylo to trefné, vtipné a až moc pravdivé.
Zkrátka – Jo Watson to zase dala. Bavila jsem se od první do poslední stránky.
,,Představa, že se oblékám, jako když jsem byla puberťák, a pózujo v tom na fotkách, zněla stejně lákavě jako každoroční stěr na gynekologii."
Tohle byla moje třetí kniha od Jo Watson a měla jsem asi moc velká očekávání, protože předchozí dvě knihy byly naprosto boží. Tahle mě bohužel nenadchla tolik jako předchozí knihy, ale rozhodně jsem se u čtení nenudila.
Největší problém pro mě byla Margaret jako hlavní hrdinka, která mi vůbec nesedla a chvílemi mi lezla na nervy. To pro mě byl asi největší kámen úrazu, protože když mi nesedne hlavní postava, je pak celkem těžký si oblíbit celý příběh. Naštěstí tu byl Jagger, kterého jsem si zamilovala už od začátku.
Kniha byla vtipná, jenže občas toho sarkasmu bylo až moc a působilo to trochu nuceně.
Abych nebyla zas až moc kritická, tak příběh byl sám o sobě super. Líbilo se mi prostředí, kde se děj odehrával (komu by se taky nelíbilo prostředí Zanzibaru) a taky dynamika obou generací na dovolené.
I když to pro mě nebyla top kniha autorky, pořád je to milá romantika s enemies to lovers zápletkou a skvělou letní atmosférou
Moc děkuju @knihydobrovsky za poskytnutí knihy k recenzi v rámci #spoluprace
Co se stalo na dovolené je humorný příběh, který mi připomínal knihu Má mě rád, nemá mě rád od Sally Thorne, jinak tzv. od nepřátelství k lásce. Nebylo to špatné čtení, ale od této autorky jsem četla vtipnější knihy, které se mi líbily více. Zde mi některé humorné pasáže přišly lehce nucené a na sílu. Jako letní oddechovka-pohodovka, to není špatná volba.
„Víš, co se říká,“ řekl Leighton.
„Co?“
„Co se stane na dovolené, nezůstane vždy na dovolené.“
Zase jsem se zastavila. „Kdo to říká? Tohle nikdo neříká. Má to zůstat na dovolené, nemáš si to brát s sebou.“
„Já to říkám.“
Je to chytrý, vtipný a má to nějaký nápad. Postavy jsou dobře popsané, mají nějakou historii a tím pádem je čtenář dobře pozná a hlavně je chápe. Čte se to prakticky samo a jako oddechovka to bylo skvělé.
I přes to mám nějaké výhrady, zejména ke konci, který mi přišel natahovaný a ta lehkost a vtipnost ze začátku se vytratila.
Hlavní hrdinka na mě byla možná moc "divná" a ke konci už mi to přišlo trochu přehnané, nicméně jsem se u knížky dobře pobavila a myslím, že pokud máte rádi chytré romantiky, kde jde o (trochu) víc, než jak na to hned skočit, pak tahle kniha je dobrá volba.
Dostalo se mi té cti a byla jsem vybrána jako recenzent knihy, za což moc děkuji @knihydobrovsky @kniznizavislaci #spoluprace
Na začátek bych chtěla zmínit, že je to moje první kniha od autorky, takže jsem vůbec nevěděla do čeho jdu, ale obálka se mi moc líbí a anotace zní taky zajímavě.
Hlavní hrdinka Margaret (matka ji oslovuje Margaret Skye) je novinářkou v online novinách, přidělili k ní ke stolu před půl rokem nováčka Jaggera, kterého nemůže vystát a vadí jí na něm snad každá věc, Jagger ji pořád nečím vytáčí. Margaret je rozvedená a tak trochu skeptická ke všem mužům. Při společném firemním kvízu, ale oba skončí stejně a vyhrají společně dovolenou na Zanzibaru. To Margaret nemůže rozdýchat.
Jagger je vykreslený jako bezstarostný mladý muž, který se rád baví a vyhledává společnost žen. Píše úspěšný společenský sloupek, do kterého přispívá kontroverzními tématy. Za dovolenou s Margaret je snad i rád. Domluví však výměnu luxusního apartmá za 2, aby Margaret mohla vzít sebou ovdovělou matku.
Co se stane na dovolené už neprozradím, to si musíte přečíst sami
Ke knize mám několik drobných výhrad:
Za mě je v knize použito hodně sarkarmu a někdy to působí až na sílu.
Je zde osoba Shawn, která má být nebinární, takže ji nazyvají oni, za mě je tam tahle postava úplně k ničemu a na sílu nacpaná, ale je to asi moderní, nebo korektní nebo co.
Za další popisy osoby Margaret jsou tak matoucí, že jsem si dlouho nedovedla představit jak vypadá, žije s matkou v JAR, ale původ mají v Holandsku.
Začátek knihy mi skoro vůbec neutíkal a i když je to napsáno čtivě, tak jsem se místy musela do čtení nutit.
Podtrženo sečteno, knížka se četla nakonec dobře, pokud máte rádi pošťuchování mezi hlavními hrdiny, sarkastické poznámky, slowburn, co se ale s ničím moc nemaže, tak DOPORUČUJI a určitě si ještě ráda přečtu jinou knížku od autorky.
Za mě 3,5 z 5
Čekala jsem opravdu povedenou oddechovku na dovolenou - a přesně to jsem dostala. Mám ráda autorčinu trilogii Starting Over a Jo Watson opět nezklamala. Uděluji maximum hvězdiček a doporučuji. :-)
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
přátelství, kamarádství ostrovy a souostroví novináři Tanzanie Zanzibar od nepřátelství k lásceJo Watson také napsal(a)
| 2020 | S láskou tě nenávidím |
| 2020 | Mám tě ráda, nemám tě ráda |
| 2018 | Svatba naoko |
| 2021 | Já a ty, navždy |
| 2017 | Hořící měsíc |

77 %
80 %

Začátek knihy super. Margaret je "divná", ale asi i díky tomu, že mám kolem sebe Aspergery i OCD, tak mi to nepřišlo ani tak vtipné, jako mi jí spíš bylo trochu líto. V tomhle kontextu pak dává její chování smysl, i když se může zdát přehnané plus její úzkostné stavy. Jagger byl takový normální chlápek se smyslem pro humor a potřebou zkoušet nové věci, kterého bych na Margaretině místě vedle sebe rozhodně chtěla a přitom bych to naprosto nedávala :-) Margaretinu matku bych doma asi nechtěla a popravdě se divím, že si ty dvě tak rozuměly, když byly naprosto odlišné.
Celkově lepší průměr.