Co rostlina ví: Průvodce smyslovým světem rostlin

Co rostlina ví: Průvodce smyslovým světem rostlin https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/455284/bmid_co-rostlina-vi-pruvodce-smyslovym-s-piq-455284.jpg 5 19 6

Jak mucholapka ví, kdy sklapnout past? Cítí tenké hmyzí nožky? A jak třešeň pozná, že je ten správný čas vykvést? Pamatuje si, jaké bylo počasí? Svět z perspektivy rostlin je jiný než svět člověka. Jen proto, že se nepohybují a nekomunikují stejnou řečí, nebyla dříve smyslům rostlin věnována velká pozornost. Daniel Chamovitz, izraelský badatel světového formátu v oboru studia molekulárních mechanismů života rostlin, systematicky srovnává lidské a rostlinné smysly. Ukazuje, že rostliny jsou schopné vnímat a reagovat na všechny základní podněty z prostředí podobně jako my. Jen vnímání rostlin je evolučně optimalizováno na životní strategii organismu přisedlého, založeného na fotosyntéze a vystaveného mnoha stresům.... celý text

Přidat komentář

Vidlička
15.03.2024 5 z 5

Perfektně sepsaná a ohromně zajímavá knížka od odborníka pro laiky. Hemže se odbornými termíny, přesto je psána lehkým perem a notnou dávkou vtipu.

"Jak jsme viděli, také rostliny mají prospěch z bohatého a proměnlivého přísunu smyslových podnětů. Rostliny ovšem nevzpomínají stejným způsobem jako my; nekrčí se úzkostí při myšlence na sucho a nesní o letních paprscích slunce. Neschází jim, že nejsou skryty v lusku či tobolce, ani necítí úzkost z předčasného uvolnění pylu."

Škoda, že většina odkazů na videjka už nefunguje, ale to si člověk dovygůgluje, když chce.

Pro mě je nejdůležitější ten výsledek, že rostliny necítí bolest!

Doporučuju!

manka71
25.07.2023 5 z 5

Zajímavé čtení o rostlinách pro laickou veřejnost. O některých schopnostech rostlin jsem věděla a některé pro mne byly nové. Jak sám autor píše jejich vnímání a schopnosti jsou jiné než naše a proto se hůře chápou a nelze je úplně srovnávat se smysly živočichů, nemají uši ani oči ani nos ani mozek, přesto vnímají barvy, vůně, komunikují mezi sebou a vnímají i nás. Je zde ještě spousta otazníků a neznámého. Třeba se dozvíme víc dřív než si tu naši planetu zničíme.


uzivatel99514
11.11.2022 4 z 5

Nemám asi úplně přehled o literatuře k tomuto tématu, ale moc běžně dostupných článků na toto téma jsem nezaznamenal. Pro mě moc příjemné shrnutí všech možných "schopností" rostlin. Čtivé a zajímavé.

S.barus.s
22.06.2021

Ke knize jsem se dostala díky zájmu o pokojovky. Není to nijak složité čtení, pokud člověka téma zajímá jde o ideální populárně-naučnou knihu pro začátek . Vše je srozumitelně vysvětleno a postaveno do kontrastu s lidským vnímáním světa. Nejvíce oceňuji její serióznost, kniha neobsahuje žádné výmysly - naopak zajímavě také nahlíží do historie zkoumání rostlin. Má také již druhé aktualizované vydání, takže se nejedná o zastaralé informace.

los
22.03.2021 4 z 5

poutavý výklad, jak je u amerických popularizátorů vědy zvykem, také jednoduchý, přístupný pro naprosté laiky či středoškoláky, téměř bez terminologie, oceňuji střízlivý přístup i úvodní varování před pavědeckými "tajemnými" teoriemi o životě rostlin typu New Age a spol.

IHT
18.12.2020 5 z 5

Fantasticke nahlednuti do smysloveho sveta rostlin - povinna cetba pro kazdeho biologa. Autor je renomovany vedec, navic primerene kriticky. Nesnazi se shromazdovat nepodlozene nesmysly, ale naopak vychazi z "tvrdych dat". Konfrontace protichudnych vysledku ruznych autoru a vysvetleni popularnich, lec spatnych vyzkumu - to jsou velmi cenne informace. Chcete-li sve kvetiny podporit v rustu, nedotykejte se jich, ani na ne nemate prilis mluvit (resp. kricet "rozvijej se poupatko...") - bohate staci, kdyz je misto toho zalejete ci pohnojite :D

Autorovy knížky

Daniel Chamovitz
americká, 1963
2020  92%Co rostlina ví: Průvodce smyslovým světem rostlin

Kniha Co rostlina ví: Průvodce smyslovým světem rostlin je v

Právě čtených5x
Přečtených24x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených4x
Knihotéce18x
Chystám se číst46x
Chci si koupit16x
dalších seznamech3x