Co padá z nebe

Co padá z nebe https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/422425/bmid_co-pada-z-nebe-FvU-422425.jpg 3 59 22

Kniha o neočekávaných a nepravděpodobných změnách v životě, které se ale docela dobře mohou stát. Za slunečného letního dne spadne z nebe blok ledu a zabije ženu na verandě u domu. Osmiletá Saara a její otec se stěhují za tetou, která vyhrála v loterii. Zanedlouho vyhraje teta jackpot podruhé, ale také upadne do hlubokého třítýdenního kómatu. Skotský rybář byl pětkrát zasažen bleskem… Román získal v roce 2016 Cenu Evropské unie za literaturu a byl nominován na Cenu Finlandia a Cenu pochodně (Torch-bearer Prize).... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

Taivaalta tippuvat asiat , 2015


více info...

Přidat komentář

tomasbpns
06.02.2024 5 z 5

Jedna z mých nejoblíbenějších knih. Vím že nemusí sednout každému ale mě z nějakého důvodu dojala a zaujala v míře ve které to dokázala jen málokterá kniha. Originalita se této knize nezapře. Vrátím se k ní za par let znovu.

knihovna44
13.01.2023 1 z 5

Pardon, ale tato kniha je taková slátanina. Co si má čtenář z četby této knihy odnést, to nevím. Možná úlevu, když dočte do konce.


kris.docekalova
17.09.2022 4 z 5

Tak tahle knížka ve mně zanechala asi nejzmatenější pocity, který jsem kdy po přečtení knížky měla. Ani jsem se nemohla rozhodnout jak ji ohodnotit. Předem jsem vůbec nevěděla do čeho jdu a po prvních pár stránkách jsem si myslela, že je to možná knížka pro děti. Po chvíli jsem ale zjistila, že to tak není.
Kniha se skládá z několika částí a příběhů, které jsou různě propletené. Většinu příběhu vypráví malá Saara, která se vypořádává se smrtí maminky a událostmi, které tomu následují.
Bylo zajímavé vidět svět zase očima dítěte, jak přemýšlí, jak se cítí, proč se chová, tak jak se chová. Co je pro mě ještě záhadou je co vlastně byla konkrétní pointa knihy. Přečetla jsem ji hodně rychle, je čtivá a umí hezky vtáhnout čtenáře do děje. Myslím si, že o ni ještě pár dnů budu přemýšlet a zjišťovat, co ve mně zanechala.

monushka
04.09.2022 3 z 5

Líbilo se mi, jak byly všechny příběhy vzájemně propletené.

EvikU.
28.05.2022 3 z 5

Místy se mi to hodně líbilo. Myšlenky malé holky Saary byly skvělé, ale jindy jsem si už říkala, že je to překombinované moc.

Za mě proto takový hezký střed, četlo se to v pohodě, ale na druhou stranu mne nijak víc kniha nezasáhla.

Mergirus
04.12.2021

Wow. Kniha obsahovala velmi zajímavá a nečekaná témata.

PFP
31.07.2021 4 z 5

(SPOILER) První polovina super, začátek druhé poloviny taky ještě dobré, ale konec mi už moc neseděl. "Náhoda" a "pravděpodobnost" jako hlavní protagonisté knížky. Skvělý byl moment s jabloní. A také se mi líbila boční větev s dopisy.

Aneleh
26.04.2021 4 z 5

Bylo to pěkné, ne že ne, hlavně ty zápisky malé holčičky, která se musí vyrovnat s tím, co se stalo její mamince. Byla to taková náhoda, že se to příčí zdravému rozumu, ale stalo se, a proto to zanechává ošklivé následky na všech nejbližších. Zajímavé jsou i ostatní příběhy o tom, co vše se může stát a nás to ani nenapadne, že by to bylo možné. Ale bohužel ta druhá část byla tak divná, že jsem měla chvílemi problémy jí porozumět. Jako kdyby s tou první částí ztrácela souvislost, aby se ke konci zase trochu násilně vracelo vše k tomu původnímu, co se stalo. Proto o hvězdičku méně.

MOu598
30.10.2020 3 z 5

Polovina knihy hezká, další části sice zajímavé, ale tak nějak násilně přidané, nesourodé. Takže jsem z toho rozpačitá.

Peti
10.07.2020

Knihu jsem vybrala v regálu v knihovně Doporučujeme a musím říct, že vlastně nevím. První polovina knihy mi přišla čtivá i když smutná, ale druhá polovina a závěr už mi přišel nejasný, zvláštní a příběh se mi četl špatně.

bookcase
25.04.2020 4 z 5

Zvláštní kniha, není pro každého. Lidé stojící nohama pevně na zemi ji asi nedočtou, my snílci, hloubavci a věční přemýšlivci si ji užijeme.

bagel
22.04.2020 2 z 5

První polovina docela šla, ale pak už jsem se trochu ztrácela.

lenkaabooks
10.04.2020 3 z 5

Ztráty a náhody se dějí a my se s nimi musíme vyrovnat. A nikdo se neptá zda o ně stojíme. Ať je to tragicky náhodná smrt, štěstí ve hře či zahrávající si příroda. Kniha byla pro mne jen smutná, nečetla se mi nejlépe, proto nižší hodnocení.

Ditules
29.03.2020 3 z 5

Hodně zvláštní kniha. První půlka je dost zajímavá. Druhá už taková dost syrová a hloubavá... Musím říct, že ta tragická událost je vážně fascinující.

Daniela
28.03.2020 5 z 5

Myslela jsem že ta kniha bude lepší, ale zklamala mě, nic moc teda a nerozuměla jsem této knize, hodnoceni ode mě nula, hvězdičku v žádným případě.

Marcela52
14.03.2020 5 z 5

Příběh malé dívky, která se snaží vyrovnat se ztrátou maminky, mě zaujal i dojal. Autorka velmi citlivě a překvapivě i s humorem dokázala popsat tragickou rodinnou událost očima dítěte tak, že to není jen o ztrátě a bolesti, ale především o tom, že je třeba se v životě se ztrátami vyrovnat a žít dál. Rozhodně doporučuji těm, kdo mají citlivá srdce i smysl pro humor, to se nevylučuje...

kika 13
28.01.2020 2 z 5

Já měla problém knížku dočíst.

Costanzo
18.01.2020 4 z 5

Tato kniha sice spadá do žánru románů, nicméně z mého pohledu bych tuto knihu hodnotila jako knihu povídek, která obsahuje čtyři hlavní části. Sledujeme myšlenkové pochody osmiletého dítěte, jak se vyrovnává s faktem, že přišlo o svoji matku. Vyprávění z jejího pohledu bylo tak čisté a bezelstné, až to bylo osvěžující. Příběh plný bolesti v mistrovském podání, kdy se Sara snaží vyrovnat se smrtí matky a zároveň ze „ztráty“ svého otce, který se po tomto neštěstí psychicky hroutí a uzavírá do vlastního světa. I když je příběh smutný, v některých pasážích mě dokázal i rozesmát. Kniha mě velmi bavila. Jak jednu rodinu může potkat tolik náhod, které obrátí jejich životy naruby. Ocenila jsem nejen rozdělení knihy, ale také krátké kapitoly. Líbilo se mi, že autorka popsala tak obyčejné věci, tak neobyčejným vyprávěním – citlivě, melancholicky, bolestně, ale přesto s náznakem humoru.

karol.cadex
13.01.2020 4 z 5

Krásná kniha plná náhod.
Saařino vyprávění bylo nejzajímavější a z pohledu dítěte naprosto bezelstné. Teta Annu a její dopisy s panem Bleskem byly naopak plné filosofických otázek a životě a smrti. Kristina část mě bavila nejméně, vůbec nevím, co na ní otec viděl a proč se s ní dal dohromady.
U čtení jsem měla husinu, ale svým způsobem je v ní i plno úsměvných pasáží.

veronika0382
23.12.2019 4 z 5

Tato útlá kniha obsahuje spousty informací o událostech, které se na světě stávají zřídka, ale opravdu se dějí. Je vyprávěná z pohledu malé holčičky, která právě přišla o maminku. Její dětský nadhled a čistota mě vzaly za srdce. Navíc díky tomu působí čtení lehce a oddechově, ač se vlastně jedná o vážné a bolestivé téma. Více v mojí recenzi zde v záložkách - Veru, Knihy na cestách

Štítky knihy

finská literatura náhody

Autorovy knížky

Selja Ahava
finská, 1974
2019  66%Co padá z nebe

Kniha Co padá z nebe je v

Právě čtených3x
Přečtených76x
Čtenářské výzvě19x
Knihotéce87x
Chystám se číst53x
Chci si koupit5x